Afbeelding
pr

‘De Heks van Oudewater’ in Almen

Algemeen

De kop van dit verhaal moet zijn: ‘De Heks van Almen’ in Oudewater. Voor wie verder leest begrijpt wel waarom we deze uitdagende titel gebruikt hebben, want de voorstelling ‘De Heks van Almen’ komt nu naar Oudewater. Voor de inwoners van dit stadje met de wereldberoemde heksenwaag is dit een niet te missen voorstelling. De aanleiding voor dit theaterstuk is, dat in het idyllische dorpje Almen in 1472 de allereerste heksenverbranding in Nederland plaatsvond van een vrouw (het overgrote merendeel van de als heks beschuldigden was vrouw): Aleida, de dienstmaagd van de pastoor, werd daar levend verbrand.

In ons land hebben er tussen 1472 en 1674 zo’n 250 heksenverbrandingen plaatsgevonden en uiteraard nog veel meer vervolgingen. Een van de laatst beschuldigden, Entgen Luyten uit Limbricht (Limburg) werd op 9 oktober 1674 dood aangetroffen in de kerker. Entgen was gevonden met een blauwe linnen strop om haar hals, die daardoor helemaal opgezwollen was. Jacobi, de chirurgijn uit Sittard, werd erbij gehaald en deze trok de conclusie dat Entgen was gewurgd; niet levend verbrand dus, maar de heksenvervolging had wel, na talloze ernstige martelingen, voor een eind aan haar leven gezorgd. In Europa hebben de vervolgingen over een langere periode plaatsgevonden. De schattingen van het aantal slachtoffers in dat gebied lopen uiteen van maar liefst 30.000 tot het ongelooflijke aantal van 60.000.

De heks van Almen

In 1472 vond, zoals vermeld, op het kerkplein in Almen de allereerste heksenverbranding van een vrouw in Nederland plaats. Theatermakers Achterhoek maakte een theatervoorstelling over deze inmiddels onvoorstelbare gebeurtenis. In de zomers van 2020 en 2021 was ‘De Heks van Almen’ daar 37 keer te zien op het Kerkplein.

De (uitverkochte) voorstellingen werden unaniem lovend ontvangen, laten de theatermakers ons weten: “Betoverend, schokkend, ontroerend … Het verhaal over de eerste heksenverbranding heeft internationale allure … Prachtige voorstelling die dwars door mijn ziel sneed ... een indrukwekkende voorstelling over vrouwenvervolging die diep ingrijpt in ons hart, onze psyché en reikt tot in ons huidige leven … transformerend en helend theater. Er kwam spontaan een lawine van ondersteuning in de vorm van donaties, vrijwilligers, tips en uitnodigingen voor andere speellocaties op gang en de stap naar een landelijke tournee was snel gemaakt.”

Van juni tot en met augustus 2022 zal ‘De Heks van Almen’ te zien zijn op vijf verschillende locaties in Nederland, die allemaal van grote betekenis zijn geweest ten tijde van de heksenvervolgingen, waaronder uiteraard Oudewater. Daar vinden de voorstellingen plaats op 15/16/17 en 22/23/24 juli

De theatermakers laten weten dat hun partners in Oudewater Isa van der Wee, directeur van Museum de Heksenwaag, en Saskia Wulterkens, cultuurcoach Oudewater, zijn.

Voor meer informatie en tickets: www.theatermakersachterhoek.nl

Aad Kuiper

Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 13 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 14 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 15 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 22 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00