De opgeknapte paddenstoel staat er weer prachtig bij.
De opgeknapte paddenstoel staat er weer prachtig bij. Foto: Mireille van der Ham

Mooie bijeenkomst als afsluiting adventskalender van kerken in Haastrecht

Algemeen

Mireille van der Ham

Vlak voor kerst, op zaterdagavond 23 december konden inwoners van Haastrecht meedoen met een mooie wandeling vanaf de Provincialeweg Oost. De plek die vele voorbijgangers al opgevallen is door de schitterende paddenstoel die daar staat te pronken: de bekende paddenstoel van speeltuin De Kleine Betuwe.

Paddenstoel

De kerken in Haastrecht organiseerden een Levende Adventskalender. Een mooi programma waarbij men uitgenodigd werd om bij verschillende ‘open deuren’ langs te komen om tijdens Advent voor te bereiden op het kerstfeest. Hester van der Vlist opende haar deur op zaterdagavond 23 december. Of eigenlijk haar prachtige tuin met daarin de opvallende, mooi opgeknapte, grote paddenstoel. De paddenstoel heeft jaren dienstgedaan als onderdeel van het midgetgolfspel in speeltuin De Kleine Betuwe. Hester heeft hier goede herinneringen aan en vond het zonde als de paddenstoel verloren zou gaan. Zij vroeg toestemming om de paddenstoel te mogen redden en zocht iemand die hem voor haar kon restaureren. Het prachtige resultaat staat nu te pronken langs Provincialeweg Oost. Hester is heel blij met en trots op haar jeugdherinnering; “Het doel was een kleurrijk object dat herinnert aan de gastvrijheid in het verleden bij de Kleine Betuwe. Paddenstoelen uit de grond staat voor actie: ervoor zorgen dat Haastrecht een aantrekkelijke plek is en blijft voor wonen, werken en recreëren.”

Restaureren

Afgelopen jaar is er veel werk verricht om de paddenstoel te restaureren. In 1959 is de paddenstoel gemaakt door de heer Bolk, in 2023 hebben de heren Vianen, Van der Vlist en Versluis het werk op zich genomen. “Het was erg leuk om te doen! Leuk om de dingen die je in je hoofd hebt in de praktijk te kunnen brengen”, aldus één van de makers.

Bijeenkomst

Op de bijeenkomst deze avond kwamen zo’n dertig volwassenen en vijftien kinderen af. Hester had het samen met haar gezin tot in de puntjes verzorgd. Gezellige vuurkorven, lichtjes langs de oprit en muziek zorgde ervoor dat iedereen zich warm welkom voelde. Hester opende de bijeenkomst met een gedicht uit Jesaja 8, vers 1 met een ‘lichtend’ voorbeeld tijdens de Adventsdagen;

Als alles donker is om je heen
Dat je geen hand voor ogen ziet
Weet dan dat er een
SCHITTEREND LICHT
Zal gaan schijnen
Een helder licht
Dat jou weer zicht en leven biedt.

Na het gedicht werd er een fijne wandeling met elkaar gelopen, waarbij de kinderen lichtjes bij zich hadden in de vorm van een foamstick. Ondanks de natte dagen de afgelopen tijd, bleef het deze avond precies droog. Na de wandeling kon er opgewarmd worden met warme chocolademelk en glühwein. Om de sfeer extra kracht bij te zetten konden de kinderen ook nog marshmallows roosteren.

Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 1 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 2 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 5 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 7 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 9 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 10 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort gisteren
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af gisteren