<p>Danny de Vries alweer 100 dagen burgemeester van Oudewater.</p>

Danny de Vries alweer 100 dagen burgemeester van Oudewater.

(pr)

100 dagen: burgemeester in coronatijd

Hoewel de tijd lijkt te kruipen in de lockdown, gaat hij toch weer snel voorbij. Dinsdag 23 februari was Danny de Vries alweer 100 dagen burgemeester van Oudewater. Tijd voor een (vooral) vooruitblik.

Contact

Danny is vrijwel onmiddellijk na zijn beëdiging in Oudewater neergestreken, in een tijdelijk huurappartement. Want, vindt hij, burgemeester zijn vanuit Rotterdam, dat kan eigenlijk niet. 'Dan kun je de samenleving niet aanvoelen'. Zoals hij zelf zegt: als iets niet kan, dan ga ik altijd op zoek naar de dingen die wel kunnen. Zo gaat hij bijvoorbeeld wel bij jubilarissen op bezoek, maar maakt er 'tuinbezoekjes' van. Hij overhandigt de bloemen buiten en maakt ook daar, op gepaste afstand, een praatje. En foto's. Die hij laat afdrukken, heel ouderwets, en met magneetjes aan de wand hangt in zijn kantoor. Inmiddels is hij met bijna alle raadsleden op stap geweest en in deze tijd betekent dat bijna altijd een wandeling in de buitenlucht. En op die wandelingen kom je dan weer mensen tegen, waarmee je een praatje maakt en zo blijkt hij inmiddels al heel wat Oudewaternaren te hebben ontmoet, getuige de dikke stapel foto's die nu nog op zijn bureau ligt. Hartelijke, vriendelijke mensen, vindt hij. En een voordeel vindt hij, dat hij nu, omdat hij mensen ontmoet zonder dat er sprake is van een officiële aanleiding en daardoor betere gesprekken kan voeren.

Oudewater is een pareltje

Oudewater heeft veel 'Unique Selling Points' (touw, heksen, monumenten), die de stad zeer waardevol maken. Maar het heeft nog niet één verhaal. Het 'verhaal van Oudewater' is net een puzzel die nog in elkaar gelijmd moet worden. Voor zichzelf is hij ook al oude rapporten,aan het doorlezen en hoopt daarvan een verhaal over Oudewater te schrijven. Waar Oudewater op kan voortborduren in de ontwikkeling van toerisme en recreatie, maar ook in het naar Oudewater toe halen van bedrijven. Zodat Oudewater een stad wordt van 'toen en toekomst', ofwel: wat gaat de huidige generatie doen om een nieuw geschiedenishoofdstuk te schrijven.

Zijn tweede speerpunt voor de komende jaren is 'Veiligheid' en dan niet alleen in de zin van openbare orde. In Oudewater moet je veilig jezelf kunnen zijn. En dan zou het ook moeten gaan om veiligheid op de werkplek, een inclusieve samenleving waarin bijv. ook mensen met een arbeidsbeperking een plek moeten krijgen. Hij noemt het voorbeeld van de opvolger van Abrona: hotel Broeck. Zijn focus zal liggen op een inclusieve samenleving.

En verder gaat hij voor Verbinding. Aan de ene kant vinden veel mensen elkaar in goede initiatieven; ondernemers en vrijwilligers. Hij kan nog niet overzien, vanzelfsprekend, of werkelijk iedereen 'elkaar' kan vinden of dat er sectoren in de samenleving zijn die nog niet gevonden worden. Danny brengt daarom regelmatig een nieuwsbrief uit waar iedere Oudewaternaar zich op kan abonneren: stuur een mailtje naar burgemeester@oudewater.nl. Iedereen mag reageren en met alle reacties zal hij of zijn staf iets doen.

Het gewone werk gaat ook door

Voor de nabije toekomst ligt ook het evenementenbeleid op zijn bord. Wim Groeneweg heeft op dat pad al veel stappen gezet, maar in zijn laatste vergadering besloot de raad om dat door te schuiven naar de nieuwe burgemeester. Het toverwoord is daarbij wat hem betreft faciliteren: de organisator van een evenement die de weg kwijtraakt in het woud aan regelgeving en daardoor de neiging krijgt om maar niet meer te organiseren helpen om zijn of haar weg te vinden. Zonder aan de veiligheidsregels te tornen, want het moet natuurlijk niet gevaarlijk worden.

En verder is hij benieuwd naar wat we van de, soms zeer creatieve maar uit nood geboren oplossingen in de Coronacrisis kunnen behouden voor de toekomst. Die toekomst, daar gaat het hem vooral om.

Trudie Scherpenzeel

Meer berichten