Elin Roelofs werd de winnaar van de regionale voorleeswedstrijd.
Elin Roelofs werd de winnaar van de regionale voorleeswedstrijd. Foto: pr

Regionale voorleeswedstrijd beslist

Algemeen

Op dinsdag 7 en woensdag 8 maart vond de regionale voorleeswedstrijd plaats op het Futura College in Woerden. In totaal deden er zeventien scholen uit de regio mee, waarvan: één uit Linschoten, twee uit Harmelen, drie uit Oudewater, drie uit Montfoort en negen uit Woerden. De winnaar van onze ronde is Elin Roelofs van de Andersenschool uit Woerden. Zij gaat door naar de provinciale ronde en dan bij winst naar de landelijke ronde.

De nationale voorleeswedstrijd is een landelijke scholenwedstrijd met alleen maar winnaars! De wedstrijd is bedoeld voor groep 7 en 8. Elke school mag meedoen en het is altijd een superspannend avontuur dat al in oktober op school begint met de verkiezing van de schoolwinnaar. De leerlingen lezen voor deze wedstrijd een zelfgekozen fragment voor. De schoolwinnaars gaan door naar de regioronde die wordt georganiseerd door bibliotheek Het Groene Hart. De winnaar van de regioronde mag door naar de provinciale finale. Zo blijft er per provincie uiteindelijk één kandidaat over die mee mag dingen naar die felbegeerde titel: ‘De Nationale Voorleeskampioen’. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De nationale voorleeswedstrijd, een campagne van stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

Leesniveau was erg hoog

Dit jaar deden er maar liefst zeventien kandidaten mee aan de regionale voorronde. Vanwege het grote aantal deelnemers was de voorronde verdeeld over twee avonden: op dinsdag 7 en woensdag 8 maart jl. Alle kandidaten lazen een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Iedereen werd aangemoedigd door supporters. Sommige supporters hadden zelfs spandoeken meegenomen. Beide avonden was er een professionele jury aanwezig. Op dinsdag 7 maart waren dit wethouder Jacques Rozendaal (Gemeente Woerden), voorlezer en oud-schooldirecteur Rob van Amerongen en Mieke Vlooswijk, leesconsulente van de bibliotheek. Op woensdag 8 maart waren dit wethouder Kees van Dalen (Gemeente Montfoort), beleidsadviseur Esther Donkervoort (Gemeente Woerden) en voorlezer en oud-schooldirecteur Rob van Amerongen. Wethouder Jacques Rozendaal zei na afloop: “Het voorleesniveau was erg hoog. De kandidaten waren aan elkaar gewaagd. Het leesplezier straalt ervan af.” De winnaars van beide avonden gingen uiteindelijk een battle aan. Het was een spannende strijd tussen Elin Roelofs van de Andersenschool in Woerden en Julia Don van de Jan de Bakker school in Woerden. Elin las een fragment voor uit het boek Koppensnellers uit de serie Kippenvel van R.L. Stine. En Julia een fragment uit Smokkelaars op het strand van Jan Postma. Uiteindelijk won Elin de strijd. “Alle deelnemers waren aan elkaar gewaagd, maar de jury heeft de winnares unaniem gekozen. Ze had de juiste intonatie en wist de spanning in het verhaal goed over te brengen.” Aldus Kees van Dalen en juryvoorzitter van woensdag 8 maart. Elin Roelofs gaat samen met alle andere winnaars uit de andere regio’s door naar de provinciale finale op dinsdag 18 april in Amersfoort. De landelijke finale van de nationale voorleeswedstrijd is op woensdag 24 mei in Tivoli in Utrecht. En wellicht wordt Elin de Nationale Voorleeskampioen 2023!

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
Corry Roest draagt Andante Uitvaartbegeleiding over aan vertrouwde gezichten 8 uur geleden
Afbeelding
Een cheque voor de jeugdbrandweer Linschoten 9 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen omtrent tijdelijke opvang in klooster 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente faciliteert tijdelijke opvang in Haastrecht 11 uur geleden
Afbeelding
Raadsvergadering Montfoort 12 uur geleden
Afbeelding
Gelijke spelen voor Montfoort en Haastrecht 13 uur geleden
Afbeelding
Belevingsgerichte gangen in De Wulverhorst 27 mrt., 19:00
Afbeelding
Hij was geen bezemleuner 27 mrt., 18:00