Afbeelding
Alex de Kuijper

Wethouder Bob Duindam keert niet terug

Algemeen

Wethouder Duindam is na de verkiezingen wethouder af. Er komen nog wat drukke maanden aan met het laatste deel van het huidige coalitieakkoord (het zwembad en Statenland), maar daarna verplaatst hij zijn activiteiten naar het oosten van het land. Daar is hij een paar jaar geleden al naartoe verhuisd en per 1 april wordt hij directeur van Energie Lochem. Energie heeft hij nog genoeg. Een nieuwe carrière op zestigjarige leeftijd. Hoe kijkt hij terug op zijn zes jaar in Oudewater?

Met tevredenheid, zo blijkt. Hoewel het af en toe moeilijk manoeuvreren was, binnen de motie die de coalitie hem en zijn collega Walther Kok eind 2018 oplegde. Met strakke randvoorwaarden voor alle komende bouwprojecten en die hij sterk ontraadde. Maar waaraan hij zich hield toen die was aangenomen. De bouwprojecten werden verdeeld tussen hem en collega Kok en zijn nu allen in het stadium van bouw (Wijngaardstraat), onherroepelijke bestemmingsplannen ( Schuylenburcht, wethouder Kok) en goedgekeurd bestemmingsplan (Oranje Bolwerck) en in verregaande mate van voorbereiding (Westerwal). Ook de revitalisering van Tappersheul II en de aanleg van Tappersheul III staat inmiddels in de steigers. Van dat laatste project is inmiddels ook het bestemmingsplan vastgesteld. Waarmee plaats is gekomen voor een nieuw zwembad, (dat het levenslicht niet meer zal zien onder zijn wethouderschap) en een toekomstige woningbouwlocatie op het Statenland. Tussen alle bedrijven door is daar hard voor gelobbyd bij de provincie. En dan hebben we de Noord- en Zuid-Linschoterzandweg nog niet eens genoemd. Het was hard werken in de vier jaar dat hij die portefeuille beheerde.

Een andere zware portefeuille was de jeugdzorg. Toen Duindam zes jaar geleden aantrad was het sociaal domein net gedecentraliseerd en was er op dat terrein nog heel veel te organiseren en uit te zoeken. Gevraagd naar welk deel van zijn portefeuille hij het liefst behandelde is het antwoord: Dat is vragen naar een keuze tussen eten en drinken. Ze zijn niet met elkaar te vergelijken, maar toch moet je beide doen. Wat hem in elk geval spijt (zo heeft hij bij eerdere gelegenheden te kennen gegeven) is het feit dat er nu nog steeds 182 aanbieders van jeugdzorg onder contract staan en dat het niet gelukt is daar wat aan te doen. Maar toch heeft het sociaal team en de reorganisatie daarvan voor Oudewater ook veel opgeleverd. Zo noemt hij een geval van een meisje met anorexia, die niet langdurig in een gespecialiseerde instelling opgenomen hoefde te worden omdat er lokaal voldoende vangnet was gevormd, zodat de wel noodzakelijke opnames kort duurden. En het in de eigen omgeving organiseren van zorg is voor iedereen meestal prettiger. Bemiddeling in zulke gevallen vindt altijd achter de schermen plaats, zodat de bevolking van Oudewater daar niet veel van heeft meegekregen. Maar het was wel een deel van zijn portefeuille waar hij met veel persoonlijke betrokkenheid aan heeft gewerkt.

Hij prijst de coalitie van de afgelopen vier jaar die elkaar ondanks moeilijk te slikken keuzes bij de vorming van het akkoord toch hebben vastgehouden. In zijn nieuwe baan heeft hij veel zin. Energie Lochem heeft grootste plannen om heel Lochem van groene energie te voorzien en zelfs, voordat men ook daar te kampen krijgt met volle netwerken, een eigen netwerk aan te leggen. Duindam blijft nog tot de verkiezingen in maart, maar vertrekt daarna definitief naar het oosten van het land.

Trudie Scherpenzeel

Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 2 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 4 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 7 uur geleden
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 21 uur geleden
De enorme stormbaan is altijd zeer geliefd tijdens de Koningsspelen.
Deze week Koningsspelen en NK knikkeren 22 uur geleden
Afbeelding
Nat maar gezellig schoolvoetbaltoernooi 23 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort gisteren
Afbeelding
Voetbalverslagen en voetbalprogramma 23 apr, 12:00