Afbeelding
prt

Tjissie helpt kinderen in Zuid-Afrika

Algemeen

Oudewaterse Tjissie Trul woont voor drie maanden in Zuid-Afrika, waar ze zich vrijwillig inzet bij kinderopvangorganisatie The Almond Tree. Ook zamelt ze geld in voor de aanschaf voor een auto voor de vrijwilligers daar. “Er zijn nu alleen bussen beschikbaar en die worden vaak gekaapt in Zuid-Afrika. Een auto is veiliger!”

The Almond Tree vangt vondelingbaby’s of kinderen die door omstandigheden niet meer thuis kunnen wonen op. The Almond Tree richt zich op het bieden van een liefdevolle omgeving, verzorging en consistente voeding die helpt bij het genezingsproces van deze kinderen. Op een prachtig terrein staat een babyhuis voor kinderen tot 2,5 jaar en mamahuizen waar kinderen met zes andere kinderen en een mama in een huis wonen. Ook is er een school voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. De oudere kinderen gaan naar de lokale scholen in de buurt. In totaal wonen er 65 kinderen bij The Almond Tree.

“Dit project past heel erg bij wie ik ben en wat ik belangrijk vind”, verklaart Tjissie. “Mijn hart staat altijd open voor kinderen. Ik ben zelf moeder en oma. In het verleden heb ik meegeholpen met kinderkampen en ook hielp ik veel op de basisscholen. Het mooie van kinderen is dat je ze nog zoveel kan leren en dat ze spontaan, open en eerlijk zijn. Met mijn ervaring kan ik waarschijnlijk wat betekenen in het babyhuis. Maar ze willen bijvoorbeeld ook graag een tuin inrichten. Ook daarbij kan ik helpen.”

Juiste tijd

Voor haar vrijwilligerswerk is Tjissie drie maanden van huis. Haar drie kinderen, andere familie en vrienden achterlaten, vindt ze ‘best een dingetje’. “Tegelijkertijd merk ik dat ik zover ben om het te doen. Het gaat goed met iedereen. Voor mij voelt het alsof nu het moment is om dit te doen.” Want de jonge Tjissie droomde al van vrijwilligerswerk doen in het buitenland, maar nooit eerder paste het zo goed in haar leven. “Als jongvolwassene wilde ik dit al, maar ik was er toen emotioneel niet steady genoeg voor. Nu heb ik alles op de rit, terwijl ik nog best jong ben. Ik dacht: Wat wil ik nu nog doen in mijn leven? Waar springt mijn hart van op?”

Een vriendin van Tjissie attendeerde haar op het project ‘The Almond Tree’ in Zuid-Afrika. “Nadat ik hun website had bezocht werd ik enthousiast en hun visie en doelgroep raakte mijn hart. Het toeval wilde dat de oprichters Kent en Charmaine in juni in Nederland waren. Daardoor kreeg ik de kans hen uitgebreid te spreken over The Almond Tree. Ik vind het belangrijk dat er een wederzijdse klik is. Je trekt toch drie maanden met elkaar op.”
Tjissie voelde zich al snel op haar gemak bij de oprichters en besloot de stap te wagen. “Het zijn schatten van mensen. Ik schreef een motivatiebrief en werd aangenomen. Nu is het ineens zover!”

Veilig auto

Tjissie wil niet alleen vrijwilligerswerk doen, maar zich ook inzetten om een van de vele projecten van The Almond Tree te kunnen financieren. “Er zijn nog zoveel mooie plannen. Zoals een school voor de oudere kinderen, waar ook de buurtkinderen naartoe kunnen. Of zonnepanelen zodat ze zelfvoorzienend worden. En waar ik me persoonlijk extra voor wil inzetten: The Almond Tree heeft alleen twee bussen, die ze gebruiken om de kinderen in te vervoeren maar ook om boodschappen mee te doen. Dat is een gevaarlijke onderneming, want de bussen zijn zeer geliefd bij criminelen. Een klein autootje is veel veiliger voor de vrijwilligers en mama’s.’

Ze hoopt een bedrag van 10.000 euro op te halen. “Daarmee kunnen ze een auto aanschaffen en houden ze een buffer voor onderhoud en reparaties.” Tjissie wil benadrukken dat al het geld ten goede komt van de projecten van The Almond Tree. “Ik ben in de gelukkig omstandigheden dat ik de reis volledig zelf kan bekostigen.”

Wilt u meer weten over het project of een donatie overmaken? Dan kunt u mailen naar thealmondtree.zuidafrika@gmail.com

Ellen van Leeuwen

Afbeelding