Afbeelding
Cees Reichard

De Schijnwerper speelt Alles is Schijn

Algemeen

Toneelvereniging De Schijnwerper staat te popelen om weer te mogen optreden. Dit gaat zij doen op 13 en 14 november met de tragikomedie 'Alles is Schijn' in haar vertrouwde Theater Concordia in Haastrecht. Deze voorstelling is geïnspireerd op scènes uit voorstellingen uit het verleden van De Schijnwerper, geschreven en geregisseerd door Michel Linthorst.

Bestuurslid en speler Onno Rietveld vertelt dat De Schijnwerper in deze herfst weer een avondvullende voorstelling wil brengen. "Door de corona zijn we pas in augustus gestart. Hierdoor hebben we een kortere repetitietijd en moesten een korter stuk kiezen. Na zo'n lange afwezigheid wilden we eigenlijk een stuk hebben dat alle spelers weer mee kunnen doen. Dit was niet voorradig. Gelukkig hebben we onze regisseur Michel Linthorst bereid gevonden ons te helpen. We hebben hem overladen met de leuke scènes uit het verleden met de opdracht er een geheel van te maken."

Eigen stuk

De stukken waren qua thematiek en schrijfstijl zo uiteenlopend, dat Michel Linthorst voorstelde er een eigen stuk van te maken met als uitgangspunt de thematiek die hij tegengekomen was. Hij vond het wonderbaarlijk dat de thema's bij elkaar kwamen met verrassende plotwendingen.

"Mijn vakantie bestond hoofdzakelijk uit het schrijven van dit stuk. Want in juli kreeg ik deze opdracht en eind augustus moesten we met de repetities starten. Toen het script helemaal vast stond, konden we gaan repeteren. Door de korte repetitietijd zijn er verder weinig wijzigingen in gekomen."

Onno: "De spelers waren heel verrast door het stuk, ook vonden zij de titel 'Alles is Schijn' heel verrassend. Het sluit namelijk mooi aan bij onze naam 'De Schijnwerper. Het heeft hier een dubbele betekenis en dat komt volop in dit stuk voor." Michel voegt hier aan toe dat dit inderdaad zo is. Hij denkt dat het publiek wel eens op het verkeerde been wordt gezet. Niets is wat het lijkt en iedereen is bezig zichzelf zoveel mogelijk in de schijnwerper te zetten. Met een onverwachte plotwending komt alles tot een hoogtepunt van schijnheiligheid."

Kunstenaar Nero Nablus

Onno vertelt dat dit bijzondere toneelstuk in wezen over het leven van een kunstenaar Nero Nablus gaat. Hij wil vanaf zijn geboorte beroemd worden. Hij schuwt niets en ontziet niemand om zijn doel te bereiken. Maar het is de vraag of dit hem lukt. Het begint met een groot feest ter ere van de kunstenaar…….

De regisseur vindt het heel bijzonder dat alle spelers bijna voortdurend op het toneel zijn en dat het feest afgewisseld wordt met scènes uit het leven van de kunstenaar. Er zijn behoorlijk wat momenten met filmachtige muziek op de achtergrond en er worden drie liedjes live gezongen.

Onder de indruk

Michel is onder de indruk van de spelers. "Er is een schat van ervaring en je kunt ze echt uitdagen om de eigen grenzen op te zoeken. Fantastisch om dit zo mee te maken."

Zoals je van de Schijnwerper kunt verwachten wordt er niet alleen op het toneel gespeeld, maar wordt er weer gebruik gemaakt van de hele zaal. "De zaal is heel goed te gebruiken en het heeft een goede akoestiek. Wat wil je nog meer", aldus Onno tot slot.

Deze tragikomedie wordt in Theater Concordia gespeeld op zaterdag 13 november 20.15 uur en op zondag 14 november 14.30 uur. Kaarten kosten voor alle leeftijden 12,50 euro per stuk en zijn te reserveren via www.deschijnwerper.nl of telefonisch 0182-502652.

Cees Reichard

Foto: EHA&DOOR architecten.
Bouwkosten nieuwe gemeentehuis vallen hoger uit 1 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 4 uur geleden
Het treintje is er ook weer. Dit maal helemaal gereviseerd.
Stadspark Montfoort weer ééndaags pretpark voor de regio 18 uur geleden
Drie generaties turnvrouwen.
Drie generaties in de turnwereld 19 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Jaarmarkt voor de 48ste keer 20 uur geleden
Afbeelding
Ga je mee ...... tijdens de jaarmarkt naar de gezamenlijke kerken 22 uur geleden
Afbeelding
Draai aan het rad op de jaarmarkt in Haastrecht 23 uur geleden
opties m.b.t. de tweede Haastrechtse Brug
Inloopbijeenkomst: 'Tweede Brug in Haastrecht' gisteren