Locoburgemeester Fedde knipte het lint door naar de attractie Hof van Nederland
Locoburgemeester Fedde knipte het lint door naar de attractie Hof van Nederland

Banieren van ontbrekende gemeenten in Madurodam

Algemeen

In een attractie van Madurodam over de herdenking van 450 jaar een vrij Nederland was er iets misgegaan. Bij de geboorte van Nederland in 1572 waren twaalf gemeenten betrokken die de moed hadden zich openlijk te verzetten tegen de Spanjaarden. In Madurodam werd gesproken van acht gemeenten, er ontbraken er dus vier waaronder ook Oudewater. Dit misverstand is nu de wereld uit doordat van de ontbrekende vier gemeenten, Gouda, Gorinchem, Monnickendam (wat nu bij gemeente Waterland hoort) en Oudewater, een prachtige oude banier werd onthuld op donderdag 14 juli.

Alle vier de burgemeesters waren naar Madurodam gekomen om de officiële onthulling bij te wonen. Burgemeester Pieter Verhoeve (Gouda), Reinie Melissant-Briene (Gorinchem), Marian van der Weele (Monnickendam) en Danny de Vries (Oudewater).

Danny de Vries was de ontdekker van de onvolledige informatie. Hij had onlangs Madurodam bezocht. Hij vond het fijn te zien dat Madurodam ook aandacht schenkt aan ‘de geboorte van Nederland’ in 1572. De Vries ontdekte echter dat een aantal gemeenten ontbraken in de nagebootste Statenzaal in Madurodam. “Het kostte me wel wat moeite om te ontdekken wélke gemeenten ontbraken omdat er acht gemeenten wapens te zien waren in de ramen. Ik heb ze allemaal gefotografeerd en thuis ben ik het gaan uitzoeken.”

In overleg met Madurodam kostte het weinig moeite om de fout recht te zetten. De attractie vertelt over de eerste vrije Statenvergadering van Nederland in Dordrecht. Madurodam dacht direct mee met het vinden van een oplossing. Van de ontbrekende gemeenten komt een banier te hangen, zodat alle twaalf gemeenten vertegenwoordigd zijn. Madurodam zorgde voor de productie én organiseert een onthullingsmoment. “Ik ben buitengewoon verrast en tevreden over de voortvarendheid waarmee Madurodam dit heeft opgepakt”, aldus burgemeester De Vries.

Sander Gielen, Directeur van Madurodam, is blij dat een en ander zo is opgelost: “Als je aandacht geeft aan de herdenking van 450 jaar 1572 , moet het wel kloppen.”

Nederland in het klein

De directeur kon helaas zelf niet aanwezig zijn maar werd vervangen door manager Dorien Korsten. Zij opende het officiële gedeelte met een mooie quote: “Dit is Nederland in het klein. We gaan onze fouten in het klein groots herstellen.” Ze vertelde iets over de voorgeschiedenis van Madurodam. Oprichtster Bep Boon-van der Starp en Jorge Maduro waren de mensen van het eerste uur. Zij werd lid van het bestuur van het Nederlands Studentensanatorium, een sanatorium te Laren voor studerende tuberculosepatiënten die tijdens het kuren hun studie wilden voortzetten. Bep wist dat voor de nazorg van de patiënten van het Studentensanatorium geen geld bleek te zijn. In een opwelling deed ze het voorstel om een miniatuurstad te bouwen om hiermee geld te werven voor het sanatorium. “Ze dachten toen nog dat het hoogstens vijfentwintig jaar zou bestaan.” De zorg voor kinderen bleef. Er gaat nog steeds veel geld naar goede doelen voor kinderen. Madurodam heeft ook een kinderburgemeester met een eigen college van wethouders, samengesteld uit leerlingen van alle middelbare scholen van Den Haag. Locoburgemeester Fedde was ook bij deze officiële gelegenheid aanwezig.

Daarna was er een speech van aanstichter, burgemeester De Vries en historicus Nettie Stoppelenburg. Danny de Vries begon: “Vrijheid is ook nu nog steeds niet vanzelfsprekend. En misschien kunnen we het gevoel van nu vergelijken met 1572. De eerste vrije vergadering die illegaal in Dordrecht bij elkaar kwam was een keerpunt. In opdracht van Willem van Oranje, werd gerebelleerd tegen het gezag van toen. Daar werd de basis gelegd van de vrijheid van nu. Het blijft belangrijk om aan vrijheid te blijven werken.” Nettie benoemde vanuit een geschiedkundige uiteenzetting hoe gruwelijk de tijd rond 1572 was. Details over de belegeringen, de politieke strijd, tot aan getuigenverslagen aan toe en natuurlijk de Oudewaterse moord benadrukten dat vrijheid toch zo begeerlijk is.

Ordinaire opstand

De burgemeesters uit de andere drie gemeenten hadden hierna de gelegenheid kort hun stad en de de geschiedenis ervan te promoten; daar leek het in ieder geval tot grote hilariteit van alle aanwezigen heel sterk op. Burgemeester Pieter Verhoeve sprak over gratis ijsjes in Gouda, ter ere van het 750-jarig bestaan ervan. Hij versprak zich even: “Vanwege 750 jaar Oudewater!” Tja, dat kan je hem natuurlijk niet kwalijk nemen.

Ook benoemde hij dat het eigenlijk een ordinaire opstand was in 1572. Na deze speeches was het tijd geworden de attractie ‘De Hof van Nederland’ opnieuw te openen. Locoburgemeester Fedde had de eer dit te mogen doen door met een hele grote schaar, (waar halen ze die vandaag in het miniatuuurstadje?) het lint door te knippen.

Een prachtige en belevingsvolle attractie in Madurodam die nu helemaal klopt en je terug in de tijd van 1572 brengt. Bij Madurodam zelf kan ook de vlag uit. De Raad van State heeft het aangepaste bestemmingsplan van de Haagse miniatuurstad eindelijk goedgekeurd. Daardoor mag het park een extra lap grond van 4000 vierkante meter bebouwen. Wie weet is er dan nog ergens een plekje te vinden op het park waar iets meer over de rijke geschiedenis van Oudewater kan komen.

door Margreet Nagtegaal

De nieuwe baniers van de ontbrekende gemeenten met de vier burgemeesters (foto Frank de Roo)
Foto: EHA&DOOR architecten.
Bouwkosten nieuwe gemeentehuis vallen hoger uit 13 minuten geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Het treintje is er ook weer. Dit maal helemaal gereviseerd.
Stadspark Montfoort weer ééndaags pretpark voor de regio 17 uur geleden
Drie generaties turnvrouwen.
Drie generaties in de turnwereld 18 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Jaarmarkt voor de 48ste keer 19 uur geleden
Afbeelding
Ga je mee ...... tijdens de jaarmarkt naar de gezamenlijke kerken 21 uur geleden
Afbeelding
Draai aan het rad op de jaarmarkt in Haastrecht 22 uur geleden
opties m.b.t. de tweede Haastrechtse Brug
Inloopbijeenkomst: 'Tweede Brug in Haastrecht' gisteren