Co, Dineke en Johan Rijswijk
Co, Dineke en Johan Rijswijk Otto Beaujon

50 jaar ‘wikkelen’

Algemeen

"Mijn vader Gijs Rijswijk werkte bij een elektrotechnisch installatiebedrijf, vertelt Co Rijswijk, en een neef in IJmuiden die kleine elektromotoren maakte, vroeg of mijn vader spoelen voor die motoren kon wikkelen, daar kwam hij handjes te kort. Zo gezegd, zo gedaan: een eenmanswikkelbedrijf in het schuurtje.

Hij kreeg klanten uit de buurt: Gijs, kun je ook een hooiventilator repareren, een pomp van de melkmachine opnieuw wikkelen, een motor bij de meelfabriek van Arie Blok reviseren. Toen de neef uit IJmuiden zijn bedrijf verplaatste naar het Gelderse Hengelo werd Gijs daar bedrijfsleider, telkens een week van huis. In 1969 besloot hij zijn eigen bedrijf thuis in Driebruggen te beginnen, al groeiende met steeds meer klanten, voorraden en ruimtegebrek. Al gauw bestond het werk uit revisie van elektromotoren, pompen, transformators en ventilatoren, eigenlijk alles wat elektrisch aangedreven wordt. Toen Gijs (inmiddels 73) vanwege zijn gezondheid moest stoppen, nam Co Rijswijk in 1984 het bedrijf over.

Het bedrijf groeide stapsgewijs: in knowhow, vakmanschap, klantenkring, financiële verankering. Tien jaar later stond er een nieuw functioneel bedrijfsgebouw op het industrieterrein Esdoornlaan in Driebruggen. Met nu een kleine twintig medewerkers en grote opdrachtgevers: veel onderhoudswerk voor bijvoorbeeld slachterijen, maar ook alle pompen van het waterschap, waterzuiveringsinstallaties. In de werkplaats ligt een pomp zo groot als een bestelauto, drie kubieke meter afvalwater per seconde. Van de waterzuivering van de stad Brussel, die over twaalf van die machines beschikt. Die bij toerbeurt naar Driebruggen komen voor onderhoud, ongetwijfeld op voorspraak van Grundfos, het Deense bedrijf dat die pompen bouwt. Zo heeft Rijswijk een groot gespecialiseerd netwerk op zijn vakgebied. Techneuten moeten zeker eens een kijkje nemen op de website www.rijsdijkbv.nl

Het wikkelen zelf is nog maar een onderdeel van de werkzaamheden, grotendeels reparatie van motoren die te heet zijn geweest, maar komt bijvoorbeeld ook te pas bij elektromotoren waarvan de netspanning of de frequentie moet worden omgebouwd. In de jaren zeventig, toen bijvoorbeeld de stad Leiden en hele wijken van Den Haag omgebouwd moesten worden van 110 naar 220 volt waren dat duizenden motoren. Nu gaat het bijvoorbeeld over de levering van een dozijn pompen aan Japan, waarbij fabrikant Stork de gloednieuwe pompen liever bij Rijswijk laat omwikkelen van 220 naar 208 volt dan zelf een aparte bouwlijn voor zulke kleine aantallen op te zetten. Rijswijk heeft ook wat dit oorspronkelijke specialisme betreft nog steeds een naam, en opdrachtgevers die blindelings vertrouwen hebben in het familiebedrijf.

Het afgelopen jaar nam zoon Johan Rijswijk formeel het bedrijf over. Maar vanwege corona kon het vijftigjarig jubileum slechts in kleine kring gevierd worden.

Co Rijswijk had een budget gereserveerd voor het jubileumfeest van zijn onderneming. Hij nodigt lokale verenigingen, maatschappelijke organisaties en goede doelen uit om de familie Rijswijk gemotiveerde en goed beschreven plannen te sturen van wat zij met een bijdrage zouden kunnen doen. De inschrijving staat open tot 1 februari 2021. Contact via: feest@rijswijkbv.nl

Otto Beaujon