De sluis gezien vanaf de Dubbele Wiericke.
De sluis gezien vanaf de Dubbele Wiericke. Kitty_Hieltjes

Dorpsvisie Hekendorp helder en betrokken

Algemeen

Aad Kuiper

Eind 2017 kwam wethouder Bob Duindam naar Hekendorp om met de bewoners van gedachte te wisselen over wat die inwoners dachten over de woningbouw. Op die vraag reageerde een aantal mensen dat zij hierover wel wilden meedenken, maar dit groeide uit tot veel meer dan willen meedenken over alleen maar het huizenbestand in dit bijzondere dorp. Een later opgericht dorpsplatform stelde met wat hulp een enquête op, waar maar liefst 70% van de ondervraagden op reageerde en het breed gedragen resultaat werd afgelopen dinsdag aangeboden aan het college. "Maar nu moeten we de plannen, samen met de gemeente concreet gaan maken", vertelt voorzitter Jacques van der Horst. "Wie gaat wat wanneer doen? Er ligt nog heel wat werk op ons te wachten."

"Toen wethouder Bob Duindam in november 2017 naar De Boezem in Hekendorp kwam lag de focus vooral op woningbouw. En toen hij vroeg wie er mee wilden werken om een dorpsvisie tot stand te brengen reageerde er flink wat mensen. Later is er een soort dorpsplatform ontstaan dat uit zes mensen bestaat. En het bleek dat het om meer dan wonen zou moeten gaan. Met behulp van stagiair van de Universiteit van Utrecht, die sociale geografie studeerde, Tim Stiggelbout, hebben we een enquête samengesteld. We hebben vertegenwoordigers van alle verenigingen in Hekendorp gevraag op die lijst met vragen te reageren in een bijeenkomst in De Boezem. Wat een enthousiaste mensen. Iedereen was er en iedereen deed en dacht ook heel goed mee. Zo kwam er bijvoorbeeld een opmerking dat we eigenlijk ook moesten uitzoeken hoe jongeren over de toekomst van Hekendorp dachten. Want die enquête zou ongetwijfeld door ouders ingevuld gaan worden. Dat idee hebben we natuurlijk meegenomen."

Opbouwende reacties op enquête

We hebben de vragenlijst afgemaakt en niet in de brievenbus gedaan, maar persoonlijk afgegeven … en later weer persoonlijk opgehaald. De verengingen hebben ook daar enthousiast hun medewerking aan verleend. Het was een intensieve klus, maar we hebben dan ook 70% response en voor zo'n enquête is dat echt heel veel. Het was trouwens niet zomaar een vragenlijst. Hij bestond uit zo'n zes kantjes en met invullen waren ze echt wel even bezig." Jacques vertelt tussendoor dat er verschillende mensen hem belden, waarbij een van de vragen bijvoorbeeld was hoe je iets moest invullen als een van beide anders dacht dan de ander. "Het bracht ook binnen gezinnen de discussie op gang", meent Jacques, "dus werd er goed over nagedacht. De jongeren hebben via de gemeente een aparte brief gekregen. Ook van zo'n zes kantjes. Daar hadden we ook nog een behoorlijke 50% aan reacties op."

"Bij sommige ingevulde vragenlijsten en ook bij reacties van jongeren zat een brief ingesloten met nog meer ideeën. Al met al kregen we naast de ingevulde lijsten ruim 50 ideeën aangereikt; van heel klein, maar wel leuk, tot heel ingrijpend."

"Bernadette Schomaker van het dorpsplatform heeft Tim begeleid, die er zijn afstudeerproject van gemaakt heeft en met de antwoorden en reacties aan de slag ging. Toen we daar een beeld van hadden, hebben we dat aan alle belangstellenden gepresenteerd."

De dorpsvisie in hoofdlijnen

Richard Grootbod, ook van het platform, gaf een mooie samenvatting op hoofdlijnen: "Kleinschalige woningbouw aan de rand van Hekendorp om het dorp levend te houden, voortbestaan van de basisschool en aanpassing van de verkeersstromen zodat er alleen bestemmingsverkeer door het dorp komt. Dat zijn drie belangrijke conclusies die het Dorpsplatform Hekendorp trekt in de dorpsvisie. En die dorpsvisie wordt gedragen door een overgrote meerderheid van de Hekendorpers."

Jacques van der Horst vervolgt: "Ondertussen is er een nieuwe brug en bij de realisering daarvan heeft de gemeente goed geluisterd naar wat de inwoners graag wilden. En met de andere zaken zal het ook vast goedkomen. Of het lukt om binnen de rode contouren te blijven en in hoeverre de provincie ruimhartig wil meedenken weten we nog niet. Een persoonlijk initiatief om binnen die rode contouren te bouwen veroorzaakte enige commotie, maar is inmiddels gelukkig weer goed uitgepraat. Zo zie je maar hoe belangrijk het is dat we met elkaar alles in overleg met alle betrokkenen doen."

"Afgelopen dinsdag hebben we deze dorpsvisie aangeboden aan de gemeente", gaat Jacques verder. "En we hebben gezegd: dit is wat we willen. Alle politieke partijen spraken hun waardering uit, maar hadden ook elk nog wel een vraag. De gemeente, en met name wethouder Bob Duindam, is in samenwerking met De Woningraat een woonvisie aan het samenstellen. De gemeente, en dan met name wethouder Walthert Kok, denkt ook mee als het om verkeersveiligheid en verkeersoverlast gaat, maar hij gaf al aan dat het niet echt makkelijk zal worden. Gelukkig voelt eigenlijk elke Hekendorper zich verder heel veilig. Dat heeft vast met de onderlinge betrokkenheid te maken, want die is hier groot. En als het om de school gaat, heeft die zijn eigen werkgroepjes en wat ze moeten doen, doen ze goed. De betrokkenheid van de inwoners, ook van mensen die geen kinderen of geen kinderen meer op school hebben is ook daar heel groot."

Jacques van der Horst sluit af met een: "Dit is wat we willen. We proberen zo ver mogelijk te komen binnen de mogelijkheden die we hebben. Samen ook met Marcia van Kats, beleidsambtenaar van de gemeente, die duidelijk ook veel voor ons betekent. Na deze presentatie gaan we niet stil zitten. Wat moet er gebeuren, en wanneer en wie gaat dat doen?"

"En, o ja, de brug moet nog officieel geopend worden. Daar moeten we ook zo'n gezellige en samenbindende gelegenheid van maken. Want we moeten niet gaan afwachten, maar gewoon doorgaan."

De sluis gezien vanaf de Dubbele Wiericke.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 4 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 6 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 9 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00