De Willeskopperpoort, het zou zo mooi kunnen zijn, menen ondernemers Wim van den Pol (links), Eelco Veltman (midden), en Harry van Zandwijk (rechts)
De Willeskopperpoort, het zou zo mooi kunnen zijn, menen ondernemers Wim van den Pol (links), Eelco Veltman (midden), en Harry van Zandwijk (rechts) Sjoukje Dijkstra

Montfoortse ondernemers maken plannen om knelpunten zorg, woningbouw en onderwijs op te lossen

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Ondernemers in Montfoort lieten het er niet bij zitten, toen een half jaar geleden de ouderenzorg uit Montfoort dreigde te verdwijnen. Afgelopen donderdag presenteerden Jan Snel en Van den Pol Elektrotechniek hun plannen om een bijdrage te leveren aan knelpunten in woningbouw, intramurale zorg en onderwijs in Montfoort aan de gemeenteraad.

Het was in december dat Behoud Ouderenzorg Montfoort (BOM) de barricades op ging. 400 Montfoortenaren trokken met een lawaaiprotest door de straten om te protesteren tegen sluiting van verzorgingstehuis de Bloessemhof en dagbesteding de Vlinderhof. Ook landelijk haalden de felle en emotionele protesten van de familieleden en buren van dementerende ouderen de pers. Omroep Max en consumentenprogramma Kassa kwamen filmen. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen bezocht inwoners in de Antoniushof, en stelde diezelfde week nog kamervragen. “Ik vind het schandalig”, aldus Marijnissen tijdens haar bezoek. “Deze mensen hebben het land opgebouwd. Zij verdienen een goede oude dag.”

Afgelopen voorjaar verhuisden de laatste inwoners van Bloesemhof noodgedwongen naar een andere woonplaats. Minstens twee van de acht inwoners zijn inmiddels overleden. Of dat door de verhuizing komt, is niet te zeggen. Omdat de politiek aan handen gebonden bleek, in verband met feit dat financiering van zorg uit de gemeente simpelweg onmogelijk is, kwamen ondernemers in Montfoort in actie. Op initiatief van raadslid Rob Jonkers van Lokaal Montfoort, in samenspraak met Behoud Ouderenzorg Montfoort (BOM), ontwikkelden ze aantal plannen om op diverse plekken in de kern van Montfoort betaalbare woningen, appartementen en tiny houses te bouwen. In deze plannen is ook aan de scholengemeenschap Van Damstraat en Obliek, waar jongeren met beperking begeleid kunnen wonen, een (nieuwe) plek te geven.

Harry van Zandwijk (Jan Snel) en Wim van den Pol (Van den Pol Elektrotechniek) presenteerden de plannen - om op diverse plekken in de kern van Montfoort betaalbare woningen, appartementen en tiny houses te bouwen - aan een bijna voltallige gemeenteraad. Architect Mark Boschman en projectontwikkelaar Eelco Veltman lichtten diverse nieuwe en bestaande en doorontwikkelde plannen toe, waarin duidelijk werd dat aan alle doelgroepen gedacht is. Van ouderen tot jongeren en gezinnen. Opvallend is onder andere het plan om de Willeskopperpoort aan te pakken. Al ruim zes jaar ligt hier een plan om de oude stadspoort terug te brengen. De poort zou onderdeel worden van een project, met twaalf appartementen en horeca, een brouwerij en sloepverhuur aan het water. Al jaren prijkt hier tegenover de Jumbo een prent op de muur, waarop te zien is hoe het eruit zou kunnen zien. Nu tiert het onkruid er welig. “We zouden morgen aan de slag kunnen gaan”, menen de heren. “De poort zouden ze van mij cadeau kunnen krijgen”, zegt Van den Pol.

Angelique Huntink, die vanaf het begin zich hard maakt voor Behoud Ouderenzorg Montfoort (BOM), was erg te spreken over wat zij hoorde: “Hoe mooi kan samenwerking zijn.” Dat Montfoortenaren van het doorpakken zijn, wist Huntink al lang. Ze vindt het mooi om te zien hoe nu ondernemers en politiek nu samen optrekken. Broodnodig, menen zowel zij als initiatiefnemers Van den Pol en Van Zandwijk. Laatstgenoemde hamerde tijdens de meeting op het belang van doorstroom in de woningmarkt. “Onze werknemers willen hier wonen. Doordat er geen woonruimte beschikbaar is, zijn ze noodgedwongen te verhuizen. Vaak gaan ze in een nieuwe woonplek op zoek naar werk dat dichter bij huis is.” Hij hamert erop dat ze vooruit willen kijken, en niet willen blijven hangen in vertraagde plannen en woonvisies. Actie, is wat de ondernemers willen, en ze zijn ervan overtuigd dat Montfoort hierachter staat.

