Richard en Sylvia hebben er zin in:"We gaan samen de IJssel schoonmaken."
Richard en Sylvia hebben er zin in:"We gaan samen de IJssel schoonmaken." Foto: Sjoukje Dijkstra

Suppen voor een schone IJssel

Algemeen

Wie doet er mee? Op 3 juni zal de Hollandsche IJssel in Montfoort schoongemaakt gaan worden door zwerfvuil ambassadeurs op de sup. Sylvia Benschop (van Zwerfvuilambassadeurs) en Richard Proost (Richard Proost Sport/Pro-Sup) hebben de handen in een geslagen voor een schoonmaakactie van de Hollandsche IJssel. Op 3 juni moet het gaan gebeuren. Een tiental mensen mag dan op een supboard afval gaan ruimen. Niet zonder enige voorbereiding. Op 2 juni krijgen afvalopruimers einde dag een gratis clinic suppen van Richard Proost. “Hoe leuk is dat?”, zegt Sylvia Benschop.

Het was John van Echtelt van Montfoort Vitaal die met het idee bij Richard aanklopte. Richard was er wel voor te porren. Hij had het al eerder gedaan, en vond het een goed idee. “In Oudewater heb ik het zelf met de kinderen al gedaan.” In totaal kunnen er tien mensen meedoen. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Zwerfvuil ambassadeurs hadden de mogelijkheid zich als eerste op te geven. “Kinderen, kleinkinderen mochten zich ook opgeven”, zegt ze. “Iedereen kan meedoen. Wel met een minimale leeftijd vanaf tien jaar”, benadrukt Richard.

Gratis sup clinic

De gratis sup clinic wordt gegeven, zodat mensen de basistechnieken onder de knie krijgen volgens Richard. “Anders gaat er veel tijd in zitten voor mensen staan en kunnen suppen. Dan moeten ze ook nog afval kunnen grijpen.” Deelnemers hoeven niet bang zijn dat zij hun spullen kwijtraken. Richard laat zien hoe het zal gaan. “De grijper zit met een touwtje aan de emmer vast en de emmer komt vast op een bord te staan.”

“Het is een mooie manier om met suppen in contact te komen”, zegt Sylvia. Deelname is gratis. En het is voor het goede doel: een schone IJssel.” Het is een mooie combinatie van Pro-Sup, Montfoort Vitaal en Zwerfvuilambassadeurs.”

Richard denkt met tien man zaterdag twee uurtjes bezig te zijn om op te ruimen. “Toevallig ben ik gisteren wezen suppen richting Montfoort. Het valt wel mee met de afval. In de beschoeiing zie je dan wel wat liggen. Dat gaan we natuurlijk allemaal opruimen.”

Startplaats suppen / sup afval opruimen is de Beatrixstraat in Montfoort, ter hoogte van de glasbak (ongeveer) zal Richard klaar staan met zijn supboards. De clinic is vrijdag 2 juni van 16.30 tot 18.00 uur. Zaterdag 12.30 tot 14.30 uur is de schoonmaakactie op de sup. Opgeven voor de sup clinic en het opruimen kan via Sylvia Benschop per mail: z.ambassadeurs@gmail.com.

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Stapje voor stapje breidt het damesvoetbal bij FC Oudewater uit 11 uur geleden
Afbeelding
'Montfoort Wandelt' door... 12 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst collecte KWF 13 uur geleden
Afbeelding
Sluitende begroting voor de gemeente Krimpenerwaard 20 uur geleden
Afbeelding
VLAS, nieuw ouderinitiatief voor kinderen met zorg 30 sep., 19:00
Afbeelding
Week tegen eenzaamheid in de Krimpenerwaard 30 sep., 14:00
Afbeelding
Woonwagen- en standplaatsenbeleid 30 sep., 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 30 sep., 10:00