Het bijzondere vervoer van De Pelikaan door Haastrechttrok bij velen de aandacht.
Het bijzondere vervoer van De Pelikaan door Haastrechttrok bij velen de aandacht. Mireille van der Ham

Watervliegtuig de Pelikaan krijgt nieuwe bestemming

Algemeen

Misschien wel de meest besproken en gebruikte attractie van de voormalige speeltuin De Kleine Betuwe, het watervliegtuig De Pelikaan is zaterdagochtend 8 oktober weggetakeld en overgebracht naar de oude Brandweerkazerne in Haastrecht. Daar zal het vliegtuig opgeknapt worden om hopelijk vanaf volgend jaar bewonderd te kunnen worden in de vijver van Grand Café Concordia.

Touringcars

Voor de jeugd van tegenwoordig is het niet voor te stellen dat De Kleine Betuwe heel wat jaren een begrip was. Ooit kwamen er meer dan duizend touringcars per jaar voor een schoolreisje naar de speeltuin. Menig Haastrechtenaar weet zich nog heel goed het watervliegtuig De Pelikaan te herinneren. Met acht personen tegelijk scheerde je in het vliegtuig over het water met daarbij het plezier dat je achterin het vliegtuig de meeste spetters opving. Speeltuin de Kleine Betuwe stond bekend om onder andere het doolhof, de schommels en de kabelbaan, maar het watervliegtuig was toch wel de grote trekpleister. Na de oorlog volgden voor speeltuin De Kleine Betuwe gouden jaren. Er was in die jaren nog niet zoveel vertier in de omgeving. Je had Plaswijck in Rotterdam en Drievliet in Den Haag. Op hoogtijdagen stond het parkeerterrein van de speeltuin helemaal vol.

Onderhoud

Het vliegtuig De Pelikaan vroeg veel onderhoud en moest verschillende keren worden vervangen. De huidige Pelikaan is de vierde versie en dateert uit 1988. Dat het vliegtuig nu al sinds 2005, toen de speeltuin zijn deuren sloot, stond te verpauperen ging verschillende mensen aan het hart. Zo ook Frank Smit, oud-penningmeester Haastrecht Klassiek, die zich zijn ritjes in het vliegtuig nog goed kan herinneren. Hij benaderde Rob van Zuijlen, uitbater Grand Café Concordia, die ook al een tijd met de gedachten liep om het vliegtuig nieuw leven in te blazen. Dankzij de inzet van loonbedrijf Aantjes kon het vliegtuig naar de oude brandweerkazerne worden gebracht en kan het restaureren nu uitgevoerd gaan worden. Dat dit een hele klus gaat worden, beseffen beide heren terdege. De zeer slechte staat van het vliegtuig brengt een flink financieel plaatje met zich mee. Er is een startkapitaal vanuit Haastrecht Klassiek van ruim 2.000 euro in kas, maar er zal meer geld nodig zijn. Uitgaande van de enthousiaste reacties om het ooit zo magische speeltoestel op te knappen hopen Frank en Rob op zoveel mogelijk belangeloze inbreng van mensen en bedrijven. Zij hopen het opgeknapte vliegtuig dan volgend jaar zomer te presenteren.

Mireille van der Ham

Watervliegtuig De Pelikaan werd naar de oude brandweerkazerne gebracht.
Het nostalgische speeltoestel zal zo goed mogelijk in ere hersteld worden.
De Pelikaan werd uit speeltuin De Kleine Betuwe getakeld.
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 9 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 11 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 14 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 16 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 18 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00