Huub Rogier bij het gerestaureerde zilveren ciborium met Mariabeeld.
Huub Rogier bij het gerestaureerde zilveren ciborium met Mariabeeld. pr

Gerestaureerd zilveren ciborium met Mariabeeld tentoongesteld

Algemeen

Het gerestaureerde zilveren ciborium is vanaf dinsdag 20 oktober in het Zilvermuseum Schoonhoven tentoongesteld. De vrijdag daarop werd een prachtig nog veel ouder Mariabeeld hierin geplaatst.

Het ciborium, ook wel troonhemel of expositietroon genoemd is in 1897 in het atelier van Camille Esser in Weert vervaardigd. Het kunstwerk is bijzonder door de historische betekenis, het weelderige gebruik van ornamenten, maar ook door het formaat. Het is namelijk 210 cm hoog.

Het kunstwerk heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd. Volgens verhalen was het op een zolder in Haastrecht opgeslagen en is daarom toen niet geroofd. Het Zilvermuseum is op zoek naar waar het in Haastrecht verstopt is geweest. Mocht u iets weten wordt u verzocht contact op te nemen met i.dijkman@zilvermuseum.nl.

Na de oorlog stonden troonhemel en beeld in de (helaas) gesloopte St. Jozefkerk te Gouda. De laatste jaren stond het in de O.L.V. Hemelvaartkerk te Gouda.

Restauratie

De eigenaar is Stichting Broederschap Gouda-Kevelaer. Kevelaer ligt in Duitsland net over de grens bij Nijmegen. De verering van een afbeelding van de Maagd Maria ontstond daar in 1642. Zilversmid Huub Rogier heeft in het atelier Artis Causa liefst drie jaar aan de restauratie van het kunstwerk gewerkt. Aanvankelijk werd gedacht dat het werk een half jaar zou duren. Helaas kwam gedurende de demontage het ene na het andere probleem boven water en bleek het werk omvangrijker. Er was veel overleg en onderzoek nodig en er kon daarom niet aan een stuk gewerkt worden. Het resultaat van al dit werk is nu te zien in het Zilvermuseum. Huub Rogier zal op enkele momenten aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven.

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In verband met de coronamaatregelen worden de bezoekers gevraagd online een ticket te kopen en een tijdslot te reserveren via www.zilvermuseum.com.

Cees Reichard

Afbeelding