Zussen Spruit bij zelf aangelegde bloementuin
Zussen Spruit bij zelf aangelegde bloementuin

Uitkomst burgerpeiling 2022 Krimpenaard: een 8

Algemeen

Komt dit overeen met hoe inwoners van nieuwbouwwoonwijk Schaatsenrijder in Haastrecht dit ervaren?

In Bos en Water in Haastrecht staan 67 nieuwbouwwoningen; eengezinswoningen, levensloopbestendige woningen, 2 onder 1 kap- en vrijstaande woningen. In april 2016 ging de eerste heipaal van fase 1 de grond in, daarna volgden nog twee fasen. Half juni 2018 werd de laatste woning opgeleverd. Hoe ervaren de bewoners in de Schaatsenrijder hun woon- en leefomgeving?

Marije en Rozemarijn Spruit zijn geen onbekenden in Haastrecht. Ze zijn hier geboren en getogen en ondanks hun studie in de grote steden, hebben zij toch een huis gekocht in de Schaatsenrijder. Marije: “Ik studeerde in Delft, maar de huizenprijzen zijn zowel in de huur- als in de koopsector fors. Vier jaar lang heb ik vanaf mijn ouderlijke huis naar Delft met het openbaar vervoer gereisd. Na mijn studie vond ik een baan in Haastrecht en ook een koophuis. Samen met mijn vriend die oorspronkelijk in Reeuwijk woonde, wonen wij hier met veel plezier. Mireille en haar zoon Levi van der Ham doen ook mee aan het interview. Zij is oorspronkelijk geboren in Waddinxveen en heeft gewoond in Gouda, maar woont nu met veel plezier in Haastrecht.

De deelnemers aan dit gesprek waarderen hun wijk gemiddeld met een: 8. Ze voelen zich zeker thuis in de Schaatsenrijder buurt en er is een sterke verbondenheid met de inwoners onder elkaar. Er is een wijkapp. Eén keer per jaar wordt er een buurtbbq georganiseerd. Rozemarijn vertelt: “Toen ik met coronaklachten in quarantaine zat, werd ik door buren gebeld en stonden er mensen voor de deur om te vragen of zij mij ergens mee konden helpen.”

Verkeersveiligheid

Op het gebied van verkeersveiligheid voelen zij zich veilig in de wijk. In de wijk rijdt in principe alleen bestemmingsverkeer en de wijk is doodlopend. Parkeergelegenheid is er ruim voldoende. De ervaring leert dat de stoepen nauwelijks gebruikt worden, maar er veel gewandeld en gespeeld wordt op de rijbanen, de snelheid waarmee auto’s in de woonwijk rijden vormt dan ook een aandachtspunt. Iets rustiger rijden is gewenst. Wellicht kan dit opgelost worden door meer groen als obstakels in de wijk, zodat mensen zich bewuster worden van hun snelheid.

AED in de wijk

De AED is door buurtgenoten onderling gekocht. Afgelopen maand hebben er zeven personen uit de wijk een cursus gevolgd voor het gebruik van dit apparaat. Een goed initiatief in deze nieuwe wijk; het verhoogt het gevoel van veiligheid en saamhorigheid.

Pre het woongebied

Een pre is het Haastrechtse bos, het dichtbijgelegen zwembad De Loete en het natuurgebied nabij de molen. De dames lopen hier regelmatig hard. Hun work-outbankje, bij de driesprong in het natuurgebied, is sinds kort niet meer beschikbaar. Het is een raadsel waar dit bankje gebleven is. Zij zijn niet de enigen door wie dit bankje gemist wordt.

Verbeter- / aandachtspunten

Meer groen in de wijk. De bomen die geplant zijn, staan in een perk met grind. Bloemenperkjes zouden de wijk een mooiere uitstraling kunnen geven en verkoelende werking kunnen hebben. Meer heggen bij de sloten zou de veiligheid vergroten, het is nu een hellend vlak waarbij het gevaarlijk kan zijn voor de kinderen zonder diploma.

Marije, die haar studie over natuur en ecologie gedaan heeft, heeft het heft in eigen hand genomen. Samen met haar zus poseert zij door een zelf aangelegd bloemenperk. “Kijk wat een mooi beeld dit oplevert, hopelijk is dit een begin voor de rest van de wijk!’

Wensen

Als er dan toch nog iets te wensen overblijft: een fitnesscentrum en een grotere supermarkt met een betere prijs/kwaliteit verhouding in het dorp. Levi (11 jaar) geeft aan: een skatebaan en een trampoline als aanvulling van de mooie speeltuinen en het voetbalveld dat deze wijk nu al telt.

Daarnaast dromen zij ook over een groot huis, uitkijkend over de mooie polders die Haastrecht rijk is en dan een net wat grotere schuur. Concluderend stellen we vast dat deze wijk een aanwinst is voor het dorp Haastrecht. Ook het belang van nog meer nieuwbouw binnen de kernen wordt onderstreept. Hoe leuk zou het zijn als binnenkort de eerste paal geslagen wordt bij het terrein van de Kleine Betuwe. Door verschuiving komt de droom van een grotere schuur en uitzicht over de polder wellicht dichter in de buurt.

Door Hester van der Vlist

AED in de wijk
Verdwenen bankje bij de Driesprong