Zijn dat echte mensen, vroegen sommige kinderen.
Zijn dat echte mensen, vroegen sommige kinderen. Foto: Sjoukje Dijkstra

Achthonderd mensen met Herdertjestocht op zoek naar kindje Jezus

Algemeen

Vredeslicht aangestoken in Montfoort

Zaterdag werd rond 16.30 uur het Vredeslicht ontstoken en in ontvangst genomen door burgemeester Petra van Hartskamp bij de Rank in Montfoort. “Een mooi initiatief. Zeker nu we aan de randen van Europa oorlog hebben.” Ze sprak - met Mia van Jaarsveld (Katholieke Kerk) de hoop uit dat de vrede doorgegeven zou worden. “Als de vrede in Montfoort net zo verspreid gaat worden als dit vuur, komt het wel goed”, aldus Mia. In de avond werd tussen 18.00 uur en 21.00 uur tijdens de Herdertjestocht door achthonderd mensen (groot en klein) gezocht naar kindje Jezus: ‘Vrede begint bij jezelf’, was de uitkomst van die speurtocht. In plaats van één kindeke Jezus, werden deelnemers verrast met een tweede kindje Jezus in de kribbe.

De speurtocht begon bij de katholieke kerk Montfoort, waar de mensen in groepen werden doorgelaten, zodat ze elkaar uiteindelijk niet in de weg zouden zitten. Direct om de hoek van de katholieke kerk begon het kerstverhaal al met de aankondiging van de geboorte van Jezus. Bij de soos werden Maria en Elisabeth tijdens het doen van het huishouden verrast met het nieuws van de geboorte van hun wonderbabies, Jezus en Johannes de doper. De herders in het veld vertelden over Nazareth, en wat voor lange reis het was naar Bethlehem, waar Jozef en Maria naar toe moesten om ingeschreven te worden in het geboorteregister van koning Herodes. Daarna was daar weer de goddelijke interventie, ditmaal op de molen. Helder verlicht, bracht een engel een blijde boodschap. “Wat een opkomst”, verzuchtte een mevrouw naderhand over alle groepjes mensen die voorbijkwamen tijdens de speurtocht. “Toch mooi dat er zoveel animo voor is.”

Twee kindjes Jezus

De wijzen drukten de speurders op het hart om het nieuws van kindje Jezus vooral niet aan Herodes te vertellen. In het atrium van St. Antonius werden zowel bewoners als ouderen toegezongen met Stille nacht. Toehoorders genoten zichtbaar van de muziek. In de Hervormde Gemeente kondigde een heraut met trompet de blijde boodschap aan, en werd het Ere zij God op het orgel luidkeels door iedereen meegezongen. Bij het gemeentehuis aangekomen, mochten deelnemers zich inschrijven, waarna zij hun weg vervolgden langs een heraut in een fietsenstal(ling) en een levende kerststal richting Jozef en Maria, die hen opwachtten in de Rank. Niet met één maar met twee kindjes Jezus: tweeling Moïse en Noé. Onder het genot van warme chocomelk en kerstkoekjes, werd er genoten van de kerstzang van de IJsselzangers, waarna iedereen lichtelijk opgewarmd, met eigen kerstlicht - aangestoken met het vredeslicht - huiswaarts keerde. De koude wind blies de kerstlichtjes voor de meeste mensen helaas vrijwel direct uit, maar dat mocht de pret niet drukken. “Het was heel erg leuk, mama”, vond een kind. “Mag ik straks nog even opblijven?” “Nee, hoor, direct naar bed!”

Sjoukje Dijkstra

Iedereen mocht zijn naam opschrijvenom meegeteld te worden in de gemeente.
Burgemeester Petra van Hartskamp nam afgelopen zaterdaghet vredeslicht in ontvangst.
De wijzen uit het Oosten drukten op om niet naar Herodes te gaan,want hij leefde nog.
In het atrium van St. Antoniushof klonk het Stille Nacht in het Engels.
In het begin van de speurtocht werd het verhaal gelijk spannend.
De IJsselzangers brachten bij het eindpunt van de speurtochtkerstmuziek ten gehore.
In het begin van de speurtochtwerd het verhaal gelijk spannend.
Tijdens de speurtocht kwamen we overal letters tegendie ons leidden naar de oplossing.
Onder toeziend oog van de burgemeester van Montfoortschreef iedereen zijn of haar naam op.
Maria en Jozef hoorden dat zij terecht konden in de stal.
Op de molen werd goed nieuws gebracht.
Twee kindekes Jezus in plaats van e´e´n.Dat was een verrassing.
Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 12 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 13 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 14 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 19 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 21 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 22 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 18 apr, 19:00
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 18 apr, 18:00