Afbeelding

Forum Samenleving Oudewater

Algemeen

Met volgende maand de verkiezingen in het vooruitzicht trekt de huidige coalitie deze maand een indrukwekkende sprint om de laatste punten uit het akkoord er door te trekken. Nou ja, eigenlijk is het een marathon. Maar liefst drie fora afgelopen week en twee raadsvergaderingen deze week.

Zwembad

Maandagavond was het belangrijkste punt het zwembad. De voorstanders van dat plan hadden alle registers opengetrokken qua insprekers. Niet alleen SBZO, maar ook de scholen (schoolzwemmen) en het gezondheidscentrum (huisartsen en fysiotherapie), de waterpolovereniging etc. De vergadering was nog digitaal, maar anders had de publieke tribune uitgepuild. Er waren nog wel vragen, met name over hoeveel de OZB omhoog moet voor de financiering van het zwembad, of althans de exploitatie daarvan. De investering in het zwembad is becijferd op vijf miljoen, waaraan de gemeente een bijdrage levert van 2,5 miljoen. Dit bedrag is de geschatte waarde van de grond van het Statenland. Veel is onduidelijk over hoeveel geld er jaarlijks bij moet in de exploitatie. Vincent Bos had op de radio de zaterdag daarvoor gezegd dat de OZB met drie procent omhoog moet. Wethouder Duindam hield het op minder dan één procent. Onzekerheid ook bij de oppositie over de gevolgen van het ‘Didam-arrest’.

Wethouder Duindam houdt vol dat het hier gaat om een burgerinitiatief en niet om een overheidsproject dat altijd aan meer dan één geïnteresseerde partij moet worden aangeboden. En wat als SBZO er om wat voor reden dan ook mee ophoudt in de komende tien jaar. Waarop SBZO reageerde met de mededeling dat als dit besluit niet wordt genomen het zwembad dan niet dit jaar dichtgaat, maar toch zeker volgende jaar.

Niet verbazingwekkend dat het stuk ook in de raadsvergadering nog uitvoerig aan de orde zal komen.

Doelgroepenverordening

De bedoeling van dit stuk is dat Oudewaterse woningen in de sociale en betaalbare sector ook daadwerkelijk beschikbaar komen voor deze doelgroepen. In de verordening wordt vastgelegd welke categorieën woningen er zijn en worden in bestemmingsplannen vastgelegd hoeveel van welk soort woningen er moeten worden gebouwd. Ook worden hierin de verschillende doelgroepen gedefinieerd die voor de uiteenlopende soorten woningen in aanmerking komen. Verschillende partijen hadden vragen gesteld over het nemen van duurzaamheidsmaatregelen, maar het college is van mening dat die niet in de doelgroepenverordening thuishoren. De politieke discussie zal in de raad nog moeten worden gevoerd.

Trudie Scherpenzeel

Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 16 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 19 uur geleden
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 21 uur geleden
Afbeelding
Voetbalprogramma 23 uur geleden
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater gisteren
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 2 mei, 19:00
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 2 mei, 17:00
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 2 mei, 14:00