Afbeelding
Aad Kuiper

Het wandkleed dat het verschil maakt

Algemeen

Het begon allemaal met Internationale vrouwendag 2019. Door Vrouwen van Nu, afdeling 5, waar ook Oudewater onder valt, waren verschillende vrouwen genomineerd als 'Verschilmaker van het Jaar'; daarvan was Margo Stekelenburg er een. Zelf zei ze er destijds het volgende over: "Eigenlijk maakt iedereen op zijn eigen wijze 't verschil. De een doet dat voor de buren, de ander voor een oom of tante. Zo veel bijzonders doe ik niet. Wat ik wel probeer te doen, is mensen verbinden. Bijvoorbeeld met het maken destijds van de monumentenquilt bij Oudewater 750 jaar Stad." Daar is ze nu, precies een jaar later, niet echt anders over gaan denken.

Monumentenquilt 'Oudewater 750'

Maar het blijft natuurlijk wel heel bijzonder dat delen van de destijds gemaakte quilt in De Wulverhorst, bijna alle scholen, het stadhuis, het stadskantoor, het Zalencentrum, de Heksenwaag en veel meer (publieke) ruimten nog steeds te bewonderen zijn én die ruimten opvrolijken én gespreksstof opleveren. Margo wordt er blij van om zulk soort projecten voor de gemeenschap te organiseren, zoals bijvoorbeeld ook het 'Rozenproject' waarvan de opbrengst ten goede van het Hospice kwam. Ook bij de voornoemde nominatie wilde ze niet zomaar komen, maar verbond er direct een project aan, want 'die dag mocht voor niemand ongemerkt voorbijgaan'. Margo Stekelenburg had voor alle aanwezigen een lapje boorduurlinnen van ongeveer een dm2 en wat draadjes met de vraag of iedereen naar eigen inzicht iets wilde borduren dat binnen Vrouwen van Nu gebruikt kon gaan worden. Enige tijd geleden had ze alle lapjes die ze toen uitdeelde terug, maar dan met iets erop. "Er zat af en toe een briefje bij met 'sorry voor het foutje' of een andere mededeling, maar ik heb alles gebruikt zoals ik het kreeg. Je kunt zien dat sommigen iets afgesproken hebben, maar ik heb ook losse lapjes gekregen. Het bleek een verrassing wat ik allemaal terugontving."

Een geordend allegaartje

"De lapjes 'dicteerden' wat er mee moest gebeuren, want ik ben een avondje gaan zitten, heb alles gerubriceerd en ben toen alles neer gaan leggen. Ik heb veel met de lapjes geschoven voor het naar mijn zin was. De letters die ik kreeg vormden woorden en die moesten natuurlijk bij elkaar. En uiteindelijk is het een ‘geordend allegaartje’ geworden. En dat wandkleed is het dat nu het verschil maakt."

"Voorde achtergrond had ik eerst een neutrale lichte kleur uitgezocht, maar die werd steeds bonter. Nu bestaat die achtergrond uit alle kleuren van de regenboog. Al bij al leverde dat wat alle vrouwen van Vrouwen van Nu, afdeling 5, gemaakt hebben, een mooi resultaat op. Ze gaan het wandkleed bij lokale en provinciale activiteiten gebruiken. En wanneer het klaar was? Op 8 maart natuurlijk; op Internationale Vrouwendag 2020. Toen heb ik het op Facebook gezet.

Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 1 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00