Marc Gerards bedankte Montfoortenaren voor hun hartverwarmende reacties op hun actie.
Marc Gerards bedankte Montfoortenaren voor hun hartverwarmende reacties op hun actie. Sjoukje Dijkstra

Montfoort verrast met spontane kerstoptocht door boeren

Algemeen

Op kerstavond werd Montfoort positief verrast. Getoeter, kerstliedjes uit de speakers… en een heuse optocht in de straten. Al van ver kon je ze horen aankomen, het waren Robin van Lint en vier vrienden die het idee hadden opgevat om met ‘kerstig’ versierde tractoren door Montfoort te rijden. Wat klein begon, als spontaan idee, eindigde als optocht met vijf trekkers door Montfoort.

Robin van Lint vertelt dat hij het idee kreeg van een partijgenoot (BoerBurgerBeweging) die in Noord-Holland iets vergelijkbaars op poten had gezet, dat zeer succesvol was. "Het idee leefde al langer, maar door drukte, corona en quarantaine tussendoor, werd er niks mee gedaan, tot een dag voor kerstavond. Als we nog wat willen doen, moeten we nu in actie komen, bedachten we toen. Uiteindelijk hebben we lampjes en stroom geregeld en zijn we aan de slag gegaan. Het was echt een spontane actie. Ik had zelf niet verwacht dat het zo uit de hand zou lopen", zegt Robin met een lach. "We hadden bedacht om 19.00 uur weg te gaan en dan een uurtje rond te rijden. We begonnen bij Jeffrey's oma in de Antoniushof. Er kwamen zoveel mensen naar buiten om te applaudisseren. We bedachten toen nog een rondje door de wijk te doen, maar dat werden alle wijken van Montfoort. Overal stonden menen voor de ramen te zwaaien, en ondertussen ontplofte Facebook zo ongeveer."

Zo reageert Niels Verlaan op de facebookpagina 'Je bent Montfoortenaar als…': "Dit zijn toch wel de leukste initiatieven. In een tijd waar ogenschijnlijk weinig mogelijk is, wint creativiteit. Onze kids vonden het geweldig. Een mooie traditie geboren?" "In een woord 'fantastisch'", reageert Cor Verkleij. "Ontzettend leuk gedaan", vindt Adrie Steenbergen. "Alleen maar positieve reacties", reageert Nick Rademaker die ook meereed met zijn trekker. Op een enkeling na die de herrie te veel vond. Zelf vond hij het fantastisch om mee te doen. "Mensen stonden allemaal te zwaaien achter de ramen." Robin reageert: "Mensen hebben er blijkbaar behoefte aan."

Een echte aanleiding voor de optocht was er niet volgens de fruitteler. "Het is meer een uit de hand gelopen grap. Natuurlijk speelt wel mee dat de boer negatief in het nieuws is geweest. We vonden allemaal dat een positieve actie op z'n plaats was. De meesten van ons hebben ook meegedaan aan de boerenprotesten. Dan waren er minder leuke redenen om actie te voeren. Nu hadden we iets positiefs."

Montfoortse gezelligheid

Voor 2021 hoopt hij dat het snel gebeurd is met de corona-ellende en dat de coronamaatregelen kunnen worden teruggedraaid. "We willen terug naar ouderwetse Montfoortse gezelligheid, en bijvoorbeeld met de KPE leuke dingen doen. Dan komen er voor mijzelf nog de verkiezingen aan in 2021, dat wordt een volgende mijlpaal, waarbij ik hoop dat we het goed mogen doen op 17 maart. Maar het belangrijkste is, dat we terug kunnen naar normaal. Dat dit het zogenaamde nieuwe normaal niet blijft, want kenmerkend voor Montfoort is de gezelligheid. Dat is belangrijk. Daar hou ik zelf ook van."

Sjoukje Dijkstra

Ze dachten eerst maar een uurtje even door Montfoort te rijden, maar deden uiteindelijk alle wijken van Montfoort aan met hun trekkers.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00