Virginie Simons, Jeroen Harzing, Arie Mesker, Laurens Potman en Danny de Vries.
Virginie Simons, Jeroen Harzing, Arie Mesker, Laurens Potman en Danny de Vries. Aad Kuiper

Een nieuw Oudewaters speciaalbier gelanceerd

Algemeen

De term speciaalbier wordt gebruikt om alle andere bieren aan te tonen die niet onder pils vallen. Elke zichzelf respecterende stad heeft inmiddels wel een stadsbrouwerij; sinds 2019 dus ook Oudewater. Het eerste bier van Stadsbrouwerij Oudewater was een blond biertje, ‘t Swaert. Daarna volgden al snel De Gekroonde Dissel (bockbier), De Poort (tripel) en ‘t Witte Hert (witbier). Afgelopen vrijdag werd het nieuwe speciaalbiertje van Stadsbrouwerij Oudewater gepresenteerd: Oude Hollandse Waterlinie bier.

In het Rampjaar 1672 werd Willem III van Oranje benoemd tot opperbevelhebber van het leger van de Republiek. Na een moeilijke start wist hij in juli 1672 de waterlinie te vervolmaken, waardoor de opmars van het leger van de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV werd gestopt. De Oude Hollandse Waterlinie is het grootste en duurste verdedigingswerk van Holland in de 17e en 18e eeuw. De Oude Hollandse Waterlinie bestaat al 350 jaar, maar is met het thema samenwerking actueler dan ooit.

Stadsbrouwerij Oudewater

Arie Mesker is een van de initiatiefnemers van de Stadsbrouwerij Oudewater: “Dat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar bestaat weten de meeste mensen ondertussen wel. Maar dat we daar, als stadbrouwerij ook iets mee gingen doen, hadden we nog niet bedacht. Laurens Potman is beleidsadviseur economische zaken van de gemeente Oudewater en hij bracht ons op het idee om aan dat lustrum een vijfde biertje te verbinden; waarvoor dank! Inmiddels is Virginie Simons niet alleen op de achtergrond voor de brouwerij aan het werk, maar doet nu actief mee en is ook Jeroen Harzing ons team als stille kracht komen versterken. Maar nu dan over ons bier en de geschiedenis. In 1330 was er hier in Oudewater zeker al een brouwerij en in de 17e eeuw waren het er zelfs vijf. We hebben de namen van die brouwerijen gebruikt voor onze eerste vier biertjes, maar aan ons vijfde biertje is dus die geschiedenis van de waterlinie verbonden. Want Oudewater maakte als vestingstad deel uit van De Oude Hollandse Waterlinie van 350 jaar geleden en dat is wel iets bijzonders dat gevierd mag worden. Ons vijfde speciaalbiertje heet er dan ook naar: De Oude Hollandse Waterlinie bier; het is een frisse amber geworden met een beetje citrus in de verte en een spannend bittertje. Want spannend was het in die tijd.”

De magie van Oudewater

Burgemeester Danny de Vries: “Toen ik hier enige tijd woonde en ik wist van die stadsbrouwerij ben ik ernaar op zoek gegaan; waar zit die stadsbrouwerij toch? Maar nu weet ik het. Ik vind het heel bijzonder om mensen tegen te komen die vol passie de naam van deze stad wat extra cachet willen geven. Natuurlijk om er ook iets aan te verdienen maar ongetwijfeld ook uit liefde voor Oudewater. En dat past goed bij de magie van Oudewater en de drie bijpassende kernwoorden: natuurlijk, historisch en kleurrijk. Bij het natuurlijke past dit bier mooi als streekproduct; Oudewater is een en al historie, maar maakte als vestingstad ook deel uit van De Oude Hollandse Waterlinie. En samen zijn ze goed voor de gezelligheid van en ín de stad; de kleurrijkheid van Oudewater.”

Voor Arie Mesker is deze stadbrouwerij en alles wat daarmee te maken heeft een hobby, want in het dagelijks leven is hij salesmanager bij een autobedrijf. Laurens Potman, de genoemde beleidsadviseur, laat weten dat hij bijzonder blij is met dit biertje, te meer omdat hij zelf ook hobbybrouwer is. En ten slotte, want uiteraard werd er ook geproefd, werd het nieuwe speciaalbiertje alom geprezen. “Een heel erg lekker biertje”, vond ook Jade van Schaik, bezig aan haar master Analytische Chemie aan de Universiteit van Amsterdam; maar toen even niet.

Aad Kuiper

Arie Mesker en Virginie Simons.
Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 8 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 9 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 10 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 13 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 15 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 18 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00