Onno Bootsma, de filosoof die de cursus geeft over Plato.
Onno Bootsma, de filosoof die de cursus geeft over Plato. Foto: Margreet Nagtegaal

Is een cursus filosofie wat voor jou?

Algemeen

Margreet Nagtegaal

In het Cultuurhuis in Oudewater wordt op vrijdag 8 september, 22 september en 6 oktober een gratis cursus filosofie gegeven voor liefhebbers en geïnteresseerden. De cursus concentreert zich op de filosoof Plato en zijn dialoog over liefde en rede en het verband daartussen. De cursus wordt gegeven door filosoof Onno Bootsma, woonachtig in Oudewater. Van harte welkom!

Misschien is de vakantietijd wel de tijd bij uitstek om eens te filosoferen. Over de dingen van het leven en het wezen ervan. Of over plannen maken en wat je nog graag eens zou willen doen. Misschien wil je wel eens meer weten over filosofie. In het Cultuurhuis wordt na de vakantie een cursus filosofie gegeven. Onno Bootsma geeft de cursus, hij is werkzaam als programmeur, en daarnaast is hij filosoof. “In 2011 ben ik van Den Haag naar Oudewater verhuisd, en sinds 2014 geef ik cursussen filosofie in het Cultuurhuis. Daarmee heb ik na lang zoeken een balans gevonden tussen werk en hobby. Ik wil mensen graag kennis laten maken met filosofische vragen en hiermee kan ik mijn passie delen.” Plato vertelt ons dat er een onderscheid is tussen enerzijds de dingen om ons heen, en anderzijds het wezen van die dingen. “En dat moet steeds weer opnieuw verteld worden omdat het ons ontgaat.” Onno helpt ons even op weg om wat filosofisch te denken; “Op grotere schaal kun je denken aan de wereld sinds de millenniumwisseling. Iedereen beseft wel dat we in een andere wereld terecht zijn gekomen. Maar zien we het ook? Alles is anders geworden, wordt er gezegd, maar als je een wandelingetje door Oudewater maakt ziet tegelijkertijd alles er nog zo’n beetje hetzelfde uit. We zien de verandering dus niet zomaar. Neem die wandeling zelf. We gaan tegenwoordig niet meer zonder telefoon op pad. Maar waarom eigenlijk niet? Laat ik de vraag wat simpeler maken door in te zoomen op slechts één enkele app op die telefoon: de stappenteller. Iedereen weet wat dat is. Maar wat is het wezen ervan, zou Plato vragen? Kort gezegd: die stappenteller kan betekenis geven aan de wandeling. Hij kan maken dat we überhaupt de deur uitgaan en buiten komen. En daarmee is de wandeling niet meer dezelfde als voorheen. Het is een apparaat dat er betekenis aan heeft gegeven. Nou had Plato nog geen mobiele telefoon. Maar hij kan ons wel helpen het onderscheid te gaan zien: tussen enerzijds de dingen zoals de apparaten om ons heen, en anderzijds het wezen daarvan.

Voor wie is de cursus?

De cursus is bedoeld voor iedereen met belangstelling voor filosofie. Er is geen voorkennis vereist. Voor de meesten die de cursussen de afgelopen jaren al volgden is het een eerste kennismaking met filosofie geweest. Veel van hen zijn daarna nog jaren gebleven. Het thema is naar aanleiding van een boek van Plato over liefde en rede. “Wat heeft ons vermogen om verliefd te zijn te maken met ons vermogen om te spreken en te schrijven?”

Het enige dat er van de deelnemers gevraagd wordt is dat ze voorafgaand aan de cursus het boek van Plato minimaal één keer lezen. Dat betekent dat ze zich ook door lastige passages heen moeten werken. Maar het valt mee, mede dankzij de levendige dialoogvorm van Plato. Onno; “De dialoog begint als volgt. De filosoof Socrates komt op straat Phaedrus tegen, en die is enthousiast over een toespraak die hij zojuist heeft gehoord, een toespraak over het thema ‘verliefdheid’. En dan vraagt Socrates in de loop van het gesprek: wat is eigenlijk verliefdheid? En wat is eigenlijk een goede toespraak? Twee hele verschillende vragen, zo lijkt het. Maar ze hebben met elkaar te maken. Het begrijpen van wat verliefdheid is blijkt een voorbereiding op het begrijpen van wat spreken en schrijven is. Plato leert je om om weggerukt te worden van de dingen om ons heen en verplaatst te worden in de richting van het wezen van iets. Dus wie wil leren filosoferen en lezen leuk vindt is van harte welkom. Onno is zeer gemotiveerd om deze cursussen te geven en het contact met de cursisten is voor hem belangrijk. “Ik wil ze kennis laten maken met filosofische vragen en mijn passie te delen. Maar bovendien helpen zij mij weer, omdat ik door het contact gedwongen ben om alles zo simpel mogelijk te vertellen.”

Inschrijven kan per mail: onnobootsma@protonmail.com.

De cursus vindt plaats in Het Cultuurhuis Oudewater, Kluwen 1 en is geheel gratis. Op vrijdag 8 september, 22 september en 6 oktober aanvang 19.30 uur. Cursusmateriaal: Plato, Faidros. Ook geschreven als Phaedrus. De deelnemers dienen de tekst zelf aan te schaffen.

Loes Vork-Kleve en Hanny Schoonderwoerd.
Gezocht: Oudewaterse auteurs voor boekenfeestje 6 uur geleden
Afbeelding
Word jij teamgenoot van de Maag Lever Darm Stichting? 13 uur geleden
Afbeelding
Voorlichtingsbijeenkomst niet-aangeboren hersenletsel 16 uur geleden
Trees, Mia en Joyce.
De Zonnebloem viert 75-jarige verjaardag 12 mei, 19:00
Afbeelding
Alzheimer Café Oudewater 12 mei, 17:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 12 mei, 09:00
Het carillon van de St. Michielstoren laat nog steeds van zich horen.
Het carillon van de St. Michielstoren laat nog steeds van zich horen 11 mei, 17:00
Afbeelding
Check de locatie voor je gaat zwemmen 11 mei, 12:00