Heerlijk wandelen in en rondom onze kernen
Heerlijk wandelen in en rondom onze kernen

Bijzondere wandelingen in de kernen van de IJsselstreek én bijzondere musea

Algemeen

Aad Kuiper

In de IJsselstreek valt heel veel te wandelen. Er zijn dan ook heel wat sites die voor de liefhebbers uiteenlopende wandelingen in het buitengebied te bieden hebben. Maar binnen de stadjes zijn er natuurlijk ook stadswandelingen te vinden. Binnen de stad Montfoort en zeker binnen Oudewater valt veel te beleven en voor elk wat wils. Er is er zelfs een stadswandeling die speciaal gericht is op kinderen; zeker een aanrader. Bijzondere musea zijn er ook. Je komt bijna tijd te kort.

Voor Montfoort en Linschoten is er een prachtige app beschikbaar waarop allerlei interessante locaties vermeld staan.

w         www.stadswandelingmontfoort.nl


Ik besluit voor optie twee van stadswandelingmontfoort.nl te gaan en wandel over de Cattenbroekerdijk langs de Montfoortse Vaart naar Linschoten.

Het dorp Linschoten is echt schattig met die smalle straatjes en mooie geveltjes. Bij de kerk zet ik de app weer aan. Deze kerk stamt uit de Middeleeuwen, lees ik in de app. De kerktoren staat scheef en om te voorkomen dat hij om zou vallen hebben ze hem in 1877 ingekort. Helaas is de kerk dicht en kan ik haar niet bezoeken.

Naast de kerk staat een bijzondere golvende muur, de zogenaamde slangen- of abrikozenmuur. Dit type muren werd gebouwd om een beschutte plaats te creëren voor fruitbomen. Door de slingerende vorm is de muur uit zichzelf stabiel en zijn steunberen niet nodig.

Daarna zoek ik het buitengebied op om de boswachterswoning en Huis te Linschoten op Landgoed Linschoten uit de verte te bekijken. Het landgoed zelf is helaas niet open voor het publiek. Om terug naar Montfoort te gaan, wandel ik over de Engherkade, een graskade tussen de weilanden door. Thuis aangekomen besef ik hoeveel nieuws ik geleerd heb over de historische plekken in Montfoort en Linschoten. Wat is het toch leuk om je eigen omgeving op deze manier beter te leren kennen.


Wandelen in onze prachtige gemeente met haar twee historische kernen: Montfoort en Linschoten

Graag maak ik u attent op de wandel web-app van onze gemeente. Via deze app leert u alles over de prachtige historische panden en bezienswaardigheden.

Voor Montfoort kunt u gebruik maken van de stadswandeling en voor Linschoten van de dorpswandeling.

Zelf kan ik altijd erg genieten van de aanblik van de IJsselpoort, die deel uitmaakt van het Oude Stadhuis. Aan de poort hangen nog de schandstenen waarmee veroordeelden vroeger door de stad moesten lopen. Deze stadspoort ligt aan de Hollandse IJssel. Tegenover de IJsselpoort ligt de Oude Sluis die toegang geeft tot de Montfoortse Vaart. 's Zomers is het hier een drukte van jewelste en zorgen vrijwilligers ervoor dat het sluisje met de hand bediend wordt.

In Linschoten lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De app brengt u langs historische pandjes en langs de St. Janskerk, met de scheve toren. De toren staat nu iets meer dan een meter uit het lood. Het is hier Pisa in het klein.

En bent u uitgewandeld? Maak dan gebruik van het horeca-aanbod in Montfoort en Linschoten. Kom genieten!

mr. P.J. van Hartskamp-de Jong, burgemeester van Montfoort

w         stadswandelingmontfoort.nl

Linschoten kunt u ontdekken met de app van de gemeente Montfoort. Maar Linschoten heeft nog iets bijzonders. Wie zich afvraagt wat Londen, Parijs, Amsterdam en Berlijn, Linschoten gemeen hebben, dan is het antwoord dat ze allemaal een of meer Questo's hebben. Een Questo is wel een heel heel leuke manier om een plaats te ontdekken. Linschoten heeft al sinds mei 2019 zijn eigen Questo: 'De Parel van Strick'. Voor wie er meer van wil weten leest wellicht eerst even verder op www.stichtinglibel.nl of download direct de app via de site.

