Afbeelding

FC Oudewater - HVV 1-1: Een punt na veel strijd

Algemeen

Gerard van Hooff

Haagsche zake. Of is ut Haagse zaken? Bè de Kauninklijke HVV ken ut wel ‘ns met sch wogde geschreve, want da’s toch wat deftigâh! Maah al snel bleik dat deize Hagenaahs, of is ut Hageneize, auk maah gewaun mense zèn. Un leuk potsje foebal op de mat kenne legge (of is ut legguh) en beschikke auvâh un bèstâh simpathieke groep bestuâhdâhs, lèijâhs en techniese staf. Hun Âhdewategse kolleigee zien nauw al nâh ùit naar een bezoek aan de Haags(ch)e Van Hogenhoucklaan.

Vrij vertaald: Haagsche zaken

Of is het Haagse? Bij de Koninklijke HVV kan het wel eens met sch worden geschreven, want dat is toch wat deftiger! Maar al snel bleek dat deze Hagenaars, of is het Hagenezen, ook maar gewoon mensen zijn. Een leuk potje voetbal op de mat kunnen leggen (of is het legguh) en beschikken over een bijster sympathieke groep bestuurders, leiders en technische staf. Hun Oudewaterse collegae zien nu al uit naar een bezoek aan de Haags(ch)e Van Hogenhoucklaan.

Weer die eerste schrik

De wedstrijd kende een inmiddels bijna traditionele opening. Nadat Thomas Hoogenboom zonder verdere gevolgen in kansrijke positie bij de vijandelijke paal was verschenen, sloegen de Hagenaars al in de 4e minuut toe. Een risicovolle uitworp van doelman Van den Heuvel leverde balverlies op en een mogelijkheid voor de Haagse spits. Diens inzet werd door de Oudewaterse goalie uit de kruising geslagen, maar toen het leder ten tweede male werd voorgebracht was er geen antwoord op de kopbal van verdediger Max Hagemann; 0-1. Oudewater was direct bij de les en na enige mislukte pogingen de aanvallers in de diepte te bereiken, wist Thomas Hoogenboom - weggestuurd door Van der Neut - de achterlijn te bereiken. De teruggelegde bal werd door Willem la Lau vanachter het standbeen langs doelman Guus Dicke gewerkt; 1-1.

Wilskrachtig en energiek

Er ontspon zich een boeiend duel, waarin strijdlust en onzuiverheid bij de eindpass de boventoon voerde. Ivo Anbergen schoot namens FCO rakelings naast en Bart Griffioen gooide er een indrukwekkende solo uit zonder voor de geel-zwarten kwalijke gevolgen. Tussendoor stelde Kaj van den Heuvel stompend orde op zaken. Wilskracht toonde ook de centrumspits van de gastheren -Willem La Lau- toen hij na 36 minuten tussen vier verdedigers tot balbezit kwam maar zijn inzet in de handen van Dicke zag belanden. Dat was 2 minuten nadien ook het lot van de actie die middenvelder Van der Neut ondernam. De Haagse doelpuntenmaker Hagemann trachtte nog voor de rust zijn eerdere kunstje te herhalen. Nu was een verre ingooi van de geroutineerde spits Connor Coward de basis van zijn kopbal die maar net naast ging. Geen van de tweeëntwintig acteurs kon de pauze worden ontzegd. Er was met veel inzet gestreden.

Boeiende tweede helft

Die strijd was ook in het tweede bedrijf zichtbaar. Geen van beide ploegen nam gas terug en er werd voor de volle winst getreden. Mogelijkheden daartoe waren er alras. Zo koos Thomas Hoogenboom voor een zelfstandige afronding van zijn actie waar de meegekomen Ivo Anbergen ‘er beter voor stond’. Een corner restte. Die werd door Anbergen hard over gekopt, waarna Willem la Lau ook nog eens vanaf de rand van het zestienmetergebied uit de draai de doelman op de proef stelde. Een corner was opnieuw de oogst. Daaruit was doelman Dicke met de vuisten de winnaar, want de rebound van de mee opgekomen Simon la Lau trof geen doel. De Haagse doelman werd wegens praten nog op een gele kaart getrakteerd door de uitstekend leidende scheidsrechter Ruben Kooij en zo rond een uur spelen leken de Oudewaternaren even op adem te moeten komen en pakte HVV even het initiatief.

Connor Coward

Coward, met naar verluidt een Amerikaans paspoort, deed van zich spreken met een koppoging en na aarzelend ingrijpen in de FCO-defensie tikte hij de bal over het doel. In de 65e minuut vond hij Kaj van den Heuvel op zijn weg bij een vrije trap wegens hands. Trainer Redel koos voor vers bloed en verving de wat onzichtbare Sven Rietveld door Sjoerd Wiltenburg. Deze laatste zweefde al een minuut later op een voorzet van Griffioen door het vijandelijke doelgebied in een poging Bep Bakhuys te imiteren. Zonder resultaat overigens. Ook het Haagse trainersduo De Geer/Wetzel bracht verse krachten in, waarna aan de Oudewaterse zijde Lars Janmaat en Micha Hulst werden ingebracht. Een en ander leidde tot een enerverend kwartiertje, waarin het niet voor handen zijn van een zuivere eindpass de thuisclub parten speelde.

Geen strafschop

Het appel om een strafschop voor FCO toen Hoogenboom binnen de lijnen naar de vlakte ging vond geen genade en even later was er wel een gele kaart voor de youngster zelf. De Haagse invaller Lodewijk Dekker toonde zich in de 82e minuut ook al geen afmaker en doelman Van den Heuvel hield net op tijd opruiming binnen zijn doelgebied. De dreiging van een winnende goal bleef net zo groot als de angst er nog een om de oren te krijgen. Alle inspanningen ten spijt. Micha Hulst kon net niet de doorslaggevende eindpass geven, Thomas Hoogenboom werd te elfder ure gestuit en ook Sjoerd Wiltenburg had de alles beslissende pass niet in huis. Opwinding was er in de slotminuten toen de HVV’ers de bal eerst van links voorlangs joegen en aansluitend vanaf rechts het doel te hoog zochten. Daar stond in blessuretijd het vlagsignaal van grensrechter Jelgerhuis Swindens tegenover die zijn rol als ‘twaalfde man’ pakte op het moment dat Thomas Hoogenboom op doelman Guus Dicke afstevende; buitenspel! De arbiter ging met hem mee.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 48 minuten geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 17 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 22 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00