De jubilarissen kregen een insigne.
De jubilarissen kregen een insigne. Siem van der Burg

Jubileumavond 75 jaar Mannenkoor Zanglust

Algemeen

Op maandagvond 16 mei 2022 werd in ‘t Kruispunt in Linschoten een bijzondere jubileumavond van mannenkoor Zanglust gehouden. Het koor bestond in 2021 75 jaar, maar pas nu kon dat gevierd worden. Het eerste exemplaar van het jubileumboek werd aangeboden, jubilarissen werden gehuldigd, er werd geproost op het 75-jarig bestaan en natuurlijk werd er gezongen.

Kroniek van een dorpskoor, 1946 - 2021

Voorzitter Johan de Jong bood het jubileumboek aan burgemeester Petra van Hartskamp-De Jong aan. De auteur van het boek, Cees Ouwehand, gaf er een toelichting op. Het boek omvat 90 pagina’s tekst en foto’s over de historie van Zanglust, de concerten in Nederland, de buitenlandse concertreizen, oliebollenacties, dirigenten, mooie verhalen van (oud-) koorleden, de vrouwen van de mannen zonder wie het koor niet zou zijn wat het nu is en nog veel meer.
“Het boek hoopt veel over het verleden van Zanglust op te helderen”, betoogde Cees Ouwehand.

Maar de vraag blijft waarom er in het kleine Linschoten sinds mensenheugenis een ongebonden mannenkoor succesvol actief is. Het is bijzonder omdat in het verzuilde Nederland, van net na de oorlog, heel veel dorpskoren verbonden waren met een kerkelijke richting of andere stroming. Feit is dat Zanglust in het overwegend protestants-christelijke Linschoten voor het nodige vertier zorgde en overeind bleef. Er werden jaarlijks toneelavonden georganiseerd, er werd gezongen, toneel gespeeld, een glaasje gedronken en gefeest tot in de kleine uurtjes.

Zanglust deed zijn naam eer aan en doet dat nog steeds. De verkoop van het jubileumboek is gestart op 17 mei. Het boek kost e 7.50. Samen met een CD van het koor is de prijs 10 euro. Het boek is te koop bij leden van het koor; in de winkels van JAA, Wonen en Meer, en De Ballensnoeperij (VOL) in de Dorpstraat en in de POPUP Shop Nieuwe Zandweg 5. Ook kan het boek worden besteld via info@zanglust.nl

Ereleden

Een koor als Zanglust bestaat bij de gratie van leden die zich hiervoor willen inzetten. Zanglust kent leden en ook ereleden. Daar kwam er op de jubileumavond één bij. Cees van Ee is na ruim veertig jaar lidmaatschap en met zijn 33 jarig voorzitterschap reeds erelid. Helaas kon hij vanwege zijn gezondheid niet aanwezig zijn.

Nieuw erelid is Willem Goudriaan. Van de 75 jaar die Zanglust bestaat was hij ruim 62 jaar lid. Daarnaast heeft hij zich op veel manieren verdienstelijk gemaakt. 25 jaar was hij penningmeester, 30 jaar lang zette hij elke maandagavond de stoelen in het repetitielokaal klaar, ruim 40 jaar (vanaf het begin) was hij actief bij de Oliebollenactie. Aan hem werd het tweede exemplaar van het jubileumboek aangeboden.

Het derde exemplaar werd aangeboden aan Jeanne Bijleveld, representant van de partners van de mannen. Ze wordt wel de moeder van het koor genoemd. Ruim veertig jaar is zij actief met de oliebollenacties. Ze heeft rugzakken genaaid en schorten voor de oliebollen bakkers.

Vermeldenswaard is nog dat van de mannen die op 20 mei 1946 zeiden: “We gaan weer zingen” er nog één man in leven is. De 96-jarige Marcus Pels die helaas niet aanwezig kon zijn, maar wel aan het woord komt in het jubileumboek.

Jubilarissen

Er waren dit keer heel wat jubilarissen die geëerd werden. Dat had natuurlijk al eerder moeten gebeuren, maar om bekende redenen kon dat tot nu toe niet. Joop Hoogvliet (25 jaar bariton), Aart Jan Boer (25 jaar bas), Gerrit van Oudenallen (25 jaar eerste tenor), Hans Saarloos (25 jaar bas) en Henk van der Wijngaard (40 jaar koorlid en lid van de muziekcommissie). Zij kregen door de burgemeester het erbij horende insigne opgespeld.

Zang van Zanglust

En dan werd er natuurlijk vooral veel gezongen onder leiding van dirigent Jelte Veenhoven.
De ongeveer honderd aanwezigen konden de hele avond door genieten van prachtige stukken waaronder De Zangersmars (uit de beginjaren van het koor), ‘Droomland’ (dat ooit als eerste stuk werd aangekocht), het Monnikenkoor uit La Forza del Destino van Verdi en Poolse stukken die eerder werden gezongen tijdens een van de buitenlandse reizen. Ook al klinken sommige mannen vanwege hun leeftijd ietwat broos, het koor haalt nog steeds een prima niveau en genereert bij de toehoorders regelmatig kippenvel. Burgemeester van Hartskamp zei het treffend: “Het zijn prachtige stemmen bij elkaar die altijd weer weten te raken en te verrassen. Het plezier spat er vanaf en is heel aanstekelijk.”

Verjonging

De gemiddelde leeftijd van de koorleden ligt inmiddels wel hoog. Met het oog op continuïteit en het halen van het honderdjarig jubileum is het koor naarstig op zoek naar jonge aanwas. Er is zelfs geflyerd in Linschoten om mannen te interesseren voor Zanglust. Het bestuur doet een oproep aan jonge mannen of mannen van middelbare leeftijd om zich aan te sluiten. Mannen uit omliggende gemeenten zijn ook van harte uitgenodigd om eens een keer op maandagavond in ‘t Kruispunt te komen kijken en luisteren of Zanglust iets voor ze is. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met PR-man van het koor Evert de Jong (dejongbakker@planet.nl) of via info@zangllust.nl

Siem van der Burg

Afbeelding
Burgemeester Petra van Hartskamp-De Jong neemt het eerste exemplaarvan het jubileumboekin ontvangst van voorzitter Johan de Jong.
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 7 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 8 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 9 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 12 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 14 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 17 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren 23 apr, 18:00