Gerard en Mathilde van Vliet laten trots hun 'cum laude'-kaas zien.
Gerard en Mathilde van Vliet laten trots hun 'cum laude'-kaas zien. Margreet Nagtegaal

Cum Laude kaas

Algemeen

De jaarlijkse Cum Laude Awards voor zelfzuivelende boeren en boerinnen vond plaats in Fort Wierickeschans in Bodegraven. Het is de landelijke verkiezing van de lekkerste kazen, zachte kazen en zuivel, gemaakt op de boerderij. De Cum Laude Awards worden georganiseerd door de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders en dit jaar werden de prijzen uitgereikt op vrijdag 18 maart.

Net als een aantal andere kaasboerderijen uit deze regio doet Kaasboerderij de Vliethoeve uit Snelrewaard elk jaar mee met de Cum Laude Awards. Als kaasboerderij een jaarlijks evenement om naar uit te kijken. Natuurlijk omdat je kaas wordt gekeurd maar ook om andere kaasboeren te ontmoeten.

Helaas kon vanwege de snel veranderende maatregelen, in verband met corona, dit jaar nog geen feestavond worden georganiseerd waarop de prijzen werden uitgereikt. Alle winnaars kregen de prijs thuis overhandigd.

Gerard en Mathilde van Vliet van Kaasboerderij de Vliethoeve werden twee keer met goud beloond. Gerard; “Met de oude kaas hebben we 95 punten behaald en met de belegen kaas 96 punten. In 2019 werden we eerste. Dan mag je jezelf winnaar noemen. We werden dit jaar tweede. Dat is ook een heel mooie prestatie. Het betekent dat de kwaliteit van de kaas heel goed is!” De kaas wordt op een aantal categorieën beoordeeld. “Op doorsnede, zitten er niet te veel gaten in, het uiterlijk, consistentie en als belangrijkste geur en smaak.” Dertig keurmeesters zijn bij de keuring betrokken. Op het beoordelingsformulier stond extra vermeld bij het uiterlijk dat de boeren belegen kaas een ‘prachtige kaas’ was. Gerard en Mathilde zijn blij dat ze weer een goede beoordeling kregen. Gerard legt uit; “We zijn heel secuur met melken. We werken zo schoon mogelijk met voordippen en voorstralen van de uiers, goede voeding en rust voor de koeien. Dit alles bepaalt de kwaliteit van de melk en uiteindelijk van de kaas. Dat is het belangrijkste dat je kunt doen.” En blijkbaar doen ze het nog steeds goed. De kaaskeuring is altijd weer een verrassing en bevestiging of je het goed doet.

Verkooppunt van ‘Fietsen voor m’n eten’

Gerard en Mathilde maken elke dag kaas. Het bedrijf is al meerdere generaties oud. “We zijn een kleinschalige boerderij met 95 koeien. Doen alles zelf en hopen dat nog lang te kunnen doen.” Er worden twaalf kazen per dag gemaakt. De 1.600 liter die de koeien per dag aan melk geven wordt elke dag gebruikt voor de kaas, het hele jaar door. Alleen op zondag gaat de melk naar de fabriek.

De kaas wordt verkocht in het winkeltje aan huis. Juist tijdens corona was het er veel drukker. Ook zijn ze een verkooppunt van ‘Fietsen voor m’n eten’. Een initiatief dat begon in het Westland, maar inmiddels is uitgegroeid tot een landelijk platform. Ook de regio Lopikerwaard doet nu mee. Een fietstocht door de groene Lopikerwaard en ondertussen je boodschappen doen bij boerderijen, kleine winkeliers en een toenemend aantal stalletjes langs de weg. Lekker, duurzaam en gezond. Het idee achter het initiatief is om per regio zoveel mogelijk adressen te verzamelen waar je (h)eerlijke streekproducten kunt kopen. Oudewaterse Marlies Remmert nam met een aantal anderen hier het initiatief. “Adressen vind je op de kaart op de website en Facebookpagina. Maar er kan nog veel meer bij”, zegt Marlies. Ondernemers in de regio kunnen zich eveneens aanmelden. Google op fietsenvoormijnetenlopikerwaard.

Maar tot slot weer terug naar de kaas van Van Vliet. Deze mag tot het einde van dit jaar de gouden sticker ‘cum laude’ dragen. Of je hem nu gaat halen in het kleine winkeltje of koopt bij de Coop, hij zal zeker lekker smaken.

Margreet Nagtegaal

Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 1 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 2 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 15 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 16 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 17 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 17 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 18 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 21 uur geleden