Marianne Keppel (li) en Anna den Hartogmaken een heuse voorstelling van hun voorleesmoment.
Marianne Keppel (li) en Anna den Hartogmaken een heuse voorstelling van hun voorleesmoment. Foto: Margreet Nagtegaal

Voorleesdagen, een interactief feestje

Algemeen

Op woensdag 25 januari zijn de Nationale Voorleesdagen gestart. Veel scholen en de kinderopvang doen mee met deze voorleesdagen door bekende en minder bekenden uit te nodigen om voor te komen lezen. Kindcentrum Jip en Janneke in Oudewater had twee medewerkers van Bibliotheek Het Groene Hart op bezoek die op het niveau van deze kleine kinderen een voorleesmoment verzorgden. Leuk voor de kinderen maar ook voor de pedagogische medewerkers om voorleesinspiratie op te doen. Het is tevens de start van verdere samenwerking tussen de bibliotheek en het Kindcentrum.

De Nationale Voorleesdagen zijn dit jaar van 25 februari tot en met 4 februari. Het is een initiatief van Stichting Lezen sinds 2003 en wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). De Nationale Voorleesdagen sluiten perfect aan op het initiatief om dagelijks vijftien minuten (voor) te lezen in de klas. De kinderen ervaren het plezier van boeken. Bovendien ontwikkelen ze naast een beter taalgevoel ook hun empathisch vermogen. Marianne Keppel (leesconsulente Groene Hart Bibliotheek) en Anna den Hartog (leesvrijwilliger) wisten de sfeer voor het leesmoment goed op te bouwen. Liedjes kregen een ietwat andere tekst en pasten zo perfect bij het voorlezen. “Lang zal ze lezen, en bib-er-de-bib Hoera!” Er kwamen slingers uit de grote verrassingsdoos en cadeautjes, ballonnen en een taart. De kleine peutertjes waren vanaf het begin geboeid en betrokken. De medewerkers van de bibliotheek hadden het prentenboek van het jaar 2023 meegenomen om voor te lezen. Maximiliaan Modderman van Joukje Akveld en Jan Jutte. Alle kinderen kregen ook een vingerpopje van Maximiliaan Modderman. Het verhaal uit dit prentenboek werd niet alleen voorgelezen maar met heel veel attributen extra levendig gemaakt. De hele kleintjes van groep Beer werden door Anna op een heel eenvoudige manier in het verhaal meegenomen. Groep Hoepel werd voorgelezen aan de hand van een extra platenboek. Prachtige taal en begrips-oefeningen werden speels overgebracht. Een feestje om te zien voor de kinderen maar ook voor de medewerkers.

Abonnement bij bibliotheek voor kinderen altijd gratis

Marianne Keppel eindigde haar voorstelling, want een voorstelling was het zeker, met een mooi koffertje. ‘Baby’s houden van boeken’ stond erop. Een aanmoediging om juist tijdens de voorleesdagen een gratis abonnement te nemen voor kinderen tot 1 jaar. Met gratis koffertje en vingerpopje. Een abonnement voor kinderen tot 18 jaar is sowieso altijd gratis en zeker aan te raden.

Kindcentrum Jip en Janneke gaan een samenwerking aan met de bibliotheek. Dat betekent dat er vanuit het Kindcentrum een groepspas is waarmee ze volop kunnen lenen en ze met een groepje kinderen de bibliotheek regelmatig gaan bezoeken. De komende tien weken komt Marianne met een vrijwilliger nog wekelijks terug om alle groepen een keer voor te lezen. “Hiermee wil ik ook het interactief voorlezen stimuleren bij de pedagogische medewerkers.” Na afloop kregen ze ook van hen juist te horen hoe leuk het was en hoe het stimuleert om op deze manier voor te lezen. De taken van de bibliotheek zijn tegenwoordig met dit soort activiteiten veel breder geworden. “Taalontwikkeling is erg belangrijk. We willen ouders en begeleiders laten zien hoe ze een kind taalrijker kunnen maken.”

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 3 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 5 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 10 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 13 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00