Mireille van der Ham

Mogelijk volgend jaar toch weer een Haastrechtloop

Het was behoorlijk afzien tijdens de zeer warme tiende editie van de Haastrechtloop, vrijdag 17 juni. Dat de opkomst wat minder dan normaal was, had heel waarschijnlijk met de hoge temperatuur te maken.

Hitte

Tijdens de laatste editie in 2019 schreven in totaal 408 lopers zich in, dit jaar bleef de teller van het aantal lopers op 251 staan. Organisator Erwin van der Ham denkt dat dit vooral met het warme weer te maken heeft gehad. “Veel mensen willen tijdens wedstrijden graag alles geven, met deze temperatuur was dat niet verstandig. We hebben de lopers daar ook voor gewaarschuwd; hou jezelf en anderen goed in de gaten. Goed drinken, insmeren, niet voluit willen gaan.”

Dat er toch behoorlijk wat fanatieke hardlopers meegelopen hebben was duidelijk. Rond vier uur in de middag, toen het startschot van de Meester Dennis Kidsrun luidde, was het met ongeveer 31 graden goed warm op het Concordiaplein. Gelukkig verzorgde Rob van Zuijlen vanuit Grand Café Concordia een aangename verkoeling in de vorm van een brandslang waar de kinderen onderdoor konden lopen. IJssalon Fraciolato deelde na afloop heerlijke ijsjes uit.

Tijdens de 5 en de 10 kilometer die in de avond gelopen werden, was de temperatuur nog niet veel aangenamer. Dat er toch enkele van de fanatieke lopers, die misschien toch iets over hun grens heen gingen, werden bevangen door de hitte was dan ook niet heel gek. Het prachtige parcours door de polder van Haastrecht biedt dan toch net te weinig beschutting. Gelukkig was er een goed EHBO-team om ervoor te zorgen dat deze mensen snel weer op de been waren.

Topdag

De titel van de snelste Haastrechtse dame op de 5 kilometer ging naar Noa van Rossum, bij de heren was dit Haastrechtenaar Swen van Schaik. De prijs voor de snelste Haastrechtse dame op de 10 kilometer was voor Corina ‘t Mannetje. Tom Prins mocht deze prijs voor de snelste Haastrechtse man op de 10 kilometer mee naar huis nemen.

De organisatie kijkt terug op een topdag. Wederom een goede samenwerking met heel wat vrijwilligers en sponsors om hen heen. Zij hebben aangegeven het voor de laatste keer te organiseren, van verschillende kanten kwamen geluiden dat men het zonde vond als zo’n mooi evenement, dat in tien jaar tijd is opgebouwd, ineens uit Haastrecht zou verdwijnen. Er zouden dan ook wat belangstellenden zijn om het stokje van de organisatie over te nemen. Wie weet volgend jaar toch weer een Haastrechtloop.

Mireille van der Ham

Meer berichten