Van links naar rechts de initiatiefneemsters;Els, Fannie, Iris en Manda (Marianne niet op de foto).
Van links naar rechts de initiatiefneemsters;Els, Fannie, Iris en Manda (Marianne niet op de foto). (Mireille van der Ham)

Voortuintjesmarkt zorgt voor verbinding

Ontspannen en relaxed zijn de kenmerken van deze gezellige markt.

Zaterdag 18 juni zullen de voortuintjes in de wijken Bos en Water en Bergvliet weer voor een vrolijk geheel zorgen. Wie van (rommel)markten afstruinen houdt, moet zeker een kijkje komen nemen!

Vriendinnen

Inmiddels kunnen zij zich wel elkaars vriendinnen noemen. Marianne Gonzalez, Els van Kan, Manda de Vries, Iris van den Berg en Fannie Maijenburg wonen alle vijf in de wijk Bergvliet in Haastrecht en hadden behoefte aan gezellige activiteiten in de wijk. Twee jaar geleden bedachten Els en Fannie een leuke letterspeurtocht voor de kinderen uit de buurt, tijdens Koningsdag. Nadat de kinderen alle letters (bij verschillende huizen op het raam geplakt) hadden opgespeurd, konden zij hun prijsje in de speeltuin ophalen, flink wat animo en enorm enthousiaste kinderen.

Met Pasen organiseerden de vriendinnen, die elkaar eigenlijk alleen vanuit de buurt kenden en erachter zijn gekomen dat zij heel goed met elkaar kunnen opschieten, een Speurhazenpuzzeltocht; letters zoeken in het Haastrechtse bos en beloond worden met een heerlijke chocoladehaas. Ook dit was een groot succes.

Vorig jaar ontstond het idee voor een Voortuintjesmarkt. Els vertelt: “Doordat er een weinig activiteiten en markten waren en we dit op een veilige manier wilden realiseren is dat idee ontstaan. Iedereen kan vanuit eigen voortuin zijn of haar spulletjes verkopen, wat het ook laagdrempelig maakt, omdat je niet altijd zin hebt om je spullen mee te slepen om op een markt te gaan staan. Het is voor iedereen toegankelijk en ruim opgezet. Het leuke is ook dat we echt mensen hebben leren kennen uit de wijk door de Voortuintjesmarkt.”

Tweede editie

Omdat er zoveel enthousiaste reacties waren vanuit de bewoners, maar ook door bezoekers, hebben de dames niet getwijfeld om voor een tweede editie te gaan. Zij zijn actief gaan flyeren in Haastrecht en omstreken, hebben een Facebookevenement aangemaakt en de markt aangemeld op alle websites over rommel- en vrijmarkten.

Inmiddels hebben zij al meer aanmeldingen dan vorig jaar binnen en verwachten zij uiteindelijk rond de 60 voortuintjes gevuld te hebben met vrolijk verkopende buurtbewoners. Op Facebook is te volgen dat de deelnemers er heel veel zin in hebben en is er behalve speelgoed, kleding en spullen uit huis en tuin ook te zien hoe iemand zelf wol spint, heerlijke koffie te proeven en zijn er prachtige vintage spulletjes te koop. Echt even het rondneuzen waard dus.

Zaterdag 18 juni van 9.30 tot 14.00 uur. Om te zien waar de deelnemende voortuintjes precies te vinden zijn of voor overige informatie bezoekt u de website: www.voortuintjesmarkt.nl of de facebookpagina Voortuintjesmarkt Haastrecht - Bos&Water en Bergvliet.

Mireille van der Ham

Meer berichten