<p pstyle="BODY">Dodenherdenking in Linschoten.</p>

Dodenherdenking in Linschoten.

(Sjoukje Dijkstra)

4 mei herdenking weer online; 5 mei stormachtig met minder vlaggen

Trompettisten bliezen het TapToe en Wilhelmus vanaf de kerktoren

Helaas, moest dit jaar wederom de dodenherdenking zonder publiek plaatsvinden. Vanwege de coronacrisis herdachten de meeste mensen thuis, terwijl ze mee konden kijken met een eerder opgenomen uitzending van kranslegging bij monumenten in Montfoort en Linschoten. Bij de Hervormde Kerk in Montfoort klonk echter net als vorig jaar het Taptoe en het Wilhelmus van de toren. "In de Schoolstraat was het Wilhelmus nog te horen", zo laat Eduard Treur van de Hervormde Gemeente weten. Hij vernam dat op zijn beurt van de secretaris van het 4 en 5 mei comité Montfoort. Op aanvraag van dit comité werd dit onofficiële herdenkingsmoment op deze manier voor de tweede keer vormgegeven. Na de stilte om 20.00 uur klonken in de straten van Montfoort de coupletten één en zes van het Wilhelmus, gezongen door bijna vijftig aanwezigen.

In een videoboodschap herdacht burgemeester Van Hartskamp online en sprak ze inwoners van de gemeente toe. Samen met leden van het 4 en 5 mei comité Montfoort, leden van 4 en 5 mei comité Linschoten en veteranen van Stichting Veteranen Lopikerwaard heeft ze in beide kernen een krans bij de herdenkingsmonumenten gelegd. Jeugdleden van de Scouting hadden zelf geverfde stenen meegenomen. Deze werden bij het vredesmonument in Montfoort neergelegd. Comitéleden Carolien en Nynke legden met hun kinderen een krans bij het monument, namens het 4 en 5 mei Comité Montfoort. Het comité liet weten het belangrijk te vinden dat herdenken levendig blijft en wordt doorgegeven op de jeugd. Daarom mochten Nynke en Carolien dit jaar de kransen leggen.

Hoe geeft u die vrijheid door?

"Vandaag herdenken we allen die waar ook ter wereld omgekomen zijn en vermoord, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog", zo sprak burgemeester Petra van Harskamp. "We danken onze veteranen die zich in hebben gezet in dienst van de vrede. We staan hierbij stil. Niet alleen om te herdenken, maar ons ook te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het gaat niet alleen om het verleden, maar zeker ook om het heden. Dit jaar kunnen we voor het tweede jaar niet normaal herdenken. Wat verstaan we onder vrijheid? Zijn we vrij, omdat je mag zijn wie je bent, vrijelijk je mening mag geven. Hoe vrij zijn we eigenlijk?" Ze sprak verder over de emoties die soms hoog oplopen, ook in reacties op social media, en adresseerde het wij-zij denken dat in discussies waarneembaar is. Ze eindigde haar toespraak met een hoopvolle noot: "We zien ook veel saamhorigheid bij mooie initiatieven." En benadrukte dat vrijheid de verantwoordelijkheid is van iedereen. "Hoe geeft u die vrijheid door?"

5 mei was er zowel in Montfoort als Linschoten weinig te beleven. In tegenstelling tot vorig jaar was het dit jaar dan ook geen officiële feestdag. De harde stormwind hield veel inwoners van de gemeente ook tegen om hun vlag in volle glorie buiten te laten wapperen. Hans Elzas van het 4 en 5 mei comité merkte teleurgesteld op dat weinig mensen de vlag buiten hadden hangen. "Kom op Montfoort, steek de vlag toch eens uit op deze dagen: Vrijheid is onbetaalbaar, wees er zuinig op!" "Hier in Linschoten wapperen ze wel hoor", liet een trotse Linschotenaar weten.

Drop voor het goede doel

Ondertussen zijn initiatiefnemers van comité Memorials Montfoort.nl druk bezig met een inzamelingsactie voor twee nieuwe monumenten. Die monumenten moeten komen op de plek waar twee Engelse bommenwerpers zijn neergestort in Montfoort, bij Blokland en Mastwijkerdijk. Veertien mannen kwamen daarbij om, één bemanningslid overleefde de crash. Omdat het er nooit van is gekomen herdenkingstekens te plaatsen, vinden initiatiefnemers dat dit moet worden goed gemaakt. Al in de meivakantie begon de inzameling, onder andere met de Koningsdag Bingo van Bolle Harry. Mensen die het initiatief een warm hart toedragen kunnen een zak drop met daarop een lotnummer kopen bij Jumbo in Montfoort. Ze sponsoren hiermee de gedenktekens, maken kans op mooie prijzen, en kunnen genieten van wat lekkers. Win-win-win toch eigenlijk?

Meer informatie: www.memorials-montfoort.nl

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten