Afbeelding
Foto: Hester van der Vlist

Toneelverenging Artoha brengt Rode Sien naar Haastrecht

Algemeen

Hester van der Vlist

‘Denk aan mijn zaak!’

Zaterdagavond 27 januari jl. vond de eerste jubileum uitvoering van toneelvereniging Artoha plaats in de Thuishaven in Haastrecht. Bij binnenkomst hangt er een bord met rode verlichting: Rode Sien staat erop, dit bord brengt de bezoekers naar de plaats van bestemming: Rosse buurt Amsterdam. In een uitverkochte zaal wordt het publiek meegenomen in het verhaal van Rode Sien, Seintje en Sientje.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan

In een Amsterdamse kroeg is Rode Sien een animatiedame. Begin 20e eeuw een manier om een gezin te onderhouden. Als Rode Sien moeder wordt van Sientje, gaan er andere belangen spelen. Haar echtgenoot wil dat ze in Rotterdam komt wonen bij haar schoonouders om Sientje een ‘normale’ jeugd te kunnen bieden.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Rode Sien kan niet aan deze verplichting voldoen. Haar (ex) echtgenoot kan dit niet verkroppen en schiet, in een emotionele waas, Rode Sien dood.

Rode Sientje groeit op in Rotterdam, maar komt op een leeftijd dat ze enthousiast wordt van zang, dans en in de belangstelling staan. In die tijd was er nog geen tiktok waar deze behoeften vervuld konden worden, maar dat even ter zijde. Rode Sien komt in contact met iemand die haar Gouden bergen belooft en haar meeneemt naar Amsterdam. De geschiedenis herhaalt zich, Rode Sien wordt gezelschapsdame, maar ook bij haar gaan andere belangen spelen als Rode Sientje geboren wordt.

Denk aan mijn zaak

Het grootste gedeelte van het toneelstuk speelt zich af in een kroeg in Amsterdam. De eigenaar spreekt veelvuldig zijn bedrijfsbelangen uit, waarbij empathisch en persoonlijke omstandigheden nauwelijks een rol spelen. Ruim 100 jaar verder kunnen deze twee onderwerpen nog steeds een uitdaging zijn: het juiste resultaat behalen, met middelen en mensen.

Muziek geeft 75-jarig jubileum een feestelijk tintje

Met muzikale ondersteuning wordt dit jubileum toneelstuk, Artoha bestaat 75 jaar, omgetoverd tot een kleine musical. Vrijdag 2 februari en zaterdag 3 februari zijn er nog twee voorstellingen te zien!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 8 minuten geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 5 uur geleden
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 22 uur geleden
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 23 uur geleden
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 16 mei, 18:00