Openbare school
Openbare school pr

Aangepast feestje tijdens Open Monumentendag Oudewater

Algemeen

Op 12 september is het Open Monumentendag in Oudewater. Een bijzondere editie dit keer, dat wel. "Het heeft ons echt wel wakker gehouden, maar we zijn heel blij met wat er is! Voor de Lock down hadden we ons programma al klaar", begint Margo Stekelenburg van de werkgroep Open Monumentendag. "Maar dat konden we op onze buik schrijven." Na overleg, met de gemeente en met elkaar, wordt besloten om de Open Monumentendag in Oudewater toch door te laten gaan. We gaan er een mooie dag van maken!"

Leren

Het thema van dit jaar; leermonumenten, kan je op verschillende manier opvatten. "In de zin van leer/leder en van leren: zoals het Muziekhuis Oudewater. Daar leer je heden ten dage en daar leerde je vroeger, toen het een Openbare School was." De themawandeling van dit jaar leidt langs monumenten of plekken waar vroeger geleerd werd of nu geleerd wordt. Bovendien brengt het u ook langs plaatsen waar vroeger bijvoorbeeld een leerlooierij of schoenmakerij zat. De wandeling kunt u ophalen bij het Toeristisch Informatie Punt.

In de etalages van de winkels in de binnenstad hangen oude klassenfoto's van de ondernemers. Herkent u de ondernemer? Of misschien uzelf of uw familielid? U kunt meedoen aan de wedstrijd 'raad de plaat'. Amateurarcheoloog Caio Haars doet veel opgravingen in Oudewater. Hij heeft ook diverse leren schoenen en zolen gevonden. Een aantal voorbeelden van zijn vondsten zijn te bekijken in de etalage bij het TIP.

Speciaal voor deze dag schreef stadsdichteres Nelleke den Boer een gedicht 'Momenten uit het verleden', welke in het middagprogramma op de Markt wordt voorgedragen.

Kerken en musea

In het stadskantoor kunt u, in kleine groepjes, het schilderij 'Het Weeshuis' bewonderen. Om 13.00 uur klinkt er een bijzonder beiaardconcert vanaf de stadstoren. Het concert wordt opgedragen aan de Oudewatenaren die afgelopen jaar een lintje hebben gekregen. Beiaardier Bob van der Linde maakte voor hen een speciaal muzikaal arrangement van verzoeknummers. Op het Kerkplein is een beperkt aantal zitplaatsen aanwezig voor belangstellenden.

De St. Fransiscuskerk is de hele dag open. U kunt daar de voortgang van de restauratie bekijken. Ook de Grote of St. Michaëlskerk is geopend voor publiek. Om 15.00 uur wordt daar een kinderconcert gegeven door Stadsorganist Gerben Mourik en verteller Bert Rebergen. Aanmelden is hiervoor verplicht via contertenoudewater@gmail.com

Het Touwmuseum en de Heksenwaag zijn ook gewoon geopend, zoals we dat nu gewend zijn.

Een feestje

Op de Markt is muziek en een pop-up quiz over Oudewater. Margo nodigt iedereen van harte uit om te komen luisteren en meespelen. "De Peperstraat en Korte Havenstraat worden afgesloten voor verkeer. Iedereen mag met een klapstoel of picknickkleedje plaatsnemen in een van de door ons gemarkeerde cirkels. Het wordt een aangepast feestje, maar wel een feestje!"

Voor de muzikale omlijsting worden nog getalenteerde Oudewatenaren gezocht. Denkt u nu: ik wil wel wat zingen of spelen tijdens de middag? U kunt zich melden bij Margo op dehexameter@gmail.com

Voor alle locaties geldt dat er maar een beperkt aantal plekken zijn. Wie het eerst komt…

De werkgroep is nog met Midland FM in overleg over of zij de gehele dag live kunnen verslaan. "Zo kunnen ook de mensen die liever niet naar buiten gaan, toch meegenieten!"

Meer details over het programma leest u binnenkort op oudewater.net. Houdt de website in de gaten!

Ellen van Leeuwen

Afbeelding
Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 11 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 12 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 13 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 20 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00