'De geur van kamperfoelie' v.l.n.r.: Stefanie, Ria en Alice.
'De geur van kamperfoelie' v.l.n.r.: Stefanie, Ria en Alice. Foto: pr

4-EenakterFestival bij toneelvereniging De Schijnwerper

Algemeen

Cees Reichard

Na een speciale jubileum editie van vorig jaar in verband met het 50-jarig bestaan, organiseert De Schijnwerper voor de twaalfde keer het 4-EenakterFestival. Een afwisselende theateravond met vier eenakters en een muzikaal intermezzo. Eenakters van De Schijnwerper, Artoha, John de Heij theaterproducties en ROOD theaterproducties. De muziek wordt verzorgd door de band ‘Phoenix For’. Dit zal plaats vinden op zaterdag 13 april om 20.15 uur in Theater Concordia in Haastrecht.

De woordvoerders van De Schijnwerper, Ria de Jong en Onno Rietveld, vertellen dat dit jaar op het festival voor het eerst een monoloog-voorstelling gespeeld wordt. In ‘Abafador’ van Martin van der Ham bij John de Heij Theaterproducties speelt Onno de monoloog. Abafador is een stuk, waarbij de verteller terugkijkt naar het moment dat hij voor het eerst kennismaakte met de werkzaamheden van zijn oom Alfonse, die kleermaker is. Na het overlijden van zijn oom heeft hij zijn praktijk overgenomen. Van hem had hij het vak geleerd. Alfonse had een bijzondere rol in het kleine bergdorp Abafador en vertelde over de eeuwenoude traditie in het dorp. De regie is in handen van John de Heij.

De geur van Kamperfoelie

De Schijnwerper speelt ‘De geur van Kamperfoelie, geschreven door Jean Lenox Toddie, onder regie van Irene Nieuwveld. Het verhaal gaat over Jessie, een bejaarde dame van 75 jaar. Ze leeft in een wereld vol herinneringen en de geest van haar moeder. Jessie is niet meer in staat om in het huis te blijven wonen waar ze haar hele leven heeft doorgebracht. Haar dochter Kate probeert haar moeder ervan te overtuigen dat het beter is om het huis te verlaten en bij haar te komen wonen. Maar daar is Jessie het absoluut niet mee eens. Ria de Jong die de bejaarde dame speelt, zegt dat in dit stuk drie generaties aan het woord komen. De bejaarde dame praat zowel met haar overleden moeder als met haar dochter. De geest van de moeder wordt gespeeld door Stefanie Heijnraets, en Alice Bekkering speelt dochter Kate.

Artoha

Artoha speelt ‘Trek’ van Jos Ahlers en deze eenakter wordt geregisseerd door Randy van Vliet. In ‘Trek’ zien we twee echtparen uit één familie. Ze staan op een keerpunt in hun leven. De ouders kijken tegen de ouderdom en de onafwendbare aftakeling aan, de kinderen realiseren zich dat ze nog één kans hebben iets van hun leven te maken. Verleden versus toekomst, veiligheid versus avontuur. Wie kiest wat. Een aangrijpend spel met veel emoties.

ROOD theaterproducties uit Montfoort bestaat uit twee dames en zijn vaak gastspelers bij De Schijnwerper. Onno vindt het prettig dat zij meedoen. Zij spelen ‘Plompe Feeën’ van Ludmilla Bollow onder regie van Frits Blankenstein. De twee dames moeten als schoonmaaksters op een leeg podium in een theater na een voorstelling van de Notenkraker het toneel schoonmaken. Er zijn heel wat attributen blijven liggen. Er ontstaan komische situaties en zij vertellen daarbij hun verhaal en zien zichzelf op het podium van een echt theater staan.

Intermezzo

Als intermezzo speelt de band ‘Phoenix For’ met zang van Jantine van Dijk. Zij is oud-speelster van De Schijnwerper.

Entree 12,50 euro per persoon en kaarten kunnen gereserveerd worden via www.deschijnwerper.nl of telefonisch 0182 502652. De kassa en foyer gaan open om 19.30 uur.

Afbeelding
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 3 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 4 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 7 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 9 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 11 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 12 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 15 mei, 18:00