Afbeelding

Coalitieakkoord vastgesteld

Algemeen

Begrijpelijkerwijs waren de beide woordvoerders van de oppositie, Leendert Oosterom van het CDA en Annemarie van ‘t Veen van Progressief Oudewater, niet erg positief over de wijze waarop de zittende coalitie na een week besloot om zelf een coalitieakkoord te gaan schrijven. Weliswaar is die twee partijen wel om inbreng gevraagd, maar zij vonden in het coalitieakkoord weinig van hun punten terug.

Nadat vlak na de verkiezingen de vijf partijen bij elkaar zaten en afspraken dat het CDA een informateur zou zoeken, die zou gaan onderzoeken wie met wie wilde regeren en wat de thema’s zouden zijn, bleek na een week dat de informateur van eerste keuze niet beschikbaar was en die van tweede keuze geen genade kon vinden in de ogen van de VVD en de Onafhankelijken. De woordvoerder van de VVD, Gijs Hoogenboom, was het daar niet mee eens. Volgens hem lag dat toch echt anders. Het resultaat was, dat de zittende coalitie (bij de verkiezingen uitgebreid met één zetel) het initiatief overnam en net als vier jaar geleden viste de grootste partij opnieuw achter het net, evenals de met twee zetels nieuw binnengekomen Progressief Oudewater. De gesprekken hebben plaatsgevonden tussen de coalitiepartijen en niet meer met CDA en PO. Die kregen het eindresultaat toegestuurd.

Het is een ‘coalitieakkoord’, dat door Jan Broere van CU/SGP werd samengevat in één woord: consolidatie. Want, zoals al voor de verkiezingen door verschillende partijen was vastgesteld: het geld is op voor nieuwe investeringen.

Op hoofdlijnen, hoewel het wel 19 pagina’s telt. Het CDA kon nog wel een aantal punten herkennen, maar kondigde aan het eind van zijn inbreng aan dat CDA en PO werken aan een ‘samenwerkingsovereenkomst’ om tegenwicht te bieden aan de numerieke overmacht van de coalitie.

PO had geen enkel punt van hun inbreng teruggevonden in het coalitieakkoord en was zeer teleurgesteld dat er geen raadsbreed programma komt. Beide oppositiepartijen waren ook teleurgesteld over het feit dat de coalitie er voor kiest om in duurzaamheid alleen gebruik te maken van Rijksgelden. Wel moet er een aanvalsplan komen (aldus het akkoord) voor zon op dak. PO sprak ook zorgen uit over de lagere opkomst bij de verkiezingen en weet dat aan een gebrek aan transparantie en het vooral ‘zenden’ van informatie en niet luisteren of gewoon niet vragen, of wel vragen en er dan niets mee doen. Dat is niet in overeenstemming met ‘participatie’ die nodig is voor het vertrouwen.

Het akkoord werd vastgesteld met 8 stemmen voor en 6 stemmen tegen (Vincent Bos was afwezig)

Vervolgens werd het nieuwe college benoemd en beëdigd. Wethouder Lont en wethouder Kok blijven en nieuw benoemd is mevrouw M.C. Teunissen. Lont en mevrouw Teunissen wonen niet in Oudewater en de commissie voor de geloofsbrieven beveelt aan hen ontheffing te verlenen van de verplichting om te verhuizen en hen tevens een reiskostenvergoeding te geven. Voorspelbaar stemde het CDA tegen de ontheffing. Dat hebben zij de afgelopen acht jaar ook gedaan bij voorgaande ontheffingen die jaarlijks moeten worden verlengd. Het CDA wilde ook weten waarom van de begroting wordt afgeweken (2,25 FTE in plaats van de 2 FTE die in de begroting zijn vastgesteld). Dat was nodig volgens de coalitie, dat is beter voor Oudewater. Het CDA stemde tegen de overschrijding van de formatie. De wethouders werden vervolgens beëdigd en geïnstalleerd.

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 13 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 14 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 15 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 18 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 20 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 23 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren 23 apr, 18:00