Henk Bak zal gehuldigd worden voor zijn 50-jarig lidmaatschap van het koor.
Henk Bak zal gehuldigd worden voor zijn 50-jarig lidmaatschap van het koor. Siem van der Burg

Jubileumjaarconcert Zanglust met een heel bijzondere jubilaris

Algemeen

Op 20 mei 2021 vierde mannenkoor Zanglust uit Linschoten haar 75-jarig bestaan. Nou ja ‘vieren’; door de coronasituatie kwam daar niet bijster veel van terecht. Op zaterdag 29 oktober gaat het jubileum alsnog gevierd worden in de Johannes de Doper kerk in Montfoort. Het belooft een mooi concert te worden waarbij Zanglust groot uitpakt en medewerking krijgt van de Percussieband van Linfano. Tijdens dit concert wordt ook een ander bijzonder jubileum gevierd.

Uitgesteld jubileumconcert

Op zaterdag 29 oktober wordt het uitgestelde jubileumconcert alsnog gehouden. Het brede repertoire van Zanglust zal ten gehore worden gebracht door het vijftigkoppige koor waarvan de leden uit Linschoten en onder meer Montfoort, Woerden, Oudewater, Waarder, Haastrecht en Kamerik komen. Tijdens het concert zal de Melody Percussion Band van Linfano als muzikaal intermezzo enkele nummers spelen.

Jubilaris Henk Bak

Het 50-jarig lidmaatschapsjubileum is best bijzonder. “Er zijn er niet zoveel die dat halen”, zegt Henk Bak (85). Hij is nog steeds trots op Zanglust en blij dat hij nog mee kan zingen. Hij kwam als vijfjarig jongetje in Linschoten wonen. Woonde na zijn trouwen aan de Vaartkade, startte in 1966 een schildersbedrijf en kocht in 1973 het huis aan de Strick van Linschotenstraat waar hij nu nog steeds met zijn vrouw woont. Toen hij aan de Vaartkade woonde zat ‘ie vaak ‘s avonds na het werk even te vissen. Dan riep buurman Henk van den Bosch (toenmalig voorzitter van Zanglust) op maandag vaak: “Ga je mee naar de repetitie van Zanglust?”. Dat gebeurde niet totdat op maandag 2 november 1972 de broers Van Achthoven aan de deur stonden. “Die kwamen me ophalen voor de repetitie. Toen ik zei dat ik nog niet was opgeknapt, zeiden ze dat ze dan wel wachtten. Ik ben meegegaan en ben tot nu toe lid gebleven. Eerst als tweede tenor en kort daarna als eerste tenor. Dat ben ik nog steeds. Eigenlijk ben ik tijdens het concert nog geen 50 jaar lid. Dat is pas vier dagen later het geval. Ik heb het bestuur toegezegd dat ik voor die vier dagen wel bij wil tekenen”. In de vijftig jaar dat hij lid is, is er wel het een en ander veranderd. “In het begin was het een puur Linschotense aangelegenheid. Hele families waren lid van Zanglust. Later werd het meer een regionaal koor met ook veel leden uit omringende gemeenten. En het koor verouderde in de loop der jaren. Het blijkt heel moeilijk om jonge mannen of mannen van middelbare leeftijd lid te laten worden. Het plezier in het zingen bij Zanglust is er niet minder op geworden”. Henk Bak is nog steeds een fanatiek en gemotiveerd lid. “Ik ben het bewijs dat je met zingen heel lang mee kan!”.

Kaarten voor concert

Kaarten voor het concert zijn te verkrijgen via info@zanglust.nl, bij de leden en voorafgaand aan het optreden van het koor bij de ingang van de kerk (pin-betaling is mogelijk). Ook kunnen de kaarten worden gekocht bij ‘De Ballensnoeperij’, Dorpstraat 45, Linschoten en ‘De Knoperij’, Keizerstraat 25 Montfoort. De aanvang is 20.00 uur (de kerk is open om 19.30 uur). De toegangsprijs inclusief programmaboekje bedraagt 10 euro (inclusief koffie/thee tijdens de pauze).

Het mannenkoor zingt a capella een aantal bekende en nieuwe liederen onder leiding van dirigent Jelte Veenhoven. Aan het concert wordt meegewerkt door de Melody Percussion Band van muziekvereniging Linfano. Instructeur van deze band is Dick Le Mair. Op de avond zal koorlid Henk Bak gehuldigd worden voor zijn 50-jarig lidmaatschap van het koor.

Siem van der Burg