Afbeelding
Aad Kuiper

Rapport Preventief Huisbezoek

Algemeen

Het Rapport Preventief Huisbezoek ‘Zicht op senioren’ verheldert veel, maar niet alles, blijkt uit de woorden van wethouder Walther Kok bij de overhandiging van dat rapport. “Het is een mooi onderzoek en niet alleen het resultaat telt, maar het feit dat het tijdens Corona gedaan is, is al enorm belangrijk!”

Opstapje naar óf ondersteuning óf langer thuis wonen met behoud van kwaliteit van het leven

Op maandag 21 februari werd het Rapport Preventief Huisbezoek ‘Zicht op senioren’ overhandigd aan wethouder Walther Kok. Het behelsde een verslag over het bezoek aan zelfstandig wonende ouderen van 80 jaar en ouder in de gemeente Oudewater in 2021 en de conclusies die daaruit getrokken konden worden.

Stadsteam Oudewater

Cees van der Blom was voor zijn pensionering werkzaam in het Stadsteam Oudewater en is opnieuw gevraagd om samen met Maria de Goeij een rapport samen te stellen dat als belangrijkste doel heeft het antwoord te geven op de vraag wat ouderen nodig hebben om zo prettig mogelijk in hun eigen huis te kunnen blijven wonen.

Karin Sleurink, beleidsmedewerker van de gemeente Oudewater, reageerde daar ogenblikkelijk op: “Het gaat om de kwaliteit van leven, hoe je daar positief in kunt staan, hoe je je gezondheid op peil kunt houden en of je daar misschien hulp bij nodig hebt. Als het Stadsteam en het Touwteam daaraan kunnen bijdragen, doen ze dat graag.”

Het Stadsteam Oudewater biedt zorg en ondersteuning: ‘Iedere inwoner van de gemeente Oudewater kan terecht bij het Stadsteam voor informatie, advies en hulp bij vragen over opgroeien en opvoeden, gezin, relatieproblemen en scheiding, een zinvolle dagbesteding, eenzaamheid, hulp in de huishouding, hulp en hulpmiddelen bij ziekte en/of ouderdom, financiële problemen, vrijwilligerswerk of zorg voor een naaste’. “En het gaat dus ook over ouderen en hoe we die, als het nodig is, terzijde kunnen staan”, legt Karin uit.

Touwteam

Naast het Stadsteam en de vele Ouderwaterse vrijwilligersorganisaties, is ook het Touwteam actief om anderen daar waar nodig een helpende hand te reiken. Het Touwteam focust op het verbinden van mensen, het zoeken naar de juiste match tussen een vraag en aanbod door, het stimuleren van sociale contacten, het creëren van een zorgzame samenleving met oog voor elkaar en het gemeenschapsgevoel nog verder vergroten. “Het Touwteam bestaat pas een jaar, maar heeft al heel wat gedaan”, vertelt Jacqueline van der Werf, een van de coördinatoren van dat team. “Wij luisteren naar de vraag van mensen en zoeken er vrijwilligers bij die goed bij die vraag passen. We werken hierbij samen met de vrijwilligers van De Wulverhorst, de vele vrijwilligersorganisaties en OudewaterWerkt; allemaal gedreven mensen die graag met en voor anderen iets ondernemen, maar ook bijvoorbeeld klussers, chauffeurs, computerkenners, mensen met liefde voor planten en dieren en … vul maar in.

Preventief huisbezoek

De rapportage van de resultaten van het Preventief Huisbezoek aan ouderen van 80 jaar en ouder woonachtig in de gemeente Oudewater bleek een lijvig rapport. Het project was op eenzelfde wijze opgezet als het Preventief Huisbezoek dat in 2018 had plaatsgevonden. Onder leiding van Cees van der Blom en Maria de Goeij was een team van een achttal vrijwilligers op huisbezoek geweest bij een flink aantal ouderen en zij hebben vele gesprekken gevoerd; gesprekken die heel vaak langer duurden dan gepland, want veel ouderen bleken heel blij met zo’n bezoekje. Er vonden 128 huisbezoeken plaats en er werden 152 vragenlijsten ingevuld; daar vielen veel conclusies uit te trekken en aanbevelingen uit te destilleren.

De gemeente is de ouderen van Oudewater die bereid waren om aan het onderzoek deel te nemen, bijzonder dankbaar: “Door hun inbreng en openheid hebben we wederom veel informatie gekregen.” De wethouder toonde zich overigens wel nieuwsgierig naar de ouderen die niet gereageerd hebben op het verzoek om mee te werken aan deze rapportage: “Ongeveer de helft van aangeschreven inwoners heeft gereageerd; maar hoe zit het met die andere helft?”

Karin Sleurink, die het onderzoek vanuit de gemeente heeft aangestuurd, was aan een van haar laatste activiteiten bezig en sloot af met: “Bedankt vrijwilligers. Misschien moet er over twee jaar een nieuwe evaluatie komen, maar hoe dit vergaat is niet aan mij. In de vier jaar dat ik beleidsmatig voor Oudewater aan het werk was, heb ik gemerkt dat Oudewaternaren enerzijds redelijk eigenwijs zijn, maar dat ze zoiets als zo’n onderzoek voor elkaar krijgen en elkaar weten te steunen, zit ‘m hier gewoon in de haarvaten. En dat is heel veel waard!”

Aad Kuiper