<p>De kaas automaat bij Doruvael op Blokland moet wekelijks bijgevuld worden. Er zijn ook borrelplankjes verkrijgbaar.</p>

De kaas automaat bij Doruvael op Blokland moet wekelijks bijgevuld worden. Er zijn ook borrelplankjes verkrijgbaar.

(Sjoukje Dijkstra)

Boter kaas en eieren ... wat zit er in de automaat?

Eieren, melk, kaas, maar ook groente en fruit. Steeds meer mensen halen het graag vers bij de boer, en steeds vaker is dat uit een machine. Waar staan die machines nu eigenlijk en wat kun je er halen? Een rondje op de online zoekmachine brengt een vers liefhebber al heel ver. Op Broodsmakelijk.nl kun je al best wat adresjes vinden. Wil je echt focus hebben op het Groene Hart, dan is fietsenvoormijneten.nl ook een inspiratiebron. Zoom op de kaart in op regio Lopikerwaard, dan zie je direct alle heerlijke eetadresjes, met en zonder automaten.

Een populair adresje mét automaat zit aan Blokland in Montfoort. Bij de zorgboerderij Doruvael staat een kaasmachine van het Kaasmeisje. De machine staat hier nog niet heel lang, maar wordt al wel door een groot publiek gevonden. Wekelijks moet hij bijgevuld worden om aan de vraag naar de verschillende kazen te voldoen. Aan Heeswijk 74 (gesloten op zondag) kun je verse kaas, eieren en aardappelen halen. De Spruithoeve Kaasautomaat aan Willeskop 123 is ook goed in trek. Mensen weten het hier inmiddels wel te vinden. De automaat staat er al sinds 2014. Zoals bij de meeste automaten, is ook hier de automaat aangeschaft om zo ook de mensen te bedienen, bij afwezigheid. “Omdat niet iedereen in de buurt woont, kunt u vanaf nu ook via deze website online bestellen”, zo valt er op de website te lezen.

Wat maakt nu dat mensen graag kopen bij de boer? Larissa uit Montfoort is fan van de kaasautomaat en vers van de boer. Ze vertelt dat ze al jaren kraampjes en automaten afgaat. De kaasautomaat bij Doruvael vindt zij handig, omdat de plattelandswinkel daar doorgaans twee dagen per week open is. Als de winkel wel open is, koopt ze er appelsap, roomboter, vlees en ijs. “Qua prijs betaal je niet heel veel meer. En de kwaliteit is sowieso beter”, zegt ze. De gemiddelde prijs voor een ei ligt op 19 cent per stuk. Larissa vertelt dat ze voor een doosje met zes eieren laatst 1,26 betaalde. “Niet eens veel meer dan de prijs in de supermarkt: 1,19. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Ik dacht dat de jong belegen kaas 10,95 de kilo is.” Dat alles van lokale boeren komt, vindt ze een heel fijn idee. “Je steunt hiermee echt lokaal. Dat vind ik belangrijk. Bij Doruvael werken dan ook nog mensen met een beperking. Dat vind ik ook heel belangrijk.”

Op een rijtje - Een greep uit wat er in de buurt van Montfoort te vinden is:

  1. Meerndijk 61 - Automaat eieren, melktap
  2. Blokland Doruvael - Kaas automaat + heel veel verse producten in de winkel
  3. Heeswijk 74 (gesloten op zondag) - automaat kaas, eieren en aardappelen
  4. Richting Oudewater, Spruithoeve aan Willeskop 123 met kaas automaat

Wil je meer weten?
Check vooral www.fietsenvoormijneten.nl of vraag eens om je heen.

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten