De gevelstenen.
De gevelstenen. pr

Breng oude gevelstenen terug in Oudewater

Algemeen

Oudewater is van oorsprong een vestingstad. Dat was te zien aan de grachten om de stad, die grotendeels nog zichtbaar zijn, maar ook door de stadspoorten en de wallen. Helaas is van de stadspoorten niet veel meer te vinden. De gevelstenen die in één van de poorten, de Waardpoort, hebben gezeten zijn er echter nog wel, maar niet in Oudewater. De Christen Unie-SGP fractie wil zich sterk maken om die gevelstenen weer terug naar Oudewater te halen.

Vincent Bos, fractievoorzitter van de Christen Unie-SGP vertelt; “Toen in 1857 de Waardpoort gesloopt werd, die stond ongeveer naast de plek waar nu Het Muziekhuis staat, zijn de gevelstenen uit die poort gespaard voor de sloophamer. Deze gevelstenen zijn in Amsterdam terecht gekomen, in een steeg met tal van andere gevelstenen. Geweldig dat ze nog bestaan, en wat de ChristenUnie-SGP betreft halen we ze na 165 jaar weer naar huis.”

De wens om de oude gevelstenen terug naar Oudewater te halen is niet nieuw. Oud-gemeentesecretaris A.W. Den Boer sprak in de jaren ‘60 al de hoop uit dat de gevelstenen snel terug zouden keren naar Oudewater. Bos zegt; “Wat ons betreft gaan we dat nu echt verwezenlijken!”.

De gevelstenen vertellen een groot stuk geschiedenis. Op de gevelstenen staan de stadswapens van de steden Oudewater, Alkmaar en Delft. Deze steden hadden sinds de 15e eeuw een verbond met elkaar, daar is niet heel veel van bekend maar het verbond is in de 17e eeuw, als de Waardpoort gebouwd wordt, nog van kracht. In het oude stadhuis bevinden zich nu nog gevelstenen met wapens van deze drie plaatsen als herinnering aan dit verbond. De gevelstenen uit de Waardpoort zijn uiteindelijk in Amsterdam terecht gekomen. Ze zijn in bezit van de Vereniging voor behoud van Gevelstenen. Deze vereniging heeft er ook voor gezorgd dat ze gerestaureerd en in tact zijn gebleven. Ze zijn ingemetseld in een steeg met tal van andere gevelstenen in de muur van Het Amsterdam Museum. Bos; “Dit museum staat aan de vooravond van een grote restauratie. Dat zou een perfect moment zijn om met hen in gesprek te gaan.” Burgemeester Danny de Vries is al uitgenodigd bij het Koninklijke Oudheidkundig Genootschap om hier eens over te praten. “Zij willen graag meedenken hierover. We zouden de gevelstenen dan in bruikleen kunnen krijgen. Dat is ook positief omdat de kosten van onderhoud voor hen zijn. Qua kosten zie ik nu geen grote obstakels.”

De vraag waar de gevelstenen dan een plek in Oudewater zouden moeten krijgen is nog niet beantwoord. Ideeën zijn er natuurlijk wel. “Aan de buitenkant van het Stadskantoor. Of op het Oranje Bolwerck, daar komt iets van een poort. Of ergens bij de Kleine Gracht of Het Muziekhuis.”

Er is door verschillende media al aandacht geschonken aan dit initiatief van Christen Unie-SGP.

Vincent Bos zegt; “Ik ben wel chauvinistisch en een echte geelbuik. Ik zit nu in een positie waarin ik dit kan oppakken. Want deze gevelstenen zijn een waardevolle toevoeging aan de herkenbaarheid van Oudewater als vestingstad. Het zou prachtig zijn als deze gevelstenen na zoveel jaren weer op een plek in Oudewater terecht komen. Daar draag ik graag mijn ‘steentje’ aan bij.”

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 49 minuten geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 3 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 17 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 19 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden gisteren
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00