“In een visie of in plannen kun je niet wonen”, zegt Wim van den Pol. “Er is power nodig vanuit de gemeenteraad. Of we moeten er al genoegen mee nemen dat als we te oud zijn, de stad uit gedonderd worden, en jongeren hier al niet eens meer willen wonen.” Het liefst willen de ondernemers binnen nu en een half jaar al beginnen met het bouwen van 150 woningen. Dat de gemeenteraad de plannen eerst mocht horen, was met reden: “Als we de raad meekrijgen, dan is het college ook om.” Vanuit de gemeenteraad kwamen nog wel bezwaren, onder andere over parkeren, eventuele geluids- en lichtoverlast bij de sportvelden en een binnenstad, waar meer appartementen dreigen te komen dan winkels. Met name Leo Hammendorp van Progressief Akkoord toonde zich enigszins teleurgesteld, omdat hij meende dat ze niet bij de plannen betrokken waren geweest. Maar, liet Van den Pol weten, waren de ondernemers nooit uit geweest op conflict: “Samen optrekken, is de bedoeling. We moeten misschien op afstand blijven van elkaar, maar we moeten zo kort mogelijk samen optrekken. We staan al tien jaar stil en moeten ons schamen voor onze kinderen en ouders. We hebben deze stap gezet, omdat we samen verder op willen trekken”, benadrukte hij. Uiteindelijk werden de plannen positief ontvangen, en konden gemeenteraadsleden ook niet anders dan beamen dat de plannen “fantastisch” zijn.

Zo reageerde wethouder Ivo ten Hagen: “Als er van deze zes plannen drie kunnen vastzetten binnen rode contouren, dan kunnen we nu al met een aantal dingen verder. Het idee is om het samen op te pakken en bij praktische bezwaren in gesprek te gaan. En snel. Daarom hebben we sinds januari een nieuw team gevormd, waarmee we veel dingen in vliegende vaart aan het doen zijn. Natuurlijk zijn er ook plannen die niet direct uitvoerbaar zijn, maar waarbij je kunt zeggen: Als je dit of dat verandert, kan het dan wel. Dat is dé manier om het aan te vliegen. We zijn er allemaal klaar voor. Vanaf volgende week, zouden we al aan de gang kunnen gaan, wat mij betreft.” “Volgende week gaan we met de wethouder om tafel”, grapte Van den Pol. “Is er geen reces?”, klonk er uit de zaal. “Jawel, en natuurlijk is er ook bouwvak.”

“Bijzonder is wel dat nu voor het eerst de raad samen optrekt. Dat is uniek. Dat vind ik een goede zaak en het is zeer te prijzen”, reageerde raadslid voor Lokaal Montfoort Mat Herben, naderhand. “Het kan gewoon ook, omdat wij het willen”, aldus Van den Pol, die erg te spreken is over het resultaat van de informatieavond. Wat hem betreft is het “gillend hard nodig”. “Zo zie je wel het verschil tussen ondernemers en politiek. Zij zeggen: ‘Ja, maar…’ en vaak is het: nee. Wij zeggen altijd: ‘Het kan’. We zijn daarin net als Pippi Langkous: ‘We hebben het nog nooit eerder gedaan, maar we denken dat het kan.’ We doen en we zien wel. Van den Pol – en mede-ondernemers Van Zandwijk en Veltman staan daarin allemaal op één lijn. “We willen hetzelfde. Als wij onze ogen straks sluiten, en tussen zes plankjes liggen, hebben we Montfoort hopelijk beter achter gelaten, dan toen we geboren werden”, aldus Van den Pol. 31 augustus worden de plannen tijdens een informatieavond aan de inwoners en belangenorganisaties gepresenteerd…

Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 6 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 7 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 8 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 8 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 9 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 12 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 14 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 17 uur geleden