Rick Voel, wethouder Bas Lont en Jurjan Rietveld.
Rick Voel, wethouder Bas Lont en Jurjan Rietveld. Aad Kuiper

Virtual reality in Oudewater

Algemeen

“In de provincie Utrecht is dit de eerste virtual reality paal”, liet een trotse wethouder Bas Lont weten. “Voor inwoners leuk, maar zeker ook voor toeristen die hun auto hebben neergezet op het parkeerterrein naast het stadskantoor en dan naar de binnenstad lopen. Als je met je telefoon naar de betreffende website van de Oude Hollandse Waterlinie gaat en je telefoon in de paal zet, zie je de omgeving van Oudewater in 1672; met de Hofpoort en de soldaten die bij de poort staan in 3D en 360°. “ De wethouder stelde afgelopen vrijdag een virtual reality paal (Ecce VR) bij het stadskantoor in gebruik. Met deze vernieuwende VR-ervaring kan iedereen de geschiedenis op een bijzondere manier beleven. De gemeente adviseert met de kreet: ‘Stap in deze toegankelijke tijdmachine en reis mee naar het Oudewater van 1672!’

Wethouder Bas Lont: “Volgend jaar, 2022, is het 350 jaar geleden dat de Oude Hollandse Waterlinie gebruikt werd. Deze linie liep van Muiden via Woerden, Goejanverwellesluis tot Gorinchem. Omdat Oudewater er toen buiten lag, werd het door het Franse leger bezet en daarom is de stad later versterkt tot vestingstad.

De GVO heeft voor de ontwikkeling van deze paal veel werk verzet.” Nell van Gool fluisterde er zacht tussendoor dat de Oudewaterse historica Nettie Stoppelenburg het leeuwendeel voor haar rekening had genomen. “En die Waterlinie bleek in 1672, wat later het rampjaar is gaan heten, bij de verdediging tegen de Franse aanvallen zo goed te werken dat hij nog jaren in stand is gehouden. De stichting Oude Hollandse Waterlinie heeft voor deze paal gezorgd en als mensen hier nu komen kijken, kunnen ze zien hoe het er destijds uitzag, toen de Fransen hier waren.

VR-paal is een welkome aanvulling

Na de onthulling door de wethouder, samen met de ontwerper Jurjan Rietveld, die in het realiseren van de paal was bijgestaan door Rick Voll, ging wethouder Lont als eerste een kijkje nemen: “Ik vind het een mooie attractie. Je ziet in een soort stripachtig geheel de bebouwing van nu met daarin de poort en de soldaten van toen. Heel leuk om het zo te zien.” Jurjan Rietveld, liet weten dan hij er een jaar of wat geleden al een ontwerp gemaakt had voor de Koeneschans, een klein schiereilandje in de Vlist, dat deel uitmaakte van de haastig aangelegde verdedigingslinie om Holland te beschermen tegen de binnenvallende Franse troepen in 1672. “Inmiddels is dit ontwerp nog net weer iets beter gelukt. Je kunt het beeld ook op je computer of telefoon bekijken, maar dan zie je twee plaatjes, In de VR paal zie je echt een driedimensionaal beeld in 360º.” Leon de Wit, wethouder van de gemeente Krimpenerwaard zei er het volgende over: “Zo houd je erfgoed beleefbaar.” En het Erfgoedhuis Zuid-Holland liet aanvullend weten: “Een nieuwe ‘virtual reality’-beleving maakt een klein onderdeel van de rijke geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie nu zichtbaar voor iedereen.”

Oude Hollandse waterlinie 350 jaar

In 2022 bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. Door de polders onder water te zetten werd Holland verdedigd tegen het oprukkende Franse leger. De Goejanverwellesluis was enorm belangrijk bij deze operatie. Water uit de Hollandsche IJssel werd gebruikt om het land tussen de Wierickes onder water te zetten. Ook de polders ten noorden van de Oude Rijn werden vanuit Hekendorp en Gouda onder water gezet. Om de sluis te beschermen werden diverse verdedigingswerken gebouwd. Na het rampjaar 1672 werd Oudewater versterkt en uitgebouwd als vestingstad van de Oude Hollandse Waterlinie. Het best bewaard is de Grote Gracht aan de oostkant van Oudewater.

We konden de Oude Hollandse Waterlinie al beleven via het ‘waterlinie ommetje’ in Oudewater. Ook zijn er vorig jaar vaarroutes gemaakt in het gebied. Op meer plekken langs de Oude Hollandse Waterlinie komen VR-palen te staan, elk met een eigen lokaal verhaal. Wie het ook eens wil beleven kan, vanaf nu terecht bij het stadskantoor aan de Waardsedijk.

Aad Kuiper

Wethouder Bas Lont en Jurjan Rietveld onthullen de VR-paal.
Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 7 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 9 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 12 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 14 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 16 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00