Natascha Boel en Gennaro Scognamiglio.
Natascha Boel en Gennaro Scognamiglio. Siem van der Burg

Proeftuin van Linschoten houdt ‘open dagen’ en ‘workshops’

Algemeen

Voor de oude perenboomgaard op het landgoed Linschoten werd een nieuwe bestemming gezocht. Er waren al plannen om er huizen te bouwen. Die plannen konden de ijskast in toen Natascha Boel met het idee kwam om er een ecologische tuinderij te starten. Het bestuur van het Landgoed Linschoten omarmde het plan.

Drie maanden geleden werd er door Gennaro Scognamiglio en een aantal vrijwilligers een start gemaakt met de aanleg van een ecologische tuinderij. In augustus zijn er ‘open dagen’ en worden er workshops gegeven. Misschien een mooie aanleiding om eens een kijkje te gaan nemen en kennis te maken. Na het lezen van dit artikel weet u in ieder geval dat er in de omgeving, om de hoek, biologische lokale voedselproductie plaatsvindt, waar met aandacht voor mens en natuur wordt gewerkt.

Grootse plannen

Natascha Boel had de ideeën om de wereld een beetje mooier te maken, deed het regelwerk en doet de promotie. Gennaro Scognamiglio (van Italiaanse komaf, gestudeerd in Australië en gepassioneerd ecologisch tuinier) kwam langs fietsen, raakte betrokken, ontwierp het tuinplan en voerde het uit met hulp van vrijwilligers. Bij de huidige gewassen (vooral groenten en deels bloemen) zal het niet blijven. Er zijn grootse plannen. Er komt nog een glazen kas, een landgoedwinkel en een ruimte waar workshops, bijeenkomsten en diners kunnen worden gehouden. Voor dat laatste gaat samengewerkt worden met restaurant ‘De Burgemeester’ in Linschoten. In de landgoedwinkel zullen de groenten en kruiden verkocht worden en kan men drie dagen per week terecht voor het nuttigen van koffie, thee of een drankje. Ook zijn er plannen voor twee ecologische ‘tiny houses’ waarin kan worden overnacht.

Exploitatie

“De kosten van de pacht en het personeel kunnen we op die manier goed maken”, zegt initiatiefneemster Natascha Boel. “Met de verkoop van de groenten alleen kunnen we de exploitatie niet kostendekkend krijgen. Al die andere activiteiten zijn daarvoor nodig. Na drie maanden is het nu al een prachtige plek die mensen, natuur en duurzame landbouw met elkaar verbindt. De eerste groenten worden al verkocht. Op woensdag- en vrijdagmiddag kan je zelf oogsten en of verse groenten kopen. In 2023 gaan we groente-abonnementen verkopen. Zo’n 30 tot 40 weken per jaar ontvangen de deelnemers vijf verschillende groenten, drie verschillende kruiden en soms bloemen. Inmiddels hebben zich daar al vijftig liefhebbers voor aangemeld. Voor dat initiatief zitten we voor de nabije toekomst al helemaal vol.”

Workshops en open dagen

“De ‘Proeftuin van Linschoten’ is een plek waar iedereen kan zaaien en oogsten wat hij of zij wil: groenten, kruiden, bloemen, gezelligheid, ontspanning, schoonheid, en nog veel meer”, vervolgt Natascha. “Binnenkort worden de eerste kruiden ingezaaid. Op 19, 20 en 21 augustus en op 9, 10 en 11 september zijn er open dagen en worden er workshops georganiseerd (hoe pak je het aan om met een moestuin te beginnen). Iedereen is uitgenodigd om een kijkje te komen nemen en te zien hoe er hier getuinierd wordt volgens de principes uit de biologische teelt en de permacultuur. Hoe er in de proeftuin wordt gewerkt met regeneratieve landbouw. Kom eens kijken op onze mooie plek waar ontzettend veel te zien is en over te vertellen valt.”

Meer informatie vind je op: www.proeftuinvanlinschoten.nl. De ingang van de proeftuin is te vinden aan de Noord-Linschoterdijk in Linschoten (naast de boerderij op nummer 26).

Siem van der Burg