De erfenis van tante Koosje.
De erfenis van tante Koosje. Foto: Cees Reichard

2Eenakterfestival bij jubilerende toneelvereniging De Schijnwerper

Algemeen

Oud-leden en huidige leden spelen ieder in twee bijzondere voorstellingen

Een bruisend 2Eenakterfestival bij toneelvereniging De Schijnwerper in Haastrecht. Zij viert dit jaar haar vijftigjarig bestaan. Ieder jaar wordt in april een eenakterfestival met vier acts gehouden. In dit jubileumjaar zijn op vrijdag 14 april in Theater Concordia twee bijzondere voorstellingen, gespeeld door zowel oud-leden als door huidige leden. Tevens is er op zaterdag 15 april een besloten avond voor oud-leden, oud-regisseurs, oud-gastspelers en genodigden. Wethouder Irma Bult zal de officiële opening van dit jubileumjaar verrichten. Na deze opening wordt een film van ‘50 jaar De Schijnwerper’ vertoond. Tevens is er ook nog een overzichtstentoonstelling te zien.

Woordvoerders Irene Nieuwveld en Nelie Gerritsen vertellen dat zeven huidige leden van de vereniging de eenakter ‘De erfenis van tante Koosje’ van Mariek Kramer spelen. ‘De Ingebeelde Zieke’ van Jean Baptiste Molière (1622-1673) wordt door tien oud-leden van De Schijnwerper onder regie van oud-lid Nelie Gerritsen gespeeld. Beide eenakters zijn wel eens in de prijzen gevallen.

De erfenis van tante Koosje

Irene regisseert ‘De erfenis van tante Koosje’. Zij vertelt dat het een hilarisch komisch stuk is met erg uiteenlopende typetjes. Het publiek wordt meegenomen naar een historisch pand. Een voor een druppelen de vier kinderen binnen; drie broers en een zusje. Na de dood van hun ouders zijn zij voor de opvoeding bij tante Koosje gekomen. Alle vier hebben verschillende herinneringen aan haar, de een prettiger dan de ander. Als het moment is aangebroken voor het voorlezen van het testament door de notaris is iedereen aanwezig. Zij gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Na allerlei verwikkelingen is het de vraag hoe de erfenis wordt verdeeld. Krijgt ieder zijn deel? Een komische eenakter met een twist.

Molière

Nelie vertelt dat het stuk van Molière ‘De Ingebeelde Zieke’ oorspronkelijk een avondvullend stuk is. Het is een komedie en Janjaap van Elst heeft dit in 2004 bewerkt tot een eenakter van ongeveer 40 minuten. Hiermee hebben de Schijnwerper en De Twee Hondjes in een samenwerkingsverband, op het Eenakterfestival van het ATP Gouda de eerste prijs gewonnen. “We hebben dit weer opgepakt en de oud-spelers spelen weer hun rol van toen.”

In het stuk wordt de spot gedreven met de manier waarop sommige mensen hun ziekte overdrijven. In 1673 vond de première van dit stuk plaats en de hoofdrol van de hypochonder Argan werd, zoals gebruikelijk in zijn toneelstukken gespeeld door Molière zelf. Bij de vierde opvoering van dit stuk werd hij niet goed en is hij naar huis gestuurd en overleden.

Voor het 2Eenakterfestival op 14 april kan met kaarten bestellen à 12,50 euro via www.deschijnwerper.nl

De voorstelling begint om 20.15 uur. De zaal gaat om 19.15 uur open en kan men op gemak de expositie bekijken en genieten van een lekker drankje.

Jubileumvoorstelling

Op 11, 12, 17 en 18 november speelt De Schijnwerper de jubileumvoorstelling in Theater Concordia ‘Imperium der Dieren’ gebaseerd op het boek Animal Farm van George Orwell.

Cees Reichard

Oud-leden spelen ‘De Ingebeelde Zieke’.
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 9 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 10 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 13 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 15 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 17 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 18 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 15 mei, 18:00