Evert de Jong (links) en Johan de Jong.
Evert de Jong (links) en Johan de Jong. Siem van der Burg

Zanglust 75 jaar

Algemeen

Op 20 mei 2021 vierde Mannenkoor Zanglust uit Linschoten zijn 75-jarig jubileum. Een jaar na de Tweede Wereldoorlog besloot een aantal Linschotense mannen dat het hoog tijd werd dat er weer gezongen werd. Voor de oorlog was er al een mannenkoor, maar daarover is - vanwege het ontbreken van archiefstukken - bijna niets bekend. Het huidige Zanglust is op 20 mei 1946 opgericht en bouwde sindsdien een mooie reputatie op.

“Inmiddels bestaat het koor al lang niet meer uit alleen Linschotenaren”, zeggen voorzitter Johan de Jong en PR-commissielid Evert de Jong. “Er zijn zangers bij uit onder meer Montfoort, Woerden, Oudewater, Waarder, Haastrecht en Kamerik. We repeteren normaal gesproken elke week op maandagavond in ‘t Kruispunt in Linschoten. Vanwege de coronamaatregelen lag bijna alles natuurlijk een tijdje stil. Maar we verwachten na de zomerstop weer te kunnen starten. De eerste repetities zullen waarschijnlijk vanaf 6 september 2021 plaatsvinden. Dan kunnen we weer optreden op de plaatsen waar men dat van ons gewend is.”

“Recent hebben we in kleine samenstelling weer gezongen bij een begrafenis. En het afgelopen jaar hebben we digitaal wel contact met elkaar gehouden. De laatste fysieke ledenvergadering was op 1 september 2020, maar elke week ontvingen we van onze secretaris (Jan van Herk) een nieuwsbrief. We zijn elkaar dus niet uit het oog verloren”, vervolgt Johan, die onlangs - na raadpleging van de leden - werd benoemd tot voorzitter.

“Een aantal geplande jubileumactiviteiten kunnen we wellicht eind dit jaar of de eerste helft volgend jaar alsnog plaats laten vinden. We poetsen ons plan voor de festiviteiten binnenkort op. Geheel geruisloos zal het jubileumjaar sowieso niet voorbijgaan”, vervolgt Johan de Jong. “Met medewerking van de VOL (Vereniging Oud Linschoten) zullen in de etalage van deze vereniging in de Dorpstraat in Linschoten Zanglustattributen tentoongesteld worden. Op donderdag 20 mei 2021 worden die onthuld”. Evert en Johan poseren voor de foto alvast voor de etalage van de VOL. Dat doen ze met een linnen foto-afdruk van een optreden dat Zanglust op 9 mei 2011 gaf in de Frauenkirche in Dresden. Dat was een hoogtepunt tijdens één van de vele concertreizen die het koor heeft ondernomen. Zo zijn er concertreizen - veelal met partners - gemaakt naar Polen, Tsjechië, maar ook naar Canada, USA, Wales en Duitsland.

Zanglust is in Linschoten niet alleen bekend van hun optreden tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking en het zingen op het dorp op kerstavond, maar zeker ook van het (vanaf 1974) bakken van duizenden oliebollen en appelflappen kort voor de jaarwisseling. De vergunning voor 2021 is alweer aangevraagd.

De mannen zijn trots op ‘hun’ Zanglust en zijn gemotiveerd om er een mooi jubileumjaar van te maken. Meer informatie is te vinden op www.zanglust.nl. Graag doen ze ook nog een oproep voor nieuwe leden. Nieuwe leden zijn altijd welkom en zijn van harte uitgenodigd om vanaf september een keer langs te komen voor een nadere kennismaking. Contact kan via info@zanglust.nl.

Siem van der Burg