Op de foto staan (li) Shari van der Wilk en Britt Groenewoud.Zij gaan samen met Noä Boer (die niet op de foto staat) de Sportspeeltuin leiden.
Op de foto staan (li) Shari van der Wilk en Britt Groenewoud.Zij gaan samen met Noä Boer (die niet op de foto staat) de Sportspeeltuin leiden. Foto: Margreet Nagtegaal

Jupiter start Sportspeeltuin voor de allerkleinsten

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Na de zomer start volleybalvereniging Jupiter uit Oudewater met een nieuwe activiteit, een ‘Sportspeeltuin voor peuters vanaf 3 jaar’. Het gaat om wekelijks een uurtje lekker bewegen op zaterdagochtend van 09.00 tot 10.00 uur in sporthal Noort Syde aan de hand van een parcours met leuke thema’s. En jong geleerd is oud gedaan. Met bewegen en sportieve activiteiten op een laagdrempelige manier kun je niet vroeg genoeg beginnen.

Landelijk gebeurt het al veel om voor de allerkleinsten een Sportspeeltuin te organiseren. De Nevobo (Nederlandse Volleybalbond) stimuleert zijn leden door webinars en een duidelijk draaiboek voor het opzetten van een dergelijke sportieve speeltuin. Simone Sonneveld is mede-initiatiefnemer bij Jupiter. “Ik geef al training aan de mini’s, dat is ongeveer vanaf groep 5. Die groep is enorm gegroeid de laatste jaren. Maar we kregen de vraag of we voor de kleinere broertjes en zusjes ook iets konden opzetten. Dat gaan we nu dus doen!” Ze vertelt enthousiast over het nieuwe initiatief van de Sportspeeltuin. Shari van der Wilk en Britt Groenewoud gaan samen met Noä Boer de Sportspeeltuin leiden. “Het is vooral leuk om met die hele kleintjes lekker te klauteren en klimmen. Het is geen echte training of zo, en het heeft niet direct met volleybal te maken. Het is vooral de kleintjes al bekend maken hoe leuk het is om samen sportieve dingen te doen.” Het is bekend dat er in Nederland bewegingsarmoede is. De sportspeeltuin wil jonge kinderen daarom al vertrouwd maken met een sporthal, de gezelligheid met elkaar, de sfeer. “We willen ze van jongs af aan betrekken in dit wereldje waar broers en zussen en ouders ook hun sportieve activiteiten hebben.”

Handboek voor sportspeeltuin

De Sportspeeltuin bij Jupiter start op zaterdag 26 augustus van 09.00 tot 10.00 uur in Sporthal Noort Syde, Touwslag 3, in Oudewater. Het is wekelijks voor peuters/ kleuters vanaf 3 jaar totdat ze naar groep 3 gaan. Ze zetten elke keer een leuk parcours uit met thema’s die de kleuters aanspreken en ook passen bij het jaarprogramma, zoals kerst, carnaval, sinterklaas, enzovoorts. Bij de Nevobo ontwikkelden ze een mooi draaiboek waarin al veel thema’s kant en klaar zijn uitgewerkt in een leuk sportief parcours. De eerste keer dat een kind komt is gratis. De contributie daarna is 50,- voor een half jaar. “We hebben er veel zin in,” zegt Simone. “Er blijkt al veel animo te zijn! Kom gerust eens vrijblijvend met je peuter kijken.”

Zoals gezegd: je kunt niet vroeg genoeg beginnen met sportactiviteiten met je kinderen. Oudewater is in ieder geval weer een leuke sportactiviteit voor hele kleintjes rijker.

Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 7 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 8 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 11 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 13 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 15 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 16 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 15 mei, 18:00