V.l.n.r.: Dieter Markl, Kommandant Freiwillige Feuerwehr Karnabrunn;Danny de Vries, burgemeester gemeente Oudewater;Josef Zimmermann, Bürgermeister der Marktgemeinde Großrußbach;Jurgen Zeinstra, postcommandant Brandweer Oudewater.
V.l.n.r.: Dieter Markl, Kommandant Freiwillige Feuerwehr Karnabrunn;Danny de Vries, burgemeester gemeente Oudewater;Josef Zimmermann, Bürgermeister der Marktgemeinde Großrußbach;Jurgen Zeinstra, postcommandant Brandweer Oudewater. Foto: pr

Brandweerkorps bezoekt Karnabrunn in Oostenrijk

Algemeen

Er is al vele jaren een bijzondere vriendschapsband tussen het brandweerkorps van Oudewater en Karnabrunn. Vanwege corona was het een aantal jaren niet mogelijk geweest om Karnabrunn een bezoek te brengen. Maar afgelopen weekend van donderdag 18 mei tot en met zondag 21 mei bezocht een deel van het brandweerkorps uit Oudewater samen met burgemeester Danny de Vries het kleine plaatsje in Oostenrijk.

De vriendschapsband tussen de brandweerkorpsen Oudewater en Karnabrunn bestaat al 46 jaar, vanaf 1977. Karnabrunn is een klein plaatsje van zo’n 440 inwoners. Het contact tussen de twee korpsen is ooit ontstaan vanwege de werkzaamheden van een Oudewaterse pastoor in Karnabrunn in combinatie met een bezoek van twee Oudewaterse brandweermensen, waarvan een persoon de broer van de eerdergenoemde pastoor was. Uiteindelijk zou dit contact leiden tot deze bijzondere vriendschapsband tussen twee brandweerkorpsen. Burgemeester Danny de Vries reisde deze keer met het gezelschap mee. Er was vier dagen lang een gevarieerd programma met een aantal formaliteiten zoals toespraken door wederzijdse burgemeesters en vertegenwoordigers van de brandweer uit de regio van Großrußbach. Karnabrunn maakt onderdeel uit van het grotere stadje Großrußbach. Wederzijds werden onderscheidingen uitgereikt, cadeaus gegeven en veel tijd samen doorgebracht. Alle korpsleden met hun partners logeren steevast bij de mensen thuis. Jurjen Zeinstra, postcommandant Oudewater; “Ik ben hier al ongeveer vijftien keer geweest. Mijn band met het brandweerkorps hier is enorm sterk. Ik bespreek dingen met hen die de brandweer aangaan maar ook persoonlijk zijn we enorm betrokken bij elkaar.” Door de regelmatige bezoeken aan elkaar wordt ook de jongere generatie brandweerlieden betrokken in dit bijzondere contact. “Als we daar slapen heeft ieder vaak een vast adres. Dat versterkt de band nog meer.” Het gezelschap uit Oudewater telt zo’n 18 man inclusief de partners. Het andere deel van de brandweer moest op hun post blijven. Voor burgemeester de Vries is het tevens een uitstekende gelegenheid om zijn eigen brandweerkorps beter te leren kennen. “Als burgemeester heb ik veel met de brandweer en de veiligheidsregio te maken en denk mee in het beleid. Ik heb de Oudewaterse brandweermensen meerdere keren in actie gezien. Buitengewoon professioneel, gedreven, moedig, altijd paraat en opererend als team. Ik kijk met diep respect naar jullie. En na deze dagen heb ik jullie beter leren kennen, het vertrouwen in jullie, inclusief de steun van jullie partners, is dan ook alleen maar gegroeid.”

Bezoek van de burgemeester zeer gewaardeerd

Jurjen is blij dat burgemeester de Vries dit keer met hen meereisde. “Voor de burgemeester zelf is het goed om te zien hoe belangrijk en bijzonder dit contact is voor de Oudewaterse brandweer. En elkaars burgemeester ontmoeten is belangrijk. Burgemeester Ruigrok was de laatste geweest, inmiddels dertien jaar geleden, die een bezoek had gebracht aan Karnabrunn.” Burgemeester de Vries is zelf ook blij verrast met dit bezoek. In zijn toespraak haalt hij aan dat hij veel over de gastvrijheid en vriendelijkheid al had gehoord maar dat de hartelijke ontvangst hem diep heeft geraakt. “Ik zie een hechte vriendschap tussen beide korpsen, maar ook innige persoonlijke vriendschappen met elkaar. Ik ben blij dat ik dit met eigen ogen heb mogen zien en zal voortaan met warme gevoelens kijken naar het bord van Karnabrunn dat aan de gevel van onze brandweerkazerne hangt.”

Voor Jurjen Zeinstra zal dit het laatste bezoek aan Karnabrunn zijn als postcommandant. Per 1 juni neemt Arnoud Melkert het stokje van hem over als nieuwe postcommandant. Na 12,5 jaar komt er voor Jurjen dan weer wat meer rust en tijd voor andere dingen. De vriendschap met Karnabrunn zal wel blijven en bestaat over een paar jaar precies vijftig jaar. Burgemeester de Vries; “Ik ga er maar vanuit dat dit een geweldig feest zal gaan worden. En ik kijk er nu alvast naar uit.”

foto’s

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Afbeelding
V.l.n.r.: Josef Zimmermann, Bürgermeister der Marktgemeinde Großrußbach;Jurgen Zeinstra, postcommandant Brandweer Oudewater;Martina Hirsch, Ortsvorsteherin von Karnabrunn;Dieter Markl, Kommandant Freiwillige Feuerwehr Karnabrunn;Danny de Vries burgemeester gemeente Oudewater.
Links: Arnoud Melkert, vanaf 1 juni de nieuwe postcommandant Brandweer Oudewater;Midden - Danny de Vries, burgemeester;Rechts: Jurjen Zeinstra - draagt stokje over,na ruim twaalf jaar postcommandant Brandweer Oudewater te zijn geweest.
Afbeelding
Afbeelding
Kampioenen 1 uur geleden
Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 15 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 16 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 17 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 22 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos gisteren
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg gisteren
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 18 apr, 19:00