Afbeelding
Foto: Hester van der Vlist

Letterlijk en figuurlijk witte rook voor Kleine Betuwe Haastrecht

Algemeen

Hester van der Vlist

Besluit: gewijzigde bestemmingsplan ‘De Kleine Betuwe, Haastrecht’ wordt aangenomen

Er wandelen en fietsen mensen langs, hardlopers maken vaart en verkeer rijdt voorbij. Tieners en pubers zoeken hun vertier met elkaar. Het braakliggende terrein bij speeltuin de Kleine Betuwe is een uitstekend terrein om samen te komen en op avontuur te gaan. Met het gevolg dat een langslopend persoon vraagt: “horen jullie ook het glasgerinkel?” Ondanks of wellicht mede door de borden die voor het terrein staan: terrein niet betreden gebouwen zijn instortingsgevaarlijk, is dit op dit moment een interessante plek om te vertoeven. Enige tijd geleden kwam er zelfs witte rook uit de schoorsteen van de voormalige openhaard in het recreatiegebouw! Hoe erg een hangplek gegund wordt, levensgevaarlijk en een onwenselijke situatie voor de naastgelegen bedrijven, garages en huizen

Witte rook

Op dinsdag 6 februari 2024, tijdens de raadvergadering in Lekkerkerk heeft de gemeenteraad ingestemd met het , gewijzigde bestemmingsplan ‘De Kleine Betuwe, Haastrecht’. Daarmee is er witte rook voor de omvorming van het voormalig recreatieterrein De Kleine Betuwe en bedrijfsterrein Galgoord in een gebied met wonen, winkelen en werken.

Het bedrijventerrein Galgoord in Haastrecht is gelegen tussen de Hollandsche IJssel en de N228 en omvat, inclusief het in verval geraakte recreatieterrein ‘De Kleine Betuwe’, circa 7 hectare. Op het bedrijventerrein zijn circa 28 bedrijven gevestigd. Het gebied heeft te kampen met gedeeltelijke leegstand van bedrijfsvastgoed en een teruglopende ruimtelijke kwaliteit. Deze negatieve ontwikkelingen verhogen de maatschappelijke urgentie om voor dit gebied tot aanpak te komen. Gezien de huidige staat van de locatie en de toenemende vraag naar woningen is de meest wenselijke ontwikkelrichting volgens de gemeente een transformatie van de huidige bedrijfsbestemming naar een combinatie van wonen en werken

Het voornemen is om 183 woningen te realiseren en ook de mogelijkheid tot een tweede supermarkt is meegenomen in dit bestemmingsplan. De gemeenteraad is enthousiast over het plan, al is er teleurstelling dat er geen sociale woningbouw in het plan is opgenomen. Toch stemt de gemeenteraad unaniem in met het voorstel nadat burgemeester Beenhakker vraagt of er stemming gewenst is over dit voorstel? Er komt geen reactie vanuit de Raad, het besluit wordt genomen en het gewijzigde bestemmingsplan wordt vastgesteld. Daarmee wordt het juridisch planologisch mogelijk om het voormalig recreatieterrein De Kleine Betuwe te herontwikkelingen (transformatie) van een bedrijfsbestemming naar een bestemming combinatie van wonen en werken.

Toon van der Stok van Gemeente Belang Krimpenerwaard en inwoner van Haastrecht is blij dat hiermee perspectief komt voor de woningzoekende in de Krimpenerwaard. Om aan de woningbehoeften te voldoen zal tweederde van de te bouwen woningen uit appartementen bestaan. De helft daarvan zit in de categorie middeldure huur of koop en valt daarmee grotendeels onder NHG. De overige 61 woningen betreffen rijwoningen die allemaal in de verkoop gaan.

Het vastgesteld plan wordt nu ter inzage gelegd en als er geen bezwaren komen definitief vastgesteld. Daarna kan de projectontwikkelaar starten met de voorbereiding. Als alles meezit zou zelfs dit jaar al de eerste schop de grond in kunnen.

Voor de betrokken inwoners van de Gemeente Krimpenerwaard, zijn deze vergaderingen op elke tv live te volgen op RTV Krimpenerwaard (kanaal 1462) of terug te kijken via een link op de site van de Gemeente. Je kunt ook rechtstreeks via de site van de gemeente kijken.

Terrein niet betreden. Gebouwen zijn instortingsgevaarlijk.
Burgermeester Beenhakker stelt het plan vast.
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 53 minuten geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 2 uur geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 7 uur geleden
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal gisteren
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... gisteren
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00