Gijs weet heel goed het verschil te vertellen tussen een regenwulp en een gewone wulp.
Gijs weet heel goed het verschil te vertellen tussen een regenwulp en een gewone wulp. (Sjoukje Dijkstra)

Leerzame reis door de natuur met papa Gijs

‘Kijk, een kievitskuiken recht voor je’

“Mensen staan te ver af van de natuur vandaag de dag”, zegt natuurgids Gijs van Kempen tijdens de natuurwandeling afgelopen woensdag. Gijs leidt sinds kort als natuurgids in opleiding groepen rond in het natuurgebied Het Beloken land in Montfoort. Hij doet dat in samenwerking met de eigenaar van Het Beloken Land, Leen Verkaik. Bij de aftrap van de avond vertelt Leen wat over de geschiedenis van het land, waarna Gijs het stokje overneemt. Deze tweede avond neemt hij ook weer een divers groepje mensen op sleeptouw. Allemaal liefhebbers en soms zelf fervente vogelaars: “Maar niet zoals Gijs hoor. Ik kan er niet uren voor stilzitten.”

Tijdens een aardige wandeling van ongeveer twee uur, leidt Gijs het groepje vogel- en natuurliefhebbers over Het Beloken land. Met veel passie vertelt hij over de vogels onderweg. Van kwikstaarten tot krakeenden. “Kijk hier zit een eend in de kooi op deze boom. Voor veel mensen is dat verwarrend, omdat ze denken dat eenden op de grond broeden. Dat is niet altijd zo.” Hij wijst op een kolonie huiszwaluwen, waarvan de eerste een week geleden zijn begonnen met broeden. Bij de drasplas zet hij zijn telescoop op een driepoot. Om de beurt mogen mensen even kijken. “Kijk, als je nu in de lens kijkt zie je een kievitskuiken recht voor je.” Kieviten, futen, regenwulpen, krakeenden, het zwemt en vliegt allemaal door elkaar heen. Er is veel levendigheid. Gijs wijst op de pomp, waarmee Leen de drasplas op peil houdt. “Hij houdt het goed in de gaten.”

Bewustwording

Onderweg wijst hij de mensen op zijn volgende project: de eendenkooi. “Daar ga ik mijn eindopdracht doen.” Gijs is zijn opleiding als natuurgids gaan doen, omdat hij vaak mensen tegenkomt in de natuur, die weinig weten over de natuur. “Dan sta ik hier te kijken met een verrekijker en dan vragen ze aan mij: Heb je nog wat moois gezien? Ik zeg standaard: een roodborst. Maar uiteindelijk hoor ik een blauwborst en dan hoor ik nog een. ‘Er zit ook een blauwborst daar’, zegt ik dan. ‘Oh, je hebt er verstand van’, zeggen ze dan. Dan kom je aan de praat. Ik bedacht: ik wil hier wat mee doen. Op zich weten heel veel mensen weinig of bijna niets af van de natuur. Ik vind het mooi om ze dat mee te geven. Ook aan de jeugd.” Hij vertelt hoe bij het ringen van torenvalken jonge kinderen meekeken, die dat best spannend vonden. “Het is toch een roofvogel. Maar die doet in principe niks. Als je dat dan zo laat zien, en de reacties ziet: het is een stukje bewustwording, plus je geschiedenis kennen. Wist je dat deze kaai waar we overheen lopen al 200 jaar oud is bijvoorbeeld. Ik vind het mooi daarover te vertellen. Vandaar dat ik natuurgids wil worden in mijn vrije tijd.”

Regenwulpen

Het gebied van Het Beloken Land vindt hij mooi, maar Gijs wil niet exclusief natuurgids zijn in deze omgeving. “Er zijn veel meer mooie gebieden. Van de week was ik op excursie naar de Nieuwkoopse plassen. Daar zijn ook heel veel mooie dingen, en die zijn hiermee totaal niet te vergelijken. Deze omgeving ken ik, en ik kan hier goed uitleggen waarom het zo gemaakt is. Met Leendert Verkaik, die heel veel weet, zorgt dat voor een mooie combinatie. Zo oud als hij is, is hij er al mee bezig.” De weg wordt vervolgd over de Benschopper kade. Daar komt een hele familie gans voorbij. Volgens Gijs een doorn in het ogen van de boeren, want ze zorgen voor heel veel schade aan het grasland. Dat boeren een vergoeding krijgen hiervoor, staat niet in verhouding tot de schade, zegt hij. Hij wijst over het water. Er zitten hier ook regenwulpen en krakeenden. “Hoe herkennen we de regenwulp? Die lijkt op een grutto met een grote snavel. Niet te verwarren met de gewone wulp.” Als na ruim twee uur de excursie ten einde komt, begint het zachtjes te regenen. De mensen haasten zich snel naar binnen om de avond af te sluiten met een kopje koffie. Ze hebben genoten. Niet alleen van de vogels, maar ook van al het andere jonge leven onderweg: de lammetjes en een nest puppies. Gijs blikt tevreden terug. “Ik weet nog niet alles”, zegt hij. “Ik leer hier ook enorm veel van.”

Kom ook genieten

Aankomende woensdag 18 mei geeft hij nog een wandeling. Opgegeven kan nog voor voor woensdagavond. De tocht duurt ongeveer twee uur. Opgeven kan via de app of chat. Het adres is: Het Beloken Land Blokland 116.
Graag van te voren aanmelden. Dit kan via app bij Gijs: 06 81366467. Er wordt wel een kleine bijdrage verwacht van 8 euro per persoon.

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten