Erwin van der Ham, bedenker van de Haastrechtloop.
Erwin van der Ham, bedenker van de Haastrechtloop. Mireille van der Ham

Hopelijk nog één keer knallen in 2022 met Haastrechtloop

Algemeen

Na vijfentwintig jaar gevoetbald te hebben ruilde Erwin van der Ham dertien jaar geleden zijn voetbalschoenen in voor hardloopschoenen. Deze draagt hij nog steeds zo’n zestig kilometer in de week.

Dat Erwin het hardloopgevoel met meer mensen wilde delen besloot hij tien jaar geleden. Hij deed aan verschillende hardloopwedstrijden mee en wilde zo’n evenement eigenlijk wel naar Haastrecht halen. Na wat brainstormen besloot hij Linda Voskamp, Olga van Leeuwen en Bea de Bruijn te benaderen van het euroteam bij VVH. Dit team was bezig om geld in te zamelen voor een nieuwe voetbalkantine.

De dames waren eerst wat terughoudend, maar na enige vergaderingen werd de knoop doorgehakt en werd besloten de eerste Haastrechtloop te organiseren op 22 juni 2013. Met het toevoegen van de meest bekende hardloopster van Haastrecht; Anne van Dijk was de organisatie compleet. Anne nam ook de clinic ter voorbereiding op de loop op zich, deze clinic werd erg goed bezocht en was dus een groot succes. Tijdens deze eerste editie kwam het aantal deelnemers totaal op 252 lopers.

De tijdwaarneming werd met de hand gedaan en verliep goed, al was het wel erg veel werk.

Ook waren er twee fotografen aanwezig die van elke loper een foto schoten, de foto was een aantal dagen later gratis te downloaden van het internet.

Voorzitter van VVH Bep Kalmeijer mocht de startfluit bedienen.

Aan muziek was ook gedacht en werd bij start en finish verzorgd door Radio Vlistam. Onderweg werden de lopers muzikaal ondersteund, want na de eerste kilometer stond DJ Jordy Oskam met zijn drive-in.

Met behulp van vele vrijwilligers en sponsoren werd de eerste Haastrechtloop een zeer groot succes en voor herhaling vatbaar.

Professionaliseren

Het tweede jaar dat de Haastrechtloop georganiseerd werd ging de opbrengst weer naar Voetbalvereniging Haastrecht. Er was dit jaar meer organisatorische hulp, wethouder Bart Crouwers regelde de vergunning en Adri Bakker verzorgde de verkeersregelaars. Om de loop te professionaliseren werd er voor de inschrijving gebruik gemaakt van een internetformulier. De elektronische tijdregistratie werd gedaan met chips.

EHBO werd verzorgd, een herinnering voor iedere loper was geregeld en voor iedere vijftigste inschrijving was er een heerlijke appeltaart van Abrona uit Oudewater beschikbaar.

De tweede editie werd gelopen met in totaal 364 lopers uit Haastrecht en omgeving. Wederom een groot succes met vele enthousiaste reacties achteraf. Zo groeide de Haastrechtloop uit tot een jaarlijks terugkerend evenement met als record bijna 500 inschrijvingen.

Prestatieloop

Erwin vertelt; “De Haastrechtloop is een prestatieloop over een uniek parcours. Het parcours loopt over fietspaden dwars door de Haastrechtse natuur en langs het natuurgebied de Hoge Boezem. Het mooie aan dit evenement is dat er elk jaar een prachtige hardloop ambiance heerst, waar ieder op zijn eigen niveau kan presteren. Voor de één betekent dit een geweldige tijd neerzetten en voor de ander is het uitlopen van de 5 of 10 kilometer al een prestatie op zich. Naast de 5 en de 10 kilometer, organiseren we sinds 2018 ook een kidsrun. Dit is een run van 1 km, waarbij alle kinderen worden gezien als winnaar. De sfeer die op deze dag voelbaar is, is onbeschrijfelijk. Er komt ontzettend veel bij kijken om dit organisatorisch goed te laten verlopen. We beginnen altijd al met de voorbereidingen in november, dan vinden de eerste vergaderingen weer plaats. Hoe dichter we naar de datum toegaan, hoe drukker we het krijgen. Maar als zo’n dag dan weer goed verlopen is en er eigenlijk echt een feestje van gemaakt wordt op die dag, je zoveel blije en tevreden gezichten ziet, weet je waarvoor je het gedaan hebt. Juist omdat ik zelf weet hoe leuk het is om aan dit soort evenementen mee te doen.”

Goede doelen

Na de eerste drie jaar was de sportaccommodatie van VVH inmiddels vervangen en ging een deel van de opbrengst van de Haastrechtloop naar goede doelen, het liefst een doel in Haastrecht. Zo heeft zwembad de Loete een keer een bedrag ontvangen, maar ook woon-zorgcentrum de Liezeborgh, huttendorp Haastrecht, de Kloostertuin en stichting Sport is Baas (ondersteunt gymlessen op de basisscholen) hebben de afgelopen jaren een schenking gekregen.

Crea team

Erwin benadrukt nog eens dat de Haastrechtloop niet zou bestaan zonder hulp van de vele vrijwilligers en het crea team; “we hebben het crea team, wat bestaat uit Dennis van Duin en Lisa Hoogendoorn, gevraagd om ons te helpen met het bijhouden van de website en het maken van flyers en posters. Hier is een fijne samenwerking uit ontstaan. Dennis heeft ook de sponsoring van de kidsrun op zich genomen, waardoor de Meester Dennis kidsrun is ontstaan. Dennis is als leerkracht op de Morgenster een bekend gezicht voor veel kinderen, je merkt dat het wel aanspreekt voor de kinderen om er hierdoor aan mee te doen. Ook onze mascotte Lexie valt goed bij ze in de smaak.”

Het bestuur van Stichting Haastrechtloop bestaat sinds de afgelopen jaren uit Erwin als voorzitter, zijn vrouw als penningmeester en Linda Voskamp als secretaris.

Afgelast

Helaas gooide Corona roet in het eten van de 8e en 9e editie van de Haastrechtloop. “Er mochten rond de zomer wel wat evenementen buiten plaats vinden, maar het werd een hele organisatie om dit dan volgens de geldende coronamaatregelen te doen. Dus hebben we met pijn in ons hart ervoor gekozen het af te gelasten.” laat Erwin weten. “In juni 2022 hopen wij de tiende editie door te kunnen laten gaan en er meteen een knalfeest van te maken. Mijn doel was om zo’n vijf jaar dit evenement te organiseren, ik ben er trots op dat wij dit met elkaar tot tien keer hebben kunnen brengen. Maar dit is voor mij en ook voor de rest van ons team een mooi moment om een punt achter een geslaagde en onvergetelijke droom te zetten. Het is goed zo. Het zou natuurlijk mooi zijn als iemand het stokje van ons over wil nemen, in dat geval kun je contact opnemen.”

Erwin is te bereiken via haastrechtloop@hotmail.com of via 06 51441300.

Mireille van der Ham

Mascotte Lexie al jaren van de partij.
Enthousiaste vrijwilligers, ieder jaar weer inzetbaar.
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 15 minuten geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 1 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 19 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00