Afbeelding
Otto Beaujon

Hollandse linde (2)

Algemeen

Ik kom nog even terug op mijn betoog van twee weken geleden over de lindebomen langs de Donkere Gaard en de Kromme Haven. Dank voor alle positieve reacties!

Wat ik nog maar zeggen wilde is: bezint eer ge begint.

Het spijt mij te moeten vaststellen dat er voor de burger geen touw aan vast te knopen is waar het het groenbeheer betreft. Ik zag de afgelopen week de mensen van de gemeente volijverig met hoogwerker, zaag en versnipperaar aan het werk aan de bomen op de Noord-IJsselkade. Terwijl ze vol in blad staan, gingen er tonnen hout en groen door de hakselmolen. Op straat ga ik daarover niet in discussie, maar die dingen knagen aan mijn hart.

Van de lindes aan de Kromme Haven zag ik van de winter dat er hier en daar dode takken in zaten (er steekt er ook nu nog wel ergens één uit het gebladerte), maar onderhoud is er in elk geval de afgelopen winter niet aan gepleegd. Er zal wel een reden voor geweest zijn: corona, budget. Soms is het niet anders.

Waar ik met u ook nog even langs wil lopen, zijn de Hollandse lindes die langs de Havenstraat stonden. Acht jaar geleden inmiddels alweer moesten die ineens gerooid worden, (want ziek, te groot, gevaarlijk bij storm, de Koning komt op bezoek, weet ik veel). Ze werden daarna ‘tijdelijk vervangen’ door knotwilgen. Het plan was, zo werd het tenminste gecommuniceerd, om er weer ‘echte’ bomen die langs een stadsgracht passen voor in de plaats te zetten. Maar het moest een jaartje met snelgroeiend groen aangekleed worden: de Koning kwam immers op bezoek. Wat er gebeurde, was dat die wilgen (beworteld stek, niet groter dan een vlaggenstok) in de kleine uurtjes meermaals (ik durf bijna niet te zeggen: systematisch) bij wijze van nachtelijk vertier uit de grond getrokken, geknakt, afgebroken, stuk gewrongen en vermeubeld werden in afwachting van de definitieve bomen. Die maar niet kwamen, en nog moeten komen. Aan al die knotwilgen (allemaal, geen enkele uitgezonderd, hoor je!) zijn de littekens van het molest nog duidelijk te zien, of er ligt alleen nog een stenen randje.

Met permissie dat ik het zeg, maar moeten we dan, terwijl we in feite nog wachten op de invulling van de bomen langs het eerste deel van de gracht maar alvast beginnen aan de kaalslag langs het tweede deel? Het zou de beleidsmakers sieren als ze eerst eens laten zien hoe je met succes een dozijn bomen plant, ze verzorgt, ze beschermt tegen molest en ze laat ons zeggen acht jaar ongemoeid laat groeien alvorens de bijlen te richten op een volgend project.

Otto Beaujon

Otto Beaujon

Afbeelding
Afbeelding
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 4 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 5 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 6 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 7 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 9 uur geleden
 De inschrijvingen voor het recreantentoernooi komen langzaam binnen.
Recreantentoernooi bij tafeltennisvereniging TOP 11 uur geleden
Roekoe.
Gert den Houdijker walst over iedereen heen 13 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 14 uur geleden