Het keramiekatelier van Ingrid van der Voort met links Coby Pasman.
Het keramiekatelier van Ingrid van der Voort met links Coby Pasman. Margreet Nagtegaal

Laat zien dat je kunst maakt op Open Monumentendag

Algemeen

Het duurt nog even maar de voorbereidingen voor de Open Monumentendag op 10 september zijn in volle gang. Een belangrijk onderdeel van deze dag is de Kunstmarkt. Gewoon voor iedereen die wil laten zien wat hij of zij maakt. Veelal amateurs, bekend en onbekend, uit de omgeving van Oudewater. Maar zo mooi! Het geeft een kunstzinnige switch aan de Open Monumentendag. Laat jij ook zien dat je kunst maakt?

Op de markt van de Open Monumentendag in het centrum van Oudewater is er van alles te zien en te doen. Er zijn zo’n twintig kramen die bemand worden door kunstenaars. Er is kunst met keramiek, pastelkrijt, boekselen, acrylverf, hout en heel veel meer. Van kunst word je blij. Of je het nu maakt of er naar kijkt. Het zijn vaak monumenten voor het leven.

Ingrid van der Voort heeft een atelier voor keramiek in Waarder. Ooit begonnen in Oudewater bij Els Verseveld. “Ik had het nog nooit gedaan. Maar vond het zo leuk dat ik een opleiding ben gaan volgen. Het is heerlijk om van niets, iets te maken, je helemaal verliezen in klei!” Ze staat voor de tweede keer op de kunstmarkt. “Het is leuk om te laten zien wat je gemaakt hebt. Er staan veel stukken van cursisten van mij. Het is prachtig om te laten zien. Het is heel gezellig op de kunstmarkt en je ontmoet veel mensen.” Coby Pasman maakt uit restleer tassen en zal ook op de kraam van Ingrid daarvan iets laten zien. Ook zij is enthousiast. “Materiaal dat anders wordt weggegooid blijkt nog heel geschikt om prachtige dingen te maken.”

Met kunst houd je een goede balans

Ria van Roekel staat ook met een kraam op de markt. Zij heeft weer een heel andere insteek en passie. “Ik maak graag kunst met mensen die een beetje buiten de boot vallen. Zij maken zulke mooie dingen!” Op de markt laat ze diverse kunstwerken zien. Ze zet met opzet geen namen bij de kunstwerken en stelt de vraag aan de kijker, ‘wie heeft wat gemaakt?’. De keuze is uit haar dochter Karina met een verstandelijke beperking, of een cliënt, of zijzelf. Een mooie uitdaging. En dat is wat ze wil laten zien. “Iedereen hoort erbij”. Ze heeft zelf een atelier aan huis waar ze graag met pastelkrijt werkt maar tegenwoordig ook met hout. “Kunst is een goed middel om de balans te houden. Voor haarzelf als mantelzorger maak ook voor de doelgroep waar ik mee te maken heb.”

Dita Aleman is een bekende kunstenaar vanwege haar koeien. Maar ze doet veel meer dan dat. “Ik schilder graag vogels, rietlandschappen, andere dieren, maar ook grote citroenen bijvoorbeeld.” Ze werkt met acrylverf, aquarel, en soms olieverf, het varieert van grote doeken tot kaarten en wandbordjes. “Ik sta vanaf het begin, zo’n twaalf jaar geleden, al op de kunstmarkt. Het is altijd zo leuk en je krijgt er mooie contacten door en soms een opdracht.” Het is gewoon erg leuk om op de kunstmarkt te laten zien wat je gemaakt hebt.

Wil jij dat ook? E is nog plaats. Voor 40 euro huur je een kraam. Aanmelden kan tot eind juli. Opgeven kan bij de Hexameter in de Gasthuissteeg of via dehexameter@gmail.com. Een kraam delen met een bevriende kunstenaar is uiteraard ook mogelijk. Nadere informatie over de Open Monumentendag op 10 september volgt later.

Margreet Nagtegaal

Dita Aleman met een koeien schilderij.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 2 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 4 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 7 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00