Teun en Wim van Baaren laten trots hun trofee en het boek zien.
Teun en Wim van Baaren laten trots hun trofee en het boek zien. Foto: Margreet Nagtegaal

Leukste kinderboek 2022 komt uit Oudewater

Algemeen

Onlangs wonnen Teun en Wim van Baaren uit Oudewater The Indie Awards voor het leukste kinderboek van 2022. Een hele eer en prestatie van vader en zoon die samen een spannend kinderboek schreven en uitgaven. The Indie Awards zijn in 2017 in het leven geroepen om het harde werken van indie-auteurs, dat zijn auteurs die niet aangesloten zijn bij een uitgeverij, te belonen en ze in het zonnetje te zetten. Jaarlijks vindt er een prijsuitreiking plaats voor verschillende categorieën.

Op zaterdag 15 april ging vader Wim van Baaren niets vermoedend naar de prijsuitreiking van The Indie Awards in Amsterdam. Naast de publieksprijzen zijn er ook juryprijzen te winnen die gekozen worden door een driekoppige jury. Bij de publieksjury bepalen lezers, er wordt online gestemd, wie de winnaar wordt. Er deden dit jaar 125 titels mee en online werden er ruim 6000 stemmen uitgebracht. Het kinderboek van Teun en Wim ‘Land van de Vier Bergen’ was opgegeven bij de verkiezing ‘Leukste Kinderboek 2022’, en behoorde nu bij de eerste drie genomineerde boeken. Tijdens de prijsuitreiking werden verschillende categorieën met een award beloond. Het beste fictieboek 2022, het meest verrassende plot, het meest memorabele personage, het leerzaamste boek, het leukste kinderboek, en de mooiste cover. Tot grote verrassing, en blijdschap natuurlijk, werd het boek van Teun en Wim van Baaren uitgeroepen tot leukste Kinderboek van 2022. Hij mocht de glazen trofee in ontvangst nemen en de bijbehorende eer in zijn zak steken. Teun hoorde later via videobellen dat hun boek gewonnen had. “Dit is een droom!”, zo reageerde Teun, die een dag later trots zijn trofee in zijn klas op school mocht laten zien. Iedereen had het boek van Teun wel gelezen en velen hadden op hem gestemd. “Ook in de klas van mijn broertje moest ik de trofee laten zien. Dat was heel gaaf! Iedereen was wel een beetje jaloers misschien.”

Samen een kinderboek schrijven

Het is al weer een paar jaar geleden dat Teun tegen zijn vader zei toen hij een mooi kinderboek had gelezen; “Papa, ik wil ook wel een boek schrijven!” Zijn vader vond dat direct een heel goed idee. En zo is het gekomen. Pa ging schrijven en zoonlief bedacht het verhaal. Als Wim een beetje vastliep in het verhaal riep hij Teun te hulp. “Kun je nog wat spannends bedenken? En hoe moet het verhaal hier verder?” Teun heeft een rijke fantasie en bedacht altijd weer wat bijzonders. Zo maakten de twee samen een prachtig kinderboek! Want mooi is het zeker geworden. Illustraties van Cornelie Gogelein maken het boek nog mooier en levendiger. Schrijfcoach Hanny Schoonderwoerd, uit Oudewater afkomstig, hielp Wim bij het schrijven. “Ik wist echt niet waar ik eigenlijk aan begonnen was. Maar Hanny leerde mij veel op taalkundig gebied, korte en bondige zinnen te gebruiken, ‘show de hotel’ te schrijven, dat is beschrijvend, en dat schrijven schrappen is.” De hoofdpersoon heet net als zijn zoon Teun en in de tekeningen herken je hem gelijk. De hele lay-out van het boek ziet er prachtig verzorgd uit. Zoals duidelijk is hebben ze het boek in eigen beheer uitgegeven. Via bol.com of de website www.landvandevierbergen.nl is het makkelijk te bestellen. Als je het bij hun eigen website bestelt signeren ze het boek persoonlijk voor je. In The Readshop en de Plus is het ook te koop. Een echte aanrader! Voor kinderen van 7-12 jaar, om zelf te lezen of voor te lezen. Een gedeelte van de opbrengst wordt gedoneerd naar Make-A-Wish Nederland. Vader en zoon gaan trouwens gewoon door met schrijven. Ze hebben ideeën genoeg en de ambitie is om er vier delen van te maken, dat heeft alles te maken met de titel de vier bergen. De erkenning hebben ze nu gekregen dat ze dat prima samen kunnen!

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 12 minuten geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 3 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 5 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 7 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 8 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 22 uur geleden
Erwin Timmerarends.
Erwin Timmerarends uitgeroepen tot 'Springer van het jaar' 23 uur geleden
De titel klopt dus helemaal, roefelen is leuk!
Roefelen is leuk! gisteren