w         www.questoapp.com

Schoonhoven

Stichting Stadswandeling Schoonhoven staat al bekend om haar verschillende wandelingen door de 'Zilverstad' Schoonhoven, maar op 29 augustus worden speciale thematische wandelingen gehouden. De gids vertelt verhalen bij de mooiste plekken van de stad, historische monumenten, de haven en de verborgen geheimen van de Oude Hollandse Waterlinie. Voor meer informatie:

w         oudehollandsewaterlinie.nl/event/historische-wandeling-met-stadsgids

Oudewater, het mekka voor de liefhebber van cultuur

De meest voor de hand liggende wandelingen door Oudewater zijn de kunstroute en de route langs de historische panden, maar vergeet beslist ook de route langs de mozaïekbanken en de geveltekens niet. Ook heb je nog een prachtige serie foto's van het Oudewater van zo'n 100 jaar geleden. Deze routes zijn allemaal te vinden op de site.

w         oudewater.net/bekijken/stadswandeling

De torenbeklimming ligt, net als de Touwtrein, even stil; in verband met corona. En dan bestaat er, vrij uniek, een route langs de schilderijen van Gerard David. Die route is ook te downloaden via een handige app, waarin bij alle schilderijen een korte informatieve toelichting staat.

w         stichtinggerarddavid.nl

Trek er maar ruim de tijd voor uit.

Nog twee wel heel bijzondere wandelingen

'Maak kennis met de rijke historie en de monumentale panden van Oudewater, al varende door de gracht - eigenlijk is dat het riviertje de Lange Linschoten - van het historische stadje en over de Hollandsche IJssel'. Voor meer informatie:

w         geelbuik.nl/grachtenvaert

Een vrolijke gezinswandeling met een speurtocht voor de kinderen door het mooie Oudewater; hierin wijzen lichtblauwe QR-code-tegels de weg en vertellen een spannend verhaal. 'De kinderen moeten heksje Tippie een handje gaan helpen, want een toverspreuk van heksje Tippie loopt volledig uit de hand. Alle ingrediënten die ze wilde gebruiken raakten zoek. En als je dan op pad gaat met heksje Tippie, vind je alle benodigdheden voor haar magische toverspreuk vast en zeker snel weer terug. Een leuke wandeling van ongeveer een uurtje waarbij niet alleen de kinderen speuren, maar de ouders ondertussen genieten van alle fraais dat Oudewater te bieden heeft. Op het TIP-kantoor is een deelnameformulier met een plattegrond en een antwoordenblad voor een klein bedrag te koop. Wie met zijn telefoon de eerste tegel met een QR-code heeft gescand en het eerste filmpje heeft gezien vindt vast de weg door Oudewater. En wie de speurtocht gelopen heeft, wacht op het TIP-kantoor nog een kleine verrassing.

w         oudewater.net/bezoeken/toeristisch-informatie-punt-oudewater

Drie musea

Het Stadsmuseum op de zolder van het al even bijzondere stadhuis is dit seizoen tot nadere berichtgeving wegens corona gesloten, maar beslist de moeite waard er een keer voor terug te komen. En dan de Heksenwaag; dit is niet zomaar een waag. Karel V verleende in 1545 die waag, die in 1482 gewoon als goederenwaag was gebouwd, als enige waag in Europa het privilege om mensen te wegen ten einde aan te tonen dat ze geen heks waren. Vooral mensen uit de directe omgeving maakten daar gebruik van, maar ook kwamen er mensen uit bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk om zich op de 'Heksenwaag' in Oudewater te laten wegen. En nooit, helemaal nooit, werd er iemand in Oudewater te licht bevonden en als heks veroordeeld.

w         heksenwaag.nl

En dan dat andere unieke museum: het Touwmuseum. Ooit was de touwindustrie de basis van de Oudewaterse economie. Touw werd 'geslagen' op grotere of kleinere touwbanen. Het merendeel van de beroepsbevolking liep over straat met dikke, gele bundels hennep voor de buik. Hieraan ontlenen de inwoners van Oudewater de bijnaam 'Geelbuiken'. In het museum wordt iedereen gastvrij ontvangen en krijgt een persoonlijke rondleiding. Kinderen, maar natuurlijk ook volwassenen, mogen voor een luttel bedrag 'een touwtje draaien' op een klassieke lijnbaan; een leuke ervaring. Ga naar het Touwmuseum in een oude baanschuur en het wordt duidelijk waarom Oudewater en touw onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

w         touwmuseum.nl

Tip: Kijk in verband met de openingstijden en corona-maatregelen altijd even op de desbetreffende website.

De Heksenwaag
Het Touwmuseum
Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 1 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 15 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 22 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00