Blijf Thuis Festival, carbidschieten en vuurwerk…
<p pstyle="BODY">Een Montfoortse vriendengroep was op oudejaarsdag druk bezig met carbid schieten aan de Wederiksingel.</p>

Een Montfoortse vriendengroep was op oudejaarsdag druk bezig met carbid schieten aan de Wederiksingel.

(Sjoukje Dijkstra)

Blijf Thuis Festival, carbidschieten en vuurwerk…

Het advies van minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus om vooral een 'saaie oud & nieuw te vieren' was in Montfoort als tegen dovemansoren. Er werd weinig gescrabbeld, wel veel gedanst (in huiskamers), en alsnog vuurwerk afgestoken.

In de middag op oudejaarsdag werd op meer plekken rondom en in Montfoort carbid geschoten. Een vriendengroep uit Montfoort die al meer dan vijftien jaar Carbid schiet - vroeger in het weiland, nu aan de Wederiksingel - genoot zichtbaar van elke, harde en doffe knal. "We zijn al sinds 14.00 uur bezig."

"Hoe lang we dit al doen? Misschien wel langer dan 15 jaar… nee wel 18 jaar? Dit was een weiland. Toen hier de weg werd neer gelegd, zijn wij blijven staan. Toen stonden we daar, nu staat hier een bankje", gebaart een van de vrienden. "We zijn een plek opgeschoven." Het vuurwerkverbod kan de carbid-liefhebbers niet deren: "Een carbidklap is leuker dan een vuurwerkklap. Dat voel je namelijk. Het is een doffe klap, geen schelle klap, zoals bij vuurwerk." Ook siervuurwerk, wat de vrienden wel mooi vinden, zullen ze niet zo missen. "Het is mooi, maar je weet niet waar het naar toe gaat. Carbid gaat één kant op en is een stuk veiliger."

Flink genoten

Ondanks het vuurwerkverbod, ging er in Montfoort na middennacht aardig wat vuurwerk de lucht in. Minder dan in voorgaande jaren, maar desondanks werd er zichtbaar en flink genoten van het 'illegale vuurwerk'. Nadat er was afgeteld, kwamen mensen aan de Maarschalklaan in Montfoort uit de huizen, om elkaar - met een elleboog of netjes op afstand - gelukkig nieuw jaar te wensen. Bij een knapperend vuurtje werden marshmallows geroosterd, en er werd getoast, op 2021. Niemand leek verbaasd over het feit dat er toch vuurwerk werd afgestoken. "Mooi. Eindelijk weer een beetje normaal", vond de een. "Ik had niet anders verwacht. Het is een traditie", vond een ander.

Ondertussen werd er tot in de kleine uurtjes genoten van het Blijf Thuis Festival. "Hopelijk hebben wij oud en nieuw toch nog een stuk leuker gemaakt en hebben we kunnen zorgen voor veel minifestivalletjes bij jullie thuis op de bank", meldt de organisatie, die laat weten: "In totaal zijn ruim 20.000 mensen met ons het nieuwe jaar in gegaan, iets waar we super trots op zijn. Op naar een mooi 2021 en hopelijk zien we jullie alle 20.000 komende zomer terug tijdens het Hollandse Nachten Festival en Montfoort Summer Nights Festival."

